16 Şubat 2015 Pazartesi

MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY: Tarhana Kültürüve Geleneği UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Dahil Edilmelidir.”



Manisa Mesir Macunu Festivali Aralık 2012’de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine, Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüslerini 18 Nisan 2013’de UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine dahil ettiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY tarhana kültürü ve geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmesi için Turizm Bakanına soru önergesi verdi.  

MHP’li  AKÇAY önergesinde “ Orta Asya Türklerinin keşfettikleri ve dünyanın ilk hazır çorbası olan tarhanayı bu gün pek çok kültür sahiplenmektedir. Türk Kültürüne has olan ve her geçen gün kullanımı artan hazır çorbalarla rekabette zorlanan tarhana kültürü ve geleneğini UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil ettirerek pek çok kültür tarafından sahiplenilmeye çalışılan Tarhana Türk Kültürü ve Geleneğini sahiplenmeyi düşünüyor musunuz?”diye sordu.   

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün ( UNESCO) 17 Ekim 2003 tarihinde Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini kabul ettiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin amaçları;  Somut olmayan  kültürel mirası korumak, somut olmayan kültürel mirasın taşıyıcısı konumundaki toplulukların, grupların ve bireylerin  somut olmayan kültürel mirasına saygı göstermek, somut olmayan kültürel mirasın önemi konusunda yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde  duyarlılığı arttırmak ve karşılıklı değerbilirliği  sağlamak, uluslararası işbirliği ve yardımlaşmayı sağlamak şeklinde sıralanmıştır. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 21 Ocak 2006 tarih ve 26056 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 4848 Sayılı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanununun 13. maddesine göre Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü icracı birim olarak görevlendirilmiştir.”dedi.  

Türkiye’nin bazı kültürel değerlerinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesinde yer aldığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Somut olmayan kültürel mirası daha gözle görülür kılmak, önemi konusunda bilinçlenmeyi sağlamak  ve kültürel çeşitliliğe saygı içinde diyalogu desteklemek için, Taraf Devletlerin teklifi üzerine, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili bir listesi hazırlanır, güncellenir ve yayımlanır.Meddahlık (2003), Mevlevi Sema Törenleri (2005), Aşıklık Geleneği (2009), Karagöz (2009),Nevruz (ortak dosya) (2009), Geleneksel Sohbet Toplantıları(2010), Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali(2010), Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah(2010),Tören Keşkeği Geleneği (2011), Mesir Macunu Festivali (2012) Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği (2013), Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı (2014) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine dahil edilen başyapıtlarımızdır.  

Türk Kültürüne has olan ve Türk Kültüründe pek çok türkü ve şiirlere konu olun tarhana kültürü ve geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine girmesi gerektiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Toplumların kendi yapılarına ve değer yargılarına uygun gelenekleri, görenekleri, dinsel inançları, töre ve törenleriyle birleşerek, toplumun kendine has beslenme ve mutfak kültürünü ortaya çıkarmalarına neden olmuştur. Orta Asya Türklerinin yaşadıkları coğrafyanın iklim şartlarından kaynaklanarak keşfettikleri tarhana, dünyanın ilk hazır çorbasıdır. Tarhana, kullanım ve saklama kolaylıkları nedeniyle gerek yerleşik, gerekse göçer yaşam tarzlarının temel beslenme maddelerinin başında gelmiştir. Yazın bereketli hasadından ve güneşinden yararlanılarak üretilen tarhana, yılın geriye kalan bölümünde, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm sofralarda yer alır. Faydaları, besleyici ve enerji verici yönleri ile uzun süre önce Türk toplumunun kültürel hayatına giren tarhana Türk kültüründe türkü ve şiirlerde de pek çok kez yerini almıştır. Tarhana; Orta Asya’dan göç eden Türkler ve Moğollar tarafından Anadolu, Orta Doğu, Macaristan ve Finlandiya’ya getirilerek tanıtılmış ve bu ülkelerde de tüketilmeye başlanmıştır. Tarhananın Arnavutluk’ta “Trahana” ve “Trahan”, Bosna’da “Tarhana”, Bulgaristan’da “Trahana” ve “Tarhana”, Yunanistan’da “Trahanas”, Makedonya’da “Tarana” ve Macaristan’da “Tarhonya” adları ile günümüzde de yaşadığı bilinmektedir. Tarhana Finlandiya’da “Talkuna”, Irak’ta “Kışk”, Türkistan’da “Göce”, Suriye, Mısır ve Lübnan’da “Kishk” gibi isimlerle bilinmektedir. Tarhana Kültürü ve Geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Dahil edilmesiyle aynı zamanda pek çok kültür tarafından sahiplenilmeye çalışılan Tarhanaya patent de alınmış olacak ve Tarhananın Türk Kültürüne ait olduğu belgelenmiş olacaktır.”dedi.  

Tarhana Kültürü ve Geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Dahil edilmesiyle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e yazılı soru önergesi veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürlüğü;  kültürel ve toplumsal gelenekler içerisindeki köklülüğü, belirtilen topluluk ya da grubu temsil niteliği, İnsan yaratıcılığının bir kanıtı olarak değeri ve kaybolma riskini dikkate alarak 60 adet unsurun yer aldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterini oluşturmuştur. Bu envantere Türk Kültürüne has olan ve her geçen gün kullanımı artan hazır çorbalarla rekabet etmekte zorlanan tarhana kültürü neden eklenmemiştir? Türk Kültürüne has olan tarhana kültürü ve geleneğini Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine eklemeyi düşünüyor musunuz? 2015 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmesini düşündüğünüz bir unsur var mıdır? Türk Kültürüne has olan tarhana kültürü ve geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmesine yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.