18 Eylül 2014 Perşembe

MHP’Lİ AKÇAY AHMETLİ’Yİ ZİYARET ETTİ; “ÜZÜMCÜ PERİŞAN” DEDİ!


 


         M.H.P Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Ahmetli ilçesini ziyaret etti. Vatandaşlarla sohbet ettikten sonra beraberinde Ahmetli M.H.P yöneticileriyle birlikte Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal’ı da makamında ziyaret ederek; üzüm üreticilerinin sorunları hakkında fikir alışverişinde bulundu.  

         M.H.P’li Akçay, Ziraat Odası Ziyaretinden sonra M.H.P Yöneticileri ile birlikte dünkü yağmurdan sonra kaldırılamayan üzüm sergilerini gezdi. Üzüm üreticilerinin son durumları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu: 

         Üzüm üreticilerinin ürünlerini maliyetlerinin altında sattığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “2002 yılında çekirdeksiz kuru üzümün kg maliyeti 56 kuruş iken satış fiyatı 1 lira 25 kuruştu. Aradan geçen yaklaşık 12 yıllık sürede tarımsal girdiler ortalama 4-5 kat artarken kuru üzümün fiyatı ancak 2 lira 50 kuruşa çıkmıştır. 2002 de 1 kilogram kuru üzüme 1 litre mazot alınabilirken, bugün 2 kilogram üzümle 1 litre mazot ancak alınabilmektedir. 2002 yılında yaş üzümün kilogramı 70-80 kuruş iken bugün 70 kuruş ile 100 kuruş arasındadır. Yaş üzümün kg maliyeti ise 60-80 kuruş arasındadır.” dedi.  

            Manisa’nın üzüm üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 88’i, sofralık üzümün yüzde 16’sı Manisa’da üretilmektedir. Manisa'da yaklaşık 100 bin aile üzümden geçimini sağlamaktadır. Her yıl çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından ortalama 500 milyon dolar, yaş üzüm ihracatından ise 100 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.” dedi.  

 Üzüm üreticileri perişan 

         Spekülatörler nedeniyle üzüm üreticilerinin perişan durumda olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Her hasat dönemi öncesinde spekülatörler üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde açıklamalar yapmaktadır. Bu açıklamalar sonucunda üzüm fiyatları düşmekte, borç içindeki çiftçimiz de üzümünü mecburen satmaktadır. Bu senaryonun bu yıl da sahnelenmesi sonucu geçen yıl 5 liraya satılan kuru üzüm bu gün 2 lira 50 kuruşa düşmüştür.” dedi.  

 Yaş üzüm 12 yıl önceki fiyatlara satılıyor 

         Yaş üzüm fiyatlarının 2002 yılındaki fiyatlara düştüğünü söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “2002 yılında yaş üzümün kilogramı 70-80 kuruş iken bugün üzüm 70 kuruş ile 100 kuruş arasındadır. Oysa aynı dönemde gübre, ilaç ve mazot gibi tarımsal girdiler ortalama yüzde 400 artmıştır. Yaş üzümün kg maliyeti ise 60-80 kuruş arasındadır. Sumalık (şaraplık) üzüm alımlarının kilosu 25 kuruştur. Bunun sebebi suma fabrikalarının özelleşmesidir. Suma fabrikaları tekelleştiği için fiyatlar düşüktür. 4 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm elde edilmektedir. Üzüm üreticilerimiz TARİŞ’in kuru üzüm fiyatlarına göre yaş üzüm fiyatını belirlemektedir. TARİŞ üzüm fiyatlarını erken açıklamadığı için üreticilerimiz yaş üzüm fiyatlarını belirleyememektedir. Fiyatların geç açıklanması, olgunlaşmamış üzümlerin ihraç edilmesi ve ihracat teşvikinin düşük olması nedeniyle yaş üzüm fiyatları düşmektedir. Ayrıca üzümlerdeki ilaç kalıntıları ihracatta sorun çıkarmaktadır. Bu durum başta Sarıgöl ve Alaşehir olmak üzere sofralık üzüm üreticilerimizi mağdur etmektedir.  

 Üzüm üreticilerimiz dolandırılıyor 

         Bin bir güçlükle üzümlerini toplayan üreticilerimizin dolandırıldığını söyleyen MHP’li AKÇAY, “Çek Kanununda yapılan değişiklikle karşılıksız çek verenlere hapis cezası kaldırılmıştır. Bunun sonucunda da karşılıksız çek oranlarında çok ciddi artışlar yaşanmıştır. Manisalı hemşerilerimizin en büyük sorunlarından biri de karşılıksız çeklerdir. Bir yıllık emeğinin karşılığı olan üzümlerini tüccara veren birçok hemşerimiz karşılıksız çeklerle dolandırılmıştır. Karşılıksız çeki kötü niyetle kullanan kişiler konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.” dedi.  

 Kaçak üzüm iç piyasada fiyatı düşürürken yurtdışında üzüm kalitemizi tehdit ediyor  

         Türkiye’ye kaçak yollarla gelen İran üzümünün yurtdışına ihraç edildiğini söyleyen Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Ürün pazarlamasında ve serbest piyasada oluşan fiyata en olumsuz etki kaçak yollarla gelen üzümler sebep olmaktadır. İran’dan gelen kaçak üzümler, Mersin Serbest Bölgesinde işlenmekte ve Türk kuru üzümü olarak Avrupa’ya ihraç edilmektedir. Bilindiği gibi Manisa’da yetişen çekirdeksiz kuru üzümün kalitesi çok yüksektir. İran’dan kaçak olarak getirilen üzümler hem iç piyasada fiyatın düşmesine neden olmakta hem de Türk üzümünün içine karıştırılarak yurt dışına satılmak suretiyle ürün kalitemizi tehdit etmektedir.” dedi. 

 Üzüm destekleme kapsamına alınmalı ve tarımsal girdilerdeki ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.  

         AKP döneminde tarımsal girdiler ortalama 4-5 kat artarken yaş üzüm fiyatının yerinde saydığını, kuru üzüm fiyatı artışının ise sadece iki katına çıktığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Tarımsal üretimde maliyetlerinin düşürülmesi ve üretim artışının sağlanması amacıyla; tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre, ilaç, tohum, fide gibi temel tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Sulamada ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrik tarifesi farklılaştırılarak çiftçilerimizin ucuz elektrik kullanmaları sağlanmalıdır. Üzüm ihracatına sağlanan destekler artırılmalıdır. Bunlar bizim 2011 Seçim Beyannamemizde de açıkça yer almaktadır.” dedi. 

             Üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili çözüm önerilerini sıralayan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Türkiye bağcılığının geliştirilmesi her şeyden önce elde edilen ürünün taze yada işlenmiş olarak iç ve dış pazarlarda değerlendirilmesine bağlıdır. Bu nedenle üretim hedefleri iç ve dış pazarlarda rekabet edecek şekilde belirlenmelidir. TEKEL’in özelleşmesi ve TARİŞ’in piyasayı regüle edecek bir alım yapmaması sonucu üzüm fiyatı, girdi fiyatları ve enflasyon artışının gerisinde kalmıştır.      Üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yıllarda üretici maliyetin altında üzüm satmaktadır. Geçen sezon kilosu ortalama 4 lira 50 kuruş olan kuru üzümün kilosu bu gün 2 lira 50 kuruşa düşmüştür. Kuru üzümde rekolteyi artıran sebeplerden birisi de taze olarak pazarlanamayan üzümün kurutmaya ayrılmasından kaynaklanmaktadır. Çekirdeksiz üzümdeki rekolteye bağlı olarak arz talep dengesinin bozulması, üreticilerimizi mağdur etmekte, çiftçi maliyetinin altında ürün satmak zorunda kalmakta veya ürün toplanmadan bağda kalmaktadır. Bu nedenle öncelikle üretim planlaması ve fiziki planlama yapılmalı, üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif tüketim imkânları geliştirilmelidir. Lisanslı depolama sistemi kurulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir. Başbakanlık Tanıtma Fonundan destek sağlanmalı, ilköğretim öğrencilerine ve askerlerimize kuru üzün dağıtılmalıdır. Üzümdeki fiyat dalgalanmalarını önlemek için çiftçiler, ziraat odaları, ticaret borsaları, ihracatçılardan oluşan ‘Üzüm Müdahale Kurumu’ kurulmalıdır. Üzümün serbest piyasada gerçek fiyatının oluşabilmesi için ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalıdır. Üzümü üretimi destekleme kapsamına alınmalıdır. TARSİM sigortaları teşvik edilerek, tüm afetler risk kapsamına alınmalıdır.” dedi.