14 Kasım 2016 Pazartesi

Manisa’da Bir İlk Yine Turgutlu’da




        Turgutlu Belediyesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile ilçenin akademik statüde ilk sempozyumuna hazırlanıyor. Belediye Başkanı Turgay Şirin, CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ile birlikte konuya dair basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirdi. Manisa’da uluslararası düzeyde ilk kez böylesi bir çalışmaya imza atılacağını söyleyen Başkan Şirin, “Uluslararası Turgutlu Sempozyumu ile ilçemizin geçmişten bugüne siyasi hayatını, kültür ve folklorünü, mimarisinden önemli şahsiyetlerine kadar geniş kapsamlı ele alacağız. Turgutlu’muza dair her ne varsa bu sempozyumda olacak” dedi. 

       Turgutlu Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin çalışmalarıyla Manisa’da ilk defa bir ilçe tarihinin akademik olarak ele alınacağı uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapacak. Turgutlu Belediyesi’nin Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile 17-18-19 Kasım tarihleri arasında imza atacağı uluslara arası çalışmada; MCBÜ, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi başta olmak üzere, ülkenin 50 üniversitesi ile Ukrayna ile Bosna-Hersek’den 75 akademisyen konuşmacı olarak yer alacak. Turgutlu Belediyesi tarafından konuya dair kamuoyunu bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenlenirken, toplantıya Belediye başkanı Turgay Şirin, Belediye Başkan Yardımcısı İskender Tunç, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İlker Çağlar, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, Yrd. Doç. Dr. Zafer Atar, Kent Müzesi Koordinatörü ve Sempozyum Sekreteryası Mehmet Gökyayla, Sempozyum Sekreteryası Belediye Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Aylin Askingil Manisa Büyükşehir Belediyesi Turgutlu Koordinatör İbrahim Kutar ve basın mensupları katıldı. 

“Bildiriler Kitaplaştırılarak Tarihe Ayna Tutacak”

         Aylar süren başarılı ekip çalışmasının ardından sempozyumla Turgutlu’da olduğu gibi ilçeden hareketle Manisa ve ülke çapında ses getirecek bir sempozyuma imza atılacağını ifade ede Belediye Başkanı Turgay Şirin, “Sempozyumların aynı zamanda birer ‘bilgi şöleni’ olduğu söylenir ki hakikaten bu doğrudur da. Bir kentin mazisini anlayabilmek, içerisinde yaşanan kültürel unsurlara vâkıf olabilmek, coğrafyayı anlayabilmek, yani kısaca memleketimizi tam anlamıyla tanıyabilmek adına böylesi bir organizasyonun hepimiz için çok büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Uluslararası Turgutlu Sempozyumu, Kaya Magnesia Otel’de düzenlenecek. Perşembe günü saat 12:00’de başlayacak olan açılış programının ardından bildiriler, 2 farklı salonda devam edecek olan oturumlarda sunulacak. Üç gün boyunca sürecek oturumlarda uzman ve akademisyenler tarafından seksene yakın bildiri sunulacak ve sonrasında kısa bir zaman içerisinde, tüm bu çalışmayı taçlandırarak kalıcı hale getirmek gayesiyle bildirileri muhtemelen iki cilt olacak bir kitapta bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda bugüne gelene kadar, aylardır çok verimli bir işbirliği içerisinde olduğumuz Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Kemal Çelebi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Muzaffer Tepekaya ile Fen Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Zafer Atar, Yrd. Doç. Dr. İlker Çağlar, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber hocalarımıza ve fikir ve görüşleriyle bizlerden desteğini esirgemeyen, sempozyumun düzenleme komitesinde yer alan eski belediye başkanlarımızdan Sayın Mehmet Tüzel Gökyayla’ya huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Turgutlumuz’un köklü tarihini, gelenek ve göreneğini uzmanlardan dinlemek isteyen tüm Turgutlulular’ı 17, 18 ve 19 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Turgutlu Sempozyumu’na davet ediyorum” dedi.  

Yurtiçi ve Yurtdışından 142 Müraacat 75 Bildiri

         Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ise Manisa’da bile böylesi akademik bir çalışma yapılmadığının altını çizerek, “Öncelikle bizlere böyle bir teklifle gelerek bilimsel ve akademik bir çalışmayı kente kazandıracak olan Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin’i kutluyorum. Bu hafta gerçekleştirecek olduğumuz sempozyum 3 gün sürecek ve toplam 20 oturumda 75 bildiri sunulacak. Duyurusunu Mayıs 2016 tarihinde yaptığımız sempozyuma, ilim dünyasının büyük ilgi gösterdiğini ifade etmemiz gerekir. Zira sempozyum için gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından toplamda 142 müracaat gerçekleşti. Bilim ve Danışma Kurulu’muzun çalışmaları neticesinde bunlardan 75’i seçilerek, sempozyumda sunulmak üzere kabul edilmiştir” dedi.

Yurtdışı Akademisyenlerinden Sempozyuma İlgi

          Sempozyuma gerek ilçe gerek il ve ülke olduğu kadar yurtdışından da katılım sağlanacağını ifade eden Prof. Dr. Tepekaya, “Sempozyum için Kırım, Bosna, Afganistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya’dan başvurular gelirken, Türkiye’den de yaklaşık 50 üniversiteden bilim insanları müracaatta bulunmuştur. Manisa Celal Bayar Üniversitesine mensup akademisyenlerin de büyük ilgi gösterdiği sempozyuma, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi başta olmak üzere, ülkemizin 50 üniversitesinden 75 akademisyen Turgutlu’ya gelerek katılacak. Bu anlamda Turgutlu’nun Dünden Bugüne Siyasi, Sosyal Ve İktisadi Tarihi, Turgutlu Kültürü ve Folkloru, Şehirleşme, Kent Kurumları ve Mimari, Turgutlu’da Dini ve İlmi Hayat, Turgutlulu Önemli Şahsiyetler ve Eserleri konu başlıklarıyla gerçekleşecek sempozyuma tüm ilgililer davetlidir” diye konuştu.