AKP hükümetinin 13 ilin büyükşehir yapılması ile ilgili yasa tasarısı; eyaletleşmenin yolunu açarken, milyonlarca kişi de, yeni ve ağır 'katılım payları'ile karşı karşıya gelecek...
TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören kanun tasarısının maddelerinin görüşülmesi sürüyor. Yeni tasarı eyaletleşmenin yolunu açarken Büyükşehir Yasası ile köylü-kentli milyonlarca kişi, yeni ve ağır " Katılım payları " ödeyecek
Hafta başından itibaren görüşmeleri aralıksız süren tasarıda, geçici 2., yürürlük ve yürütme maddeleri olmak üzere geriye 3 maddesi kaldı.
NELER GETİRİYOR?
Tasarının kabul edilen maddelerine göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.
Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.
Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak.
Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli'ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona erecek.
İSTANBUL'DA İLÇE DEĞİŞTİREN MAHALLELER
Aydın'da Efeler; Balıkesir'de Karesi, Altıeylül; Denizli'de Merkezefendi ve Pamukkale; Hatay'da Antakya, Defne, Altınözü, Yayladağı, Arsuz; Manisa'da Şehzadeler, Yunusemre; Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, Önikişubat, Türkoğlu; Mardin'de Artuklu; Muğla'da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ'da Süleymanpaşa, Kapaklı, Ergene; Trabzon'da Ortahisar; Şanlıurfa'da Eyyübiye, Haliliye,
Karaköprü; Van'da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kurulacak. İstanbul Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri, Sarıyer'e bağlanacak.
İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş, Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi, Çatalca belediyesine katılacak. Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idaresi, belediye veya köy tüzel kişiliklerine şartlı olarak bağışı yapılan taşınır ve taşınmazların devrinin yapıldığı kurum veya kuruluş, bunların amacına yönelik kullanılmasını sağlayacak.
Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde görev yapan geçici ve gönüllü köy korucuları, halen görev yaptıkları yerlerde görev yapmaya devam edecek. Maden ruhsatı, jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular ruhsatına ilişkin yetki ve görevler, il özel idarelerinin tüzel kişiliğinin kaldırıldığı illerde, valiliklerce yürütülecek.
NÜFUS KRİTERİ 50 BİNDEN 20 BİNE DÜŞECEK
Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulmasında yeni kurulacak belde için aranan 50 binlik nüfus kriteri, 20 bine düşecek.Belediye sınırları içinde nüfusu 500'ün altında mahalle kurulamayacak.
YOL YAPTIM PARA VER
Yeni çıkacak Büyükşehir Yasası ile köylü-kentli milyonlarca kişi, yeni ve ağır " Katılım payları " ödeyecek.
Meclİs'te gürüşülmekte olan yasa çıkınca, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak, mevcut büyükşehirlerin sınırları da il sınırı olarak belirlenecek.
Bu kentlerde yaşayan köylü-kentli milyonlarca kişi yeni ödemelerle tanışacak. Mesela onarılan genişleten yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmadığıiçin bu yoldan yararlanan konut sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı alınacak.
SU GETİRDİM PARA VER
Bİtmedİ.. Yapılan kanalizasyon tesisinden faydalanan konutların sahiplerinden de kanalizasyon harcamaları için katılma payı alınacak. Yetmedi.. Su tesisi yapılan saha içindeki konutların sahiplerinden su tesisleri harcamaları için katılma payı alınacak.
Bahçeli'nin uyarısı
MHP Lideri Devlet Bahçeli," Büyükşehir Kanun Tasarısı'ya ilgili yaptığı açıklamada Hükümeti uyarmıştı.
Bahçeli, "Büyükşehir Kanun Tasarısı'yla federe devlet modelinin prototipi planlanmış ve bölgesel bazda hemen hemen her yetkiye haiz olacak derebeyleri ihdas edilmesinin önü açılmıştır.
Bu durum Türk idare sisteminin ilke ve esaslarıyla taban tabana zıtlıklar içermektedir.
Nitekim yapılması planlanan düzenlemeyle büyükşehir sınırları il sınırlarını kapsayacak şekilde genişletileceğinden, il idaresi sistemi ciddi düzeyde yara alacaktır.
Belde belediyeler ve çok sayıda köyler tasfiye edilerek mahalleye dönüştürülecek, sosyal, ekonomik ve kültürel denge bozulacaktır.
Bilhassa 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin kaldırılması yeni sosyolojik facialara neden olacak, kentlerdeki kontrolsüz ve plansız yığılmayla birlikte yozlaşma ve yoksulluk hali önemli oranda varlık gösterecektir" demişti.
Bahçeli, "Hükümet yanlıştan dönmeli, Tük milletinin kaderiyle oynamamalı ve söz konusu tasarıyı Türkiye'nin gündeminden çıkarmalıdır.
Milliyetçi Hareket Partisi rejim ve yönetim sorununa açık davetiye demek olan Büyükşehir Kanun Tasarısı'nın yasalaşmaması için elinden gelen çabayı gösterecek ve demokratik mücadelesini her platformda sergileyemeye büyük bir hevesle devam edecektir" açıklaması yapmıştı.
Bahçeli yasa tasarısı ile "İmralı ve Kandil şebekesinin istediği tavizlerden birinin daha verilmiş olacağını" vurgulamıştı.