10 Temmuz 2015 Cuma

MHP’Lİ AKÇAY’DAN SOMA ESNAFINI VE EKONOMİSİNİ RAHATLATACAK ÖNERGELER


         Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan AKÇAY TBMM’de verdiği soru önergeleriyle Soma’da yaşanan ekonomik krizi gündeme taşıdı. Somalı esnaf ve sanatkârların zor günler geçirdiğini belirten MHP’li AKÇAY, “Somalı esnaf ve sanatkârlarımızı rahatlatacak ekonomik tedbirler derhal alınmalıdır. İlk aşamada esnaf ve sanatkârlarımızın kredi borçları ertelenmelidir.” dedi.

         MHP’li Erkan AKÇAY Soma’daki ekonomik krizi Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Ali Babacan’a ayrı ayrı verdiği soru önergeleriyle meclis gündemine de taşıdı.

         13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 vatandaşımızın hayatını kaybettiği maden faciası sonrasında Soma’da yaralar bir türlü sarılamıyor. Maden faciası sonrasında hükümetin gerekli ve yeterli tedbirleri alamadığını belirten MHP Manisa milletvekili Erkan AKÇAY, “13 Mayıs faciası sonrasında Soma’da ekonomik ve toplumsal yaşam durma noktasına gelmiştir. Bir taraftan faciada hayatını kaybeden madencilerimizin acısını yaşarken diğer taraftan Somalı esnaf ve sanatkârlarımız var olma mücadelesi sürdürmektedirler.” dedi.

Hükümet Soma’ya sırtını döndü

         Soma’da ekonomik ve ticari yaşamın 13 Mayıs faciası sonrasında durma noktasına geldiğini belirten MHP’li AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Hükümet Soma’ya sırtını dönmüştür. Günü kurtarmak için alınan tedbirler Soma ekonomisine çare olamamıştır. Hükümetin Somalı esnaf ve sanatkârların kredi borcunun ertelenmesi için almış olduğu karar da çare olmamıştır. Bakanlar Kurulunun bu kararı 2 Ağustos 2014 tarihli ve 29076 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Hükümetin Soma’da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine bağlı bölge birliklerine ortak olan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamında olan kredi borçlarının ertelenmesi gibi kararları ise geçici ve günlük çözüm seçenekleri olmaktan öteye gidememiştir.”

Somalıların hiçbir ayrım yapmaksızın bankalara olan borçları ertelenmeli veya yapılandırılmalıdır


         Esnaf ve sanatkârların kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin düzenlemenin tek başına Soma ekonomisini rahatlatamadığını belirten MHP’li AKÇAY bu düzenlemenin eksik olduğunu belirtti. Akçay şöyle devam etti: “Soma ekonomisinin sorunları bir bütün olarak ele alınmadan çözüm üretilemez. Ertelenen kredi borçlarının esnaf ve sanatkârların Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine bağlı bölge birliklerine ortak olan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredileriyle sınırlı olması Soma’da ticari yaşamı canlandıramamıştır. Bugün esnaf ve sanatkârlarımızın başka kamu bankaları ve özel bankalara da gerek bireysel gerekse de ticari kredileri bulunmaktadır. Ayrıca Soma’da yaşayan vatandaşlarımızın da benzer şekilde bireysel kredi borçları bulunmaktadır. Bütün bu borçları bir bütün olarak değerlendirip çözümü aramak lazımdır. Bu nedenle esnaf ve sanatkârlarımız ile birlikte Soma’da yaşayan her bir vatandaşımızın kamu bankaları ve özel bankalara olan bireysel kredi borçlarının da yapılandırılması veya ertelenmesi gerekmektedir.”