15 Temmuz 2015 Çarşamba

Görevden Kaçtılar



MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında AKP grubunun toplantıyı terk etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kanuni yetkisini kullandığını ifade eden Başkan Ergün, “Bu akşam burada bir tiyatro oynanmıştır. Meclisi terk etmek, kaçmak çözüm değil. Orası icraat makamı. Kararların alındığı bir makam” diye konuştu.
          Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısında, gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında AKP grubu meclis toplantısını terk etti. Mecliste yaşanan olayların ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MHP grubu ile birlikte basın açıklaması yaptı. Çok iyi niyetlerle başlayan meclis toplantısının maalesef kötü bir şekilde tamamlandığını belirten Başkan Ergün, “İyi niyetlerle, iyi niyet ifadelerimizle akşam iftar yemeğinde de ilk söylemlerimde de barış, kardeşliğin, kırgınlıkların küskünlüklerin bittiği bir akşam olması niyetiyle bundan sonraki süreçte Manisa halkına hizmet etme noktasında ifadelerde bulunduk. Ancak canlı yayının da olduğu bir ortamda maalesef hukuk tanımaz, seçilmiş bir büyükşehir belediye başkanını tanımaz ve sadece oy çokluğu iradesiyle alınacak olan kararları kendi inisiyatifleri doğrultusunda, kendilerini hukukun önünde görerek ilgili kararların alınması noktasında bir icraata gitmişlerdir” dedi.

Kanuni yetkimi kullandım

          Defalarca uyarılarda bulunduklarını dile getiren Başkan Ergün, “Yaklaşık 15-20 dakika konuyla ilgili kendisine söz hakkını vermiş olmama rağmen maalesef ki hala konuşmaların konunun dışına taşmış olması, ilgili konuştuğumuz maddenin dışındaki maddelere ve MASKİ genel kurulunun olmadığı Büyükşehir meclisinde, MASKİ kararlarının artık konuşulma noktasına gelindiğinde defalarca kendisini uyarmış olmama rağmen en sonunda mikrofonun kapanması talimatını verdim. Çünkü diğer maddelerin devamı söz konusuydu. Kent estetiği yönetmeliğinin 2. defa iade kararını bu mecliste konuştuğumuz gündem maddeleri içerisinde yer alan maddenin içerisinde emrivaki bir şekilde kurulun oluşumu, yani kendi çoğunluklarıyla kent estetiği yönetmeliğinin içerisindeki kurulun oluşmasıyla ilgili vermiş oldukları önergenin maddesi konuşulurken bunlar hasıl oldu. Meclis Başkanına yani Büyükşehir Belediye Başkanı’na verilen yetkiler dahilinde, kanunlar çerçevesinde Başkanın istediğine söz verir, istediğine söz vermemesi noktasında bir kanun vardır. Mecliste ne şekilde usul adap ve kurallar uygulanacağı açık ve net bir şekilde kanunla da belirlenmiştir. Ben orada bu yetkimi kullanmışımdır” diye konuştu.

Saygı duyulmak zorunda

          Zülfikar Gürcan’ın basına yaptığı açıklamalarda kendisine söz verilmediğiyle ilgili ve mikrofonun kapatılmasıyla ilgili özür talebinde bulunduğunu kaydeden Başkan Ergün, “Benim özür dileyecek hiçbir şeyim yoktur. Ben bu meclisi kanunlar, kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde yönetirim. Buna da herkes saygı duymak zorunda. Sonuçta hukuk anlamaz, hukukun üstünde kendini gören bir anlayışla bu meclisin yönetilmesini ben tasvip etmem ve bunun da uygulamasını yapmam. Bundan önceki aylarda alınmış bazı örnek kararlar vardır. Hukuksuz olduğunu ifade etmiş olmamıza rağmen bunları yargıya taşıyıp haklı olduğumuz hukukça da belirlenmiş kararlar mevcuttur. Bunun göz önünde bulundurularak yine aynı uyarıları yapmış olmamıza rağmen biz yaptık oldu anlayışıyla da bu meclis bu şekilde yönetilemez. Sonuçta herkes bu hukuk çerçevesindeki kural ve kararlara uymak zorundadır. Bu gece Burada Büyükşehir Meclisi toplanmıştır. Burada MASKİ’nin genel kurulu toplanmamıştır. MASKİ ile ilgili siyasi şov yapma noktasında o söz hakkı konuşulamaz. Bunun böyle bilinmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Tiyatro oynamaktan vazgeçsinler

          Yaşananların bayram öncesinde hoş olmadığını belirten Başkan Ergün, “Maalesef her ne hikmetse hazımsızlık, çekememezlik maalesef devam etmekte. Bunun takdirini ben vatandaşımıza bırakıyorum. Sadece ve sadece tek bir düşünce Cengiz Ergün’e, Milliyetçi Hareket Partisi’ne oy çoğunluğuyla iş yaptırmamak anlayışıdır. İcraat yaptırmama anlayışıdır. Maalesef bu da çok üzüntü vericidir. Sonuçta biz sabırla, metanetle işimize devam edeceğiz. Görevimizi yapmaya devam ediyoruz. Bu noktada da her türlü hukuk çerçevesinde ve yönetmelikler çerçevesinde de işimizi yapmaya devam edeceğiz. O açıdan benim kimseden özür dileyecek bir sözüm yok. Bu akşam burada bir tiyatro oynanmıştır. Bunun adı tiyatrodur. Açık ve net söylüyorum. Artık bu tiyatroyu oynamaktan vazgeçsinler. Gelsinler bu vatandaş için onlarda birer seçilmiş bireydir. Bizler de seçilmiş birer bireyiz. Sonuçta herkes birbirine saygı duymak zorunda. Bu vatandaşa hizmet etmek zorundayız. Biz böyle kabullendik, böyle hareket ediyoruz. Ama yapılmayanları da halkla paylaşmak bizim en önemli görevlerimizden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

İl Başkanı Gürcan mı Çerçi mi?

          Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alım ihalesinin 3 yıllık yapılmasına ilişkin gündem maddesine de değinen Başkan Ergün, “Yunusemre Belediyesi’nin daha önce 3 yıllık hizmet alım ihalesi yaptığını biz kamu ihale kurumundaki ilanlardan biliyoruz. Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin böyle bir ihale yapmadıklarını ifade eden sözleri de kameralarla kayıt altındadır. İlgili ihalenin 3 yıllık yapıldığına dair belgeyi bütün halkın huzurunda, basın huzurunda kendisine gösterdik. Bunun da yalan olduğunu çıksın ispatlasın. İptal edilmiş olabilir sonunda. Orada benim bir söylemim oldu. Yarın Yunusemre Belediyesi’ne müracaat edip 3 yıllık hizmet alım ihalesi yapılıp yapılmadığına dair bilgi isteyeceğim dedim. Sonra Mehmet Bey inkar etti. Yapılmadı dedi. Biz de belgeyi gösterdik. Herhalde ona biraz kızgınlığından, kendisini farklı bir noktada gösterdiğimiz için biraz kızgınlığından meclisi terk edelim diye ilk önce hareket eden kendisi olmuştur. Arkasından da diğer meclis üyeleri. Üzüldüğüm bir nokta var. İl başkanı, Grup Başkanı orada oturuyor, Yunusemre Belediye Başkanı çıkıyor ondan 20 saniye sonra il başkanı da kalkıyor meclis üyeleri ile beraber. Burada merak ediyorum. İl başkanı Zülfikar Gürcan mı Sayın Çerçi mi bunun da kararını vatandaş versin” dedi.

Gelinen nokta üzüntü verici

Yunusemre Belediyesi’nde yapılan 3 yıllık hizmet alımı ihalesinin meclis kararıyla yapılıp yapılmadığına yönelik soruyu yanıtlayan Başkan Ergün, “3 yıllık bir meclis kararı alınmadığın bende bilgisi var. Bunun da ortaya çıkarılması lazım. 3 yıllık ihale yapmak için meclis kararı şart. Bunlar kararı almadan bu ihaleye çıktılar. Ancak sonrasında yapılan itirazlar olması sebebiyle ihale KİK tarafından iptal edildi. Kendileri tarafından değil. Yapılan itiraz haklı bulundu. Ondan sonra bildiğim kadarıyla tekrar ihale yaptılar. Yani daha işin başında meclisten karar almadan yapılan hata. İhale hatalı yapıldı. Diğer eksiklikleri bilemem. Biz de onu ifade etmeye çalıştık. Doğru olduğumuz da ortaya çıktı sonuç itibariyle herhalde buna biraz üzüldüler, sinirlendiler. Bunun tepkisi olarak da bu meclise saygınız yok sözleriyle terk edelim olayına döndü. Meclisi terk etmek, kaçmak çözüm değil. Orası icraat makamı. Kararların alındığı bir makam. Sen de Büyükşehir Belediye Başkanı’na o Başkanlığa saygı duyacaksın. Hazmedeceksin. Bu vatandaşın oyuyla seçilmiş bir kişiyim ben. Hazmedeceksiniz. Öyle de edeceksiniz böyle de edeceksiniz. Sonuç itibariyle Manisa izliyor. Vatandaş gözlemliyor. Ne yazık ki geldiğimiz nokta çok üzüntü verici” diye konuştu.

Uygulama olasılığı yok

Kent Estetiği Kurulu ile ilgili olarak mecliste alınan kararın akıbetinin sorulması üzerine konuşan Başkan Ergün, “Yönetmelik yürürlüğe girmediği sürece, Sayıştay görüşü gelmediği sürece bunun uygulanma olasılığı yok. Uygulanmamış bir yönetmelik, kesinleşmemiş bir yönetmeliğe istinaden sen kurul ataması yapamazsın. Bunun arkası son haftalar içerisinde reklam mecraları ile ilgili billboardlar ile ilgili olan kavgadır bu. Savaştır bu. Bunu da kısaca izah edeyim. 7 yıl öncesi Sayın Bülent Kar Manisa’daki reklam billboardların 5 yıllığına ihalesini yapmış. Bunu da Manisa’da Afea firması, bugün AKP İl Başkan Yardımcısı olan Abdullah Bey’in şirketidir bu. 5 yıllığına vermişler. Öptük başımıza koyduk. Süre bitimine gelindiğinde tekrar bir 2 yıllık bir ihaleye çıktık. Yine aynı firma girdi. Ama fiyat ve rakamları korkunç yükselerek ihaleyi aldı. 2 yıllık tekrar uzatması yapıldı. 2 yıllık süre 1 Temmuz itibariyle bitti. Bundan 15 gün öncesi. O günden beri savaş var. Şimdi sözleşmelerde şu yazıyor. Bütün raketler, billboardlar megalight’lar ne varsa reklam mecralarının tamamı o sözleşmeye istinaden bize kalıyor. Sözleşme bitiminde bu mecraların tamamı ilgili belediyesinindir diyor. Yani Manisa Büyükşehir Belediyesi’nindir. Kanunların da bize verdiği yetki bu tür ilan ve reklamların yapılma kararı kanunla Büyükşehir’e verilmiş” dedi.

Mahkemeden karar getirsinler

         İlçe belediyelerinin böyle bir görevinin olmadığının altını çizen Başkan Ergün, “Ancak kendileri hem bu mecralar bizimdir hem de biz bunları kullanırız diye hukuk yolunu tanımayız diye sahada savaş var. Bir haftadır biz kendilerine ait sahalardaki, caddelerdekileri ellemedik. Ancak 2 gündür bize ait olan Mimar Sinan Bulvarı, Mehmetçik Caddesi gibi caddelerde savundukları meclis kararı ile bize bırakılmış olan caddelerde dahi kendi ilan ve reklamlarını yapıştırmaya başladılar. Valiliğe bununla ilgili dilekçemizi verdik. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bugün itibariyle de İç İşleri Bakanlığı’ndan bu konuyla ilgili görüş istedik. Bunların sonuçlarını bekliyoruz. Ama sahada maalesef şu anda bir gece onlar yapıştırıyor, bir gece biz yapıştırıyoruz. Hala bu süreç devam ediyor. Yine hukuku tanımaz, sözleşme hakkıyla bize verilmiş olan mecraları dahi bizimdir anlayışıyla el koymaya çalışan bir zihniyet var. Böyle bir hakları varsa gitsinler mahkemeden karar getirsinler başımın üzerine koyayım. Böyle bir yetkileri olmamasına rağmen bütün mecralara el koydular. Bu hangi hukuka dayanıyor. Hangi maddeye dayanıyor. Gitsinler mahkemeden bu yetkiler bizdedir diye karar getirsinler. İzleyeceğiz, göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhalefet eder anlayışın doğru olmadığı kanaatindeyim

          Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün basın açıklamasında yer alan meclis üyesi Orkun Şıktaşlı da basın mensuplarının AKP grubundan neden istifa ettiğine yönelik sorularını yanıtladı. Şıktaşlı, “Benim istifa gerekçem bu akşamki yaşananlarda benzerlik gösteren daha önceki davranışların birikimi oldu. Ağırlıklı olarak Manisa’ya en doğru hizmeti vermek bir meclis üyesinin başlıca görevi. Ben bu fonksiyonumu AKP çatısı altında bu yapıyla icra edemediğimi gördüm ve bu gerekçeyle istifa ettim. Fayda sağlayacak proje üretmek yerine muhalefet eder anlayışın doğru olmadığı kanaatindeyim. Geçmişte siyaset yaparken de beni tanıyanlar bilirler. Ağırlıklı olarak üretime ve faydalı olmaya dönük bir tutumum olmuştur. Böyle bir anlayışın olmaması nedeniyle AK Parti grubundan ve partiden istifa ettim” dedi.