3 Temmuz 2014 Perşembe

MANİSA Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güzgülü, “Belediye Başkanlarımıza Bir Telefon Kadar Yakınız”

 


         MANİSA Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte Valilik bünyesinde kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun mal paylaşımı ve konu hakkında ilçe belediyelerinin söylemleri ile ilgili bir açıklama yaptı. Tüm ilçelere yetişemedikleri noktalarda destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirten Güzgülü, “Her konuda belediye başkanlarımıza bir telefon kadar yakın olduğumuzun bilinmesini isteriz” dedi. 

         6360 sayılı On üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte Manisa’nın büyükşehir olduğunu hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, “Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Manisa Valiliği bünyesinde Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kurulmuş, kurulan bu komisyon yeni oluşturulan iki ilçeye ve büyükşehire mal paylaşımının yapılması, kapatılan beldelerin tasfiye işlemleri ile tüzel kişiliğini kaybeden köylerin çeşitli yükümlülükleri gibi konuları paylaştırmaya başlamıştır. Gelinen noktada komisyonun yaptığı paylaşım ve tasfiye işlemlerinin hakkaniyetten ve gerçeklikten uzak olduğunu üzülerek görmüş bulunmaktayız. Kanun gereği büyükşehir kontrolünde olması gereken, su pompaları dahi bazı ilçe belediyelerine verilmiştir” dedi. 

Dengeli paylaşım yapılmalıydı 

         Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun dağıtım işlemlerini yürütürken; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile öngörülen görev, yetki ve sorumluluk dağılımını esas alması gerektiğini vurgulayan Güzgülü, “Bunun doğal sonucu olarak, devredilecek malvarlığı, hak, alacak ve borçların birbirine paralel olarak devredilmesi, devredilen görev ve hizmetlere ve yatırımlara ilişkin borçlar haricindeki borçların ve personelin devrinin yapılmaması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında, kapatılan belediyelerin mal varlığı, hak ve alacaklarının dengeli bir şekilde paylaştırılması, ilçe belediyelerinin sadece büyükşehir belediyelerine devredilecek hizmetleri ve görevleri ile ilgili haklar, borçlar ve personelinin büyükşehir belediyesine devredilmesi gerekmektedir” dedi. 

Mal varlıklarının dağıtımı da adaletsiz 

         Göreve geldikten sonra Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun paylaşımlarını denetlemek üzere Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir inceleme komisyonu oluşturduklarını da ifade eden Güzgülü, “Komisyonumuz çalışmalarını yürütürken şu tespitleri yaptı: Kapanan özel idare ve belde belediyelerinin personeli dengeli dağıtılmadığı gibi, tüzel kişiliği bitmeyen ilçelerdeki personelden de devredilmemesi gerekenlerin belediyemize devredildiği görülmüştür. Bu durum açık bir şekilde 6360 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesinin 8. fıkrasına aykırıdır. Benzer adaletsiz dağılım, malvarlıklarının dağıtımında da söz konusudur. Yukarıda belirttiğimiz düzenlemeler ışığında, kapanan belediyelerin malvarlığının da dengeli dağıtılması gerekirken bu da söz konusu olamamıştır. Kapanan belediyelerin ve il özel idaresinin büyükşehir belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili malvarlıklarının büyükşehir belediyesine devredilmesi gerekirken bu hassasiyete dikkat edilmemiştir” dedi. 

Hizmet birimleri için gayrimenkullere ihtiyacımız var 

         Büyükşehir Belediyesi’nin tüm il geneline hizmet üreteceğinden, ilin ilçelerinin tamamında ve bazı kilit noktalarda hizmet birimlerinin oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizen Güzgülü, “Bunlar itfaiye merkezleri, tahsilat ofisleri, su arıza şantiyeleri, yol şantiyeleri vs. şeklinde çoğaltılabilir. Bu hizmet birimlerini oluşturabilmek için, büyükşehir belediyesinin gayrimenkullere ihtiyacı bulunmaktadır. Manisa genelinde kapanan toplam 65 belde belediyesi bulunmasına rağmen bir belediye hizmet binası dahi büyükşehir belediyesine devredilmemiş, buna karşılık küçük bir ilçe belediyesine onun üzerinde belde belediyesi hizmet binası devredilebilmiştir” diye konuştu. 

Büyükşehir de mağdur edildi 

         Son günlerde medyada yer alan haberler nedeniyle bu açıklamayı yapma gereksinimi duyduklarını da sözlerine ekleyen Güzgülü, şunları söyledi: “Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, çalışmalarıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni de mağdur etmiştir. Bu konuları belediye başkanlarının ortak fikirleriyle Manisalının lehine çözebileceğimizi düşünüyorum. Bu doğrultuda 17 ilçemizden de gelen başta personel olmak üzere her teklife yardımcı olduk. İlçe belediyelerimizin yetişemediği konularda, istek üzerine araç takviyelerinde bulunduk. Kısacası medya yolu ile açıklama yapmak yerine her konuda belediye başkanlarımıza bir telefon kadar yakın olduğumuzun bilinmesini isteriz.”