6 Şubat 2015 Cuma

MHP MANİSA MİLLETVEKİLİ ERKAN AKÇAY: “TAŞ OLSA ÇATLARDI”

 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız hakkında verilen gensoru üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görev alanı içerisinde o kadar büyük, vahim olaylar yaşanıyor. Bu iddialar nedeniyle istifası istenen Enerji Bakanı, Başbakana soracağını, danışacağını ifade etmiştir. İstifa izin alınacak, onay alınacak bir işlem değildir, tek taraflı bir irade beyanıdır. Bunca olay, bunca iddia karşısında taş olsa çatlar, başkası olsa muhtemelen harakiri yapardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını bunca olay,  bunca vahim iddia karşısında koltuğunu kaybetmemek için adeta koltuğuna yapışmıştır.” dedi.  

Devlet Elektrik Şirketlerinin Tahsildarı Haline Getirildi 

Devletin elektrik şirketlerinin tahsildarı haline getirildiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Bazı olaylar tek başına dahi bir bakanın istifasını gerektirir. Elektrik şirketleri özelleştirildikten sonra elektrik kesintileri artmaya başlamıştır. Çünkü elektrik şirketlerini alan özel firmalar artık yatırım yapmamaktadır. Bu nedenle pek çok yer de elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Masum vatandaşları elektrik kayıp kaçağını öder duruma getirdiniz. Mahkeme elektrik kaçaklarını vatandaşa ödettiremezsiniz diye karar veriyor. Siz kaçak elektrik bedellerini vatandaşa ödettirmek için kanun çıkartıyorsunuz. Yani Devleti elektrik şirketlerinin tahsildarı hâline getirdiniz. Başbakanlık Genelgesiyle maden ruhsatlarını Başbakanın onayına bağladınız. Bu nedenle 1.224 maden ruhsat başvurusu hala onay bekliyor.”  

Bazı Maden Şirketleri Kollanıyor 

AKP tarafından bazı maden şirketlerine haksız kazanç sağlandığını söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından Soma’daki İmbat ve Soma A. Ş açıkça kayırılmıştır. Bu kayırma şirketlerin üretim rakamlarında da açıkça görülmektedir. Nitekim 2005 yılında 12,7 milyon liralık hasılat elde ede Soma Kömür İşletmeleri, 2013 yılında 310 milyon liralık hasılat elde etmiştir. Şirketin 2014 yılının ilk altı ayındaki hasılatı da 182 milyon liradır. 2005 yılında 53 milyon lira hasılat elde eden İmbat AŞ 2013 yılında 342 milyon liralık hasılat elde etmiştir. Şirketin 2014 yılının ilk altı ayında 254 milyon liradır. Görüldüğü gibi her iki şirkette de yıllar itibarıyla olağanüstü fahiş kazançlar söz konusudur. Bu şirketlerin hasılatlarındaki bu artış Türkiye Kömür İşletmelerinin usulsüz, mevzuata uygun olmayan süre uzatımı ve ek iş vermesi neticesinde oluşmuştur.  

Soma Kömür İşletmeleri ve İmbat A.Ş’ye süre uzatımı ve ek işlerle hukuka aykırı bir biçimde 2 milyar dolar rant sağlanmıştır 

Bazı maden şirketlerinin sözleş sürelerinin usulsüz uzatıldığını ve bu şirketlere kanunlara aykırı ek işler verildiğini söyleyen Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “İmbat ve Soma Kömür İşletmeleriyle sözleşme imzalayan Türkiye Kömür İşletmeleri daha sonra sözleşme süreleri dolmadan, mevzuata aykırı olarak, yönetim kurulu kararı olmaksızın sözleşme süresini on ve on üç yıl gibi sürelerle uzatıyor. Bu uzatma ve ek işlerle İmbat ve Soma Kömür İşletmelerine 2 milyar dolar kazanç sağlanıyor.”deniyor.   

İmbat A.Ş’nin sözleşme süresi hukuka aykırı olarak 13 yıl uzatılmıştır.

İmbat AŞ’ye süre uzatımı ilgili usulsüzlüğe değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Türkiye Kömür İşletmeleri ile İmbat AŞ Soma’da 1918, 4623, 4900 ruhsat no.lu maden sahaları için 4 Ekim 2004 tarihinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar geçerli olan redevans sözleşmesi imzalanmıştır. 12 Nisan 2006 tarih ve 16/154 sayılı Yönetim Kurulu Kararı’yla uyarlama yapılmış ve 26 Eylül 2007 tarihinde 25/466 sayılı Yönetim Kurulu Kararı’yla 5 milyon 589 bin ton ek iş verilmiştir. Bu sözleşmelerde sözleşme süresi uzatılmamış sadece ek iş verilmiştir. Ancak 8 Ekim 2013 tarihinde yönetim kurulu kararı alınmaksızın usulsüz bir ek protokolle sözleşme süresi 1 Ekim 2028 yılına kadar uzatılmıştır. Önceki ek iş için yönetim kurulu kararı alınırken ve o kararlarda süre uzatımı söz konusu değilken, süre uzatımı ve asıl işten daha büyük bir işin verilmesinde yönetim kurulu kararının alınmaması oldukça dikkat çekici bir durumdur. On üç yıllık yapılan bu süre uzatımında en az 39 milyon ton ilave kömür üretimi hesaplanmaktadır.”dedi.

Soma Kömür İşletmelerinin süre uzatımı ve bu şirkete verilen ek işler hukuka aykırıdır

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleriyle ilgili hukuksuzluklara değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Soma AŞ ile 1841-2406 ruhsat nolu sahalarla (Geventepe) ilgili olarak 8 Eylül 2005 tarihinde 18 milyon tonluk kömür üretimi için sözleşme imzalanmıştır. Bu şirketle mevzuata uygun olarak 30 Haziran 2011 tarihinde 5 milyon 982 bin tonluk ilave ek iş sözleşmesi imzalanmış ve damga vergisi kesilmiştir. 1 Mart 2012’de 9/80 sayılı yönetim kurulu kararıyla mevzuata aykırı olarak 2 milyon 136 bin tonluk ek iş verilmiştir. Burada usulsüzlük vardır. Çünkü ek iş başka bir maden sahasını kapsamaktadır. Başlangıçta Geventepe mevkiinde bulunan işe verilen ek iş, merkez yeraltı ocağı denilen yer de Mumya mevkiindedir. Asıl iş Geventepe’de, ilave iş ise çok farklı bir yer olan Merkez Mumya’da olup ruhsat numarası 2535’tir. Aynı sözleşmeye üçüncü ilave 8 Kasım 2012 tarihinde 35/429 sayılı yönetim kurulu kararıyla yapılıyor ve  “8 Eylül 2005 tarihli, Işıklar sahasında bulunan rezervin ( ruhsat no:944)  31/12/2016 tarihine kadar Soma Kömür AŞ firmasına işlettirilmesine…” denilmektedir. Işıklar sahası ayrı bir saha olup yaklaşık 35 milyon ton rezerve sahiptir. Soma Kömür İşletmeleriyle yapılan sözleşmelerin seyrine baktığımızda da Geventepe mevkiyle başlayan işletme sahasının önce Mumya mevkine, ardından Işıklar mevkine genişletildiği anlaşılmaktadır. Bu konular mevzuata aykırıdır. Dördüncü olarak: 8/10/2013 tarihli ek protokolle 8 Eylül 2005 tarihli sözleşmenin süresi, yönetim kurulu kararı olmadan, 31Aralık 2026 tarihine uzatılmıştır. On yıllık bu süre uzatımıyla Soma Kömür AŞ’ye 30 milyon ton ilave kömür üretimi hakkı tanınmaktadır. Bu süre uzatımı da kanunlara aykırıdır. Çünkü Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 24’üncü maddesine göre; yapılacak ek iş artışları işin en fazla yüzde 20 oranını geçemez. Oysa, TKİ ile firma arasında imzalanan sözleşmeler buna aykırıdır. Yine, TKİ’nin Redevans Uygulama Yönergesi’nin 13’üncü maddesine göre ek işler işletme sahasının mücavirinde bulunan alanlarla sınırlıdır ve ek iş uzatımı TKİ Yönetim Kurulu onayına bağlıdır. Yani, bu sözleşmeler, süre uzatma işlemleri mevzuatımıza aykırı görülmektedir. ”dedi. 

AKP ile Soma’daki Bazı Maden Şirketleri Arasındaki Kirli İlişkileri Bilmeyen Yoktur

AKP ile Soma’daki bazı maden şirketleri arasındaki kirli ilişkilere değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Soma’daki bazı maden şirketlerinde çalışan işçiler zorla AKP mitinglerine götürülüyor. Maden şirketleri yetkilileri ve bir AKP Manisa Milletvekili maden  işçilerini “AKP kazanmazsa işsiz kalırsınız.” diyerek AKP’ye oy vermeye zorluyor. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürünün eşi ve şirket yöneticisi AKP’den Belediye Meclisi üyesi yapılıyor. AKP ilçe teşkilatlarına üye olmadan madenlerde çalışılamıyor.”dedi. 

Somalı Madencilere Neden Sahip Çıkmıyorsunuz? 

İşten atılan Somalı madencilerin sorunlarına değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “       1 Aralıkta 2014’te 2.831 maden işçisi işten atılıyor, ocaklar kapatılıyor. Ne AKP’li yöneticilerden ne de Enerji Bakanlığından ses çıkmıyor. Ramazan ayında yeraltında maden işçileriyle iftar açarak siyasi şov yapan Sayın Enerji Bakanı ne hikmetse Soma’da madencilerimiz hayatını kaybederken sorumluluğu başkasının üzerine atmaya çalışıyor. İftar şovda işçilerle berabersin, 2.831 işçi işten atılınca yanlarında değilsin. Ne olacak bu işçilerin hâli? Nerede istihdam edeceksiniz? Bülent Arınç, iki ay oldu “Aç açıkta bırakacak değiliz…” Ne yaptınız, ne yapmayı düşünüyorsunuz? Somalı vatandaşlarımız, esnafımız, madenciler bir an evvel gerekli güvenlik tedbirlerinin de alınarak madenlerin işletmeye açılmasını bekliyorlar. Bu kadar açık ve net talepleri. Geçmişte de bu Uyar Madencilikle ilgili  804 işçi iki aylığını alamamış, tazminatlarını alamamış. Yine bu 1 Aralıkta işten atılan işçilerin tazminatlarının ne olacağı konusunda Hükûmet ne yapıyor belli değil. Bu tazminatlar nasıl ödenecek? Bu konuda ne yapıyorsunuz? Hiç mi sorumluluğunuz yok. Hep siz yetki kullanmak için mi görev yaparsınız? Hiç sorumluluğunuz yok mudur sizin?”diye sordu. 

AKP Soma’yı Gözden Çıkardı 

301 madencinin hayatını kaybettiği 13 Mayıs 2014 tarihindeki maden faciası sonrası dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, ölümün madencinin fıtratında olduğunu söylemiştir. Acı içindeki Somalı vatandaşlarımız bu açıklaması nedeniyle Tayyip Erdoğan’a tepsi göstermiştir.  Tayyip Erdoğan Somalı vatandaşlarımızın tepkisinden düşman ilan ettiği cemaatin marketine sığınarak kurtulmuştur. Soma'lı vatandaşlarımızın bu tepkisinden sonra Devlet hastanesi inşaatı ve organize sanayi bölgesi çalışmaları durmuştur. Çevreyolu çalışmaları askıya alınmış, fakülte Millî Eğitim Bakanlığı engeline takılmış, termik santral özelleştirilmiştir. Yırca’da firmayla vatandaş karşı karşıya getirerek vatandaşa dayak da attırılmıştır.”dedi. 
Hem Yönet Hem Denetle
AKP’nin çürük yönetim anlayışına örnekler MHP’li AKÇAY, “ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Daire Başkanı, Bakan onayıyla 2 Mayısta TKİ’nin yönetim kuruluna getiriliyor. Yani denetlemek durumunda olduğu bir kuruma yönetici olarak atanıyor. Hem denetleyici hem yöneticiyse orada işlerin allak bullak olması, ilişkilerin kirlenmesi ve düzenin bozulup çürümesi kaçınılmazdır. Madencilik alanındaki uluslararası konferans ve panellere; AKP’li milletvekilleri, AKP il başkanları, AKP’li yandaş sendika üyeleri ile eş-dost ve arkadaşlar götürülmüştür.”dedi.  

Somalı Madenciler İçin Toplanan Paralar Nerede? 

Somalı Madenciler için toplanan paraları soran MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Soma maden faciası sonrası AFAD hesabında 46,5 milyon lira yardım toplanmış ve bu yardımlar maden şehitlerimizin ailelerine dağıtılmıştır. Vatandaşlarımızın büyük bölümü AKP’ye güvenmediği için ya yardım yapmamış ya da bizzat elden yardım yapmıştır. Bazı yardımların ise akıbeti bilinmemektedir.  Örneğin 25 Ağustos’da Manisa’da oynanan Fenerbahçe – Galatasaray Süper Kupa Finalinin gelirleri Soma’ya bağışlanacaktı. İzmir de oynanan Galatasaray – Atletico Madrid maçı ile Chelsa- Beşiktaş – Fenerbahçe arasında ki üçlü turnuva maçlarından elde edilen gelirler Soma’ya bağışlanacaktı. Galatasaraylı eski futbolcu Drogba Somalı madencilerin ailelerine bir milyon TL bağışta bulunmuştur. Futbol Federasyonu tarafından beş milyon TL Soma için ayrılmıştır. Fakat bu paralar AFAD hesaplarında görünmemektedir,  Soma Kaymakamlığına da iletilmemiştir. Hükümet bu paraların akıbetini bir an önce açıklamalıdır.” dedi.