5 Ekim 2016 Çarşamba

Yörükler Turgutlu’ya Damga Vurdu



Turgutlu, Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Yörükleri 3. Yörük Şenliği’nde bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Turgay Şirin, birlik ve beraberlik mesajları verdiği konuşmasında, “Bizler, Yörük Kızı Zübeyde Hanım'ın oğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Arkadaşlar gidip Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez’ sözünün haklılığıyla buradayız ve şanlı bayrağımız dalgalandığı sürede de olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen 3. Yörük Şenliği, Turgutlu’nun ve Türkiye’nin dört bir yanından katılımla görsel şölene dönüştü. Şenlik, Koza Pazarı’ndan başlayan Göç Kervanı yürüyüşüyle başladı. Başta Kaymakam Uğur Turan, Belediye Başkanı Turgay Şirin, Türkiye-Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı ve Bursa’nın Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ergün Aksoy olmak üzere siyasi parti temsilcileri, dernek ve oda başkanları, mahalle muhtarlarının katılımlarıyla başlayan Göç Kervanı yürüyüşü, atlı okçuluk ekipleri, halk oyunları ekipleri, deve kervanı gibi farklı gurupların yürüyüşüyle renklendi. Göç Kervanı yürüyüşü Irlamaz Vadisi’nde sona ererken, yoğun kalabalık Balıkesir Karasi Atlı Okçuluk Ekibi’nin gösterisini izledi. Atlı okçuların nefes kesen gösterisi büyük beğeni topladı. Gösterinin ardından protokol, yörük çadırlarını ziyaret ederek, yörük mutfağından olan topalak kazanlarını karıştırdı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşçoşkun ile birlikte Aşevi ve Hayır Merkezi tarafından hazırlanan bulgur aşı kazanının başına geçen Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, vatandaşlara ikramda bulundu.
Irlamaz Amfi Tiyatro’da Gönüller Bir Oldu
Irlamaz Amfi Tiyatro’daki program ise İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlarken, şehitler adına Kur’an Tilaveti okundu. Programa Vali Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Kaymakam Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin ve Başkan Yardımcısı İskender Tunç, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşçoşkun, Selendi Kaymakamı Murat Aydın, Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ergün Aksoy, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Uçak, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, AK Parti İlçe Başkanı Mürşit Gedizli, CHP İlçe Başkanı Erk Kayabaş ile dair müdürleri, oda ve dernek başkanları katıldı. 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde İstanbul’da tankın önüne yatmasıyla tanınan Metin Doğan, söz aldığı programda izlenimlerini paylaşarak, Turgutlu’da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti, misafirperverliklerinden dolayı herkese teşekkür etti. Ardından Turgutlu Yörükleri Derneği Başkanı Mestan Avşar, yönetim kurulu ile birlikte çıktığı kürsüde destek ve katkılarından dolayı Kaymakam Turan ve Belediye Başkanı Şirin olmak üzere herkese ve Turgutlu’ya gelen misafirlere teşekkür etti. Ardından Türkiye-Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı ve Bursa’nın Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Turgutlu’nun büyük bir çalışmaya imza atarak ülkenin dört bir yanındaki Yörükleri bir araya getirmesinin kendilerine adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyerek, devamının gelmesini temenni etti.
Yörük Mirasını Geleceğimize Aktarıyoruz”
Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin de törene damga vuran konuşmasıyla önemli mesajlar verdi. Turgutlu’ya gelen illeri tek tek sayan Başkan Şirin, “Adana'dan, Antalya'dan Eskişehir'den Hatay, yanı başımızdaki İzmir'den, Şanlıurfa, Hatay, Antalya, Muğla, Mersin, Bursa, Konya, Aksaray, Adana, Balıkesir'den yavru vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden memleketimize gelen değerli Yörük dostlarımızı ilçemize şeref verdiler. Bugün, kıtalara hakimiyet kurmuş imparatorluğun ardından filizlenerek koca bir çınar haline gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlam köklerinden biri olan Yörüklerimizle kucaklaşıyor, dostlarımızla hasret gideriyoruz. Konar-göçer yaşam tarzıyla Türkmenlerin en çilelisi ama gönlündeki sevgisi, saygısı, tutkusu ve doğa aşkı hiçbir şeyle kıyaslanamaz olan Yörükleri daha yakından tanıyoruz. Betonlaşan topraklara teknolojiye yenik düşen dünyaya rağmen hayatı ruhsal ve fiziksel iyiliğe adamış gönlü güzel kardeşlerimizin samimiyetiyle moral buluyoruz” dedi.
İşte Bugün Burada Türkiye Var”
Siz-biz ayrımı yapmaksızın, Orta Asya Bozkırları’ndaki kıl çadırından bir sel gibi çıkıp tıpkı seyyahlar gibi Anadolu’ya, Ortadoğu’ya Balkanlara ve dünyanın en ücra köşelerine yürümüş bir neslin evlatlarıyız” diyen Başkan Şirin, Yörük, Boşnak, Azeri demeden Türk Yurdu için, şanlı Türk Bayrağı için yıllardır süren mücadelenin yenilmez savaşçıları olarak birlikteliğimizi gönülden yaşıyoruz. Yörük Şenliği adı altında aslında Türkiye Buluşması'na ev sahipliği yapıyoruz. O açıdan Türk Milleti'ni oluşturan yelpaze içerisinde birbirlerine olan bağlılıkları, vatanseverlikleri ve cesaretleriyle tanınan, sofrasında bereket, çadırında hasret, sözlerinde samimiyet olan Yörüklerimizin asırlarca var olmasını, bizleri ve evlatlarımızı birlikteliğiyle sarmasını temenni ediyorum. Çünkü Yörüklük de ecdadımızdan kalan değerli mirasımızdır. Ecdadımızın emanetine sahip çıkmak ve yaşatmak ise boynumuzun borcudur” dedi.
Türk'ün Son Yurdunda Birlikteyiz, Birlikte Olacağız”
Türk Milleti'nin birliği, dirliği, bütünlüğü ve bekası için ecdad vasiyeti ne gerektiriyorsa onu yapmaya yeminli olduklarını söyleyen Başkan Şirin, “Hala bu ülkenin evlatlarını birbirine düşüren zihniyetlerin hain saldırılarıyla karşı karşıya kalıyorsak, demek ki hala bizlerden rahatsız olanlar, bölmeye, parçalamaya; vermek yerine ölmeyi tercih edeceğimiz bir karış toprağımıza göz dikenler var. Ama bu ülke topla tüfekle değil, imanla, aşkla kazanıldı. 1299'da 400 çadırlık Türkmen topluluğu ile Söğüt'te kurulup da 3 kıta da adalet dağıtarak hüküm süren Osmanlı Devleti'nin, Yörüğü, Arnavutu, Boşnağı, Çerkezi, kurtuluş mücadelesi veren Atalarımızın nesilden nesile gelen cesaretiyle bugün yine bir aradayız, bu iman bizde oldukça Türk'ün son yurdunda da birlikte olacağız. Dosta sonsuz güven, düşmana korku salan 'bir' olma ülküsünü yaşatmaya devam edeceğiz. Sizlere Yörük Kızı Zübeyde Hanım'ın oğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiğim sözüyle veda etmek isterim; “Arkadaşlar gidip Toros Dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk'ü yenemez” Son olarak Karakoyunlu, Deveci, Tekeli her ne obaya, boya mensup olursa olsun, Türkmen kardeşlerimizi gönülden kucaklıyorum. İyi ki Kasabamız var, iyi ki Manisa, İyi ki Türkiye var” dedi.
Protokolden Birlik ve Beraberlik Mesajları

Başkan Şirin’in ardından konuşan Kaymakam Uğur Turan da birlik ve beraberlik mesajları verdiği konuşmasında Yörük Şenliği’nde bulunan herkese teşekkür ederken, sonrasında Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş konuştu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını ileten Memiş, Kaymakam Turan ve Başkan Şirin ile Yörükler Derneği Başkanı Mestan Avşar ve yönetim kurulunu tebrik etti. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da bir konuşma yaparak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gelinen süreçte yaşananları anlattı, 3. Yörükler Şenliği vesilesiyle oluşturulan atmosferin umut verici olduğunu belirti. Konuşmaların ardından program başta Turgutlu Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterileri olmak üzere, Aşıklar Atışması ve konserlerle devam etti.

http://www.turgutlu.bel.tr/tr/haber/yorukler-turgutluya-damga-vurdu