21 Kasım 2014 Cuma

MHP’li AKÇAY ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ.



Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, asgari ücretten ve ücretlilerin asgari ücret kadarki kazancından gelir ve damga vergisi alınmamasına yönelik kanun teklifi verdi.

2014 yılının ikinci altı aylık dönemi için 1.134 lira olarak belirlenen asgari ücretten 323 lira kesildiğini söyleyen MHP’li AKÇAY, “  2014 yılının ikinci altı aylık dönemi için asgari ücret 1.134 lira olarak belirlenmiştir. Bu asgari ücretten 158 lira sigorta primi işçi payı, 11 lira işsizlik sigortası primi işçi payı, 145 lira gelir vergisi, 9 lira damga vergisi olmak üzere toplam 323 lira kesinti yapılmaktadır. Dolayısıyla 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde bekâr ve çocuksuz bir çalışanın aldığı asgari ücret 891 liradır. Kanun teklifimizle asgari ücretliden 145 liralık gelir vergisi ve 9 liralık damga vergisi kesilmeyecektir. Bu düzenleme sonrası 2014 yılının ikinci döneminde bekâr ve eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin maaşı 73 lira artarak 964,27 liraya yükselecektir. Ayrıca ücretlilerin asgari ücret kadarki gelirinden vergi alınmayacaktır. ” dedi. 
Asgari ücret açlık sınırının altında 

Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin asgari geçim endeksi sonuçlarına göre; Ekim 2014’te çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.029 liradır. , 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin113 lira, gıda ve barınma harcamalarının toplamı ise 1.567 liradır. Çalışan tek kişinin açlık sınırı bin 570 liradır.  2014 yılının ikinci altı aylık dönemi için asgari ücret 1.134 lira olarak belirlenmiştir. Bu asgari ücretten 158 lira sigorta primi işçi payı, 11 lira işsizlik sigortası primi işçi payı, 145 lira gelir vergisi, 9 lira damga vergisi olmak üzere toplam 323 lira kesinti yapılmaktadır. Dolayısıyla 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde bekâr ve çocuksuz bir çalışanın aldığı asgari ücret 891 liradır. Evli ve eşi çalışmayan, ev kirası ödeyen, çocuk okutan işçi, memur ve asgari ücretlinin bu maaşla geçinemeyeceğini bütün çıplaklığıyla ortadadır.”dedi.  

Asgari ücret, insan onuruna yaraşır hayat seviyesini amaçlayan bir gelir tabanıdır. 

Asgari Ücretin çalışanların ve onların ailelerinin insan onuruna yaraşır bir hayat seviyesini sağlayan bir gelir tabanı olarak ele alındığını söyleyen MHP’li AKÇAY, “Asgari ücret çalışanların ve onların ailelerinin insan onuruna yaraşır bir hayat seviyesini sağlayan bir gelir tabanı olarak ele alınmaktadır. Ancak, ülkemizdeki asgari ücret hem yalnızca çalışanın ihtiyaçları göz önüne alınarak hesaplanmakta, hem de önemli ölçüde kesintiler yapılmaktadır. Çalışanların şahsını temel alarak, ihtiyaçların asgari düzeyde karşılanması için teknik bir yöntemle hesaplanan bir ücretten çeşitli kesintiler yapılması "amaçlara" aykırıdır. Yalnızca çalışanların (ailesinin değil) ihtiyaçlarının dikkate alınarak belirlenmiş bir ücretin doğrudan vergilendirilmesi sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Bu nedenle asgari ücretin vergi yükünün kaldırılması sosyal ve ekonomik bir gerekliliktir.” dedi.  

Asgari ücretteki vergi yükü kayıt dışı istihdama neden olmaktadır.

Asgari ücretteki vergi yükünün kayıt dışı istihdama neden olduğunu söyleyen AKÇAY, “ Asgari ücret üzerinden yapılan vergi, sigorta, fon gibi kesintiler çalışanların net ücretini azaltırken, işverenlerin maliyetlerini arttırmakta ve kayıt dışı istihdam uygulamalarının yaygınlaşmasına zemin hazırlamaktadır. Asgari ücretler ile kayıt dışı istihdam ilişkisinin niteliği asgari ücretin yüksek olmasından çok kesintilerin fazlalılığıdır. Uygulamada, işverenler ile çalışanlar arasında kayıt dışı pazarlığı yapılmakta; ücretlerine bir miktar zam alma ya da işe alınma karşılığında sigorta ve şikâyet haklarından vazgeçmeleri söz konusu olabilmektedir. Denetim mekanizmalarının yetersizliği de bu süreci teşvik eden diğer bir unsur olarak göze çarpmaktadır.”dedi.  

Asgari ücretin vergi dışı bırakılması büyük vergi kayıplarına neden olmayacak, uzun dönemde harcama etkisi, istihdamın kayıt altına alınması ve gelir dağılımının dengelenmesiyle kamu maliyesine faydalı olacaktır.  

Asgari ücretin vergi dışı bırakılması büyük vergi kayıplarına neden olmayacaktır. Kamu otoritelerinde asgari ücretin vergi dışı kalması halinde büyük vergi kayıplarının olacağı beklenti bulunmaktadır.  Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, sanıldığı kadar vergi kayıplarına neden olmayacaktır. Tasarruf eğilimi düşük olan ücretli ve maaşlı kesim, gelirlerinin büyük çoğunluğunu harcamaktadır. Ortaya çıkması düşünülen vergi kaybı hem harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergi gelirlerinin artmasıyla hem de mal piyasasının hareketlenmesine bağlı olarak, imalat sanayinde sağlanan üretim artışı sonucunda kurumlar vergisi gelirleriyle karşılanması söz konusu olabilecektir. Ayrıca asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla işverenler kayıt dışı istihdam şekillerini daha az tercih edecekler ve devletin vergi gelirlerinde artış ortaya çıkacaktır. Bu nedenle asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla kısa dönemde kamu maliyesinde bazı açıklar ortaya çıksa da, orta ve uzun dönemde harcama etkisi, kayıt dışı istihdam şekillerinin kayıt altına alınması ve gelir dağılımında adaletin daha iyi sağlanması karşısında dengelenecektir.”dedi. 

MHP’li AKÇAY sözlerine şöyle devam etti: “ Kanun teklifimizle ücret gelire elde edenlerin kazançlarının asgari ücret tutarı gelir vergisinden ve damga vergisinden muaf tutulması amaçlanmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı 2013 yılı Faaliyet Raporuna göre; 5.498.362 adet asgari ücretli ve 3.058.677 adet asgari ücretten daha fazla gelir elde eden ücretli bulunmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre Eylül 2014 itibariyle kamuda 3.195.938 kişi istihdam edilmektedir. Dolayısıyla asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasıyla ilgili bu düzenleme 11 milyon 752 bin 977 çalışanı ilgilendirmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre hizmet akdiyle çalışanlarda bağımlılık oranı yüzde 2,57 olduğu göz önüne alınırsa asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgili bu düzenleme yaklaşık 30 milyon kişiyi ilgilendirmektedir. Ücret geliri elde edenlerin asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasına yönelik bu düzenleme ile 5.498.362 kişi tamamen gelir vergisi dışında kalırken 6.254.615 çalışanın asgari ücrete isabet eden gelirleri gelir vergisi kapsamı dışında bırakılacaktır.  2014 yılının ikinci altı aylık döneminde bekar ve çocuksuz bir çalışan 981,04 TL asgari ücret almaktadır. Yapılacak olan düzenleme sonrası asgari ücretliler 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde aylıkları 144,59 TL’lik gelir vergisi ve 8,61 TL’lik damga vergisini artık ödemeyecektir. Bu düzenleme sonrası 2014 yılının ikinci döneminde bekâr ve eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin maaşı 72, 87 lira artarak 964,27 liraya yükselecektir.”dedi.