19 Haziran 2015 Cuma

Manisa’yı Çocuklarla Birlikte Yöneteceğiz


       MANİSA’nın çocuk dostu bir kent olması için başlatılan Çocuk Dostu Şehirler Projesi kapsamında, çocuklarla yapılan anketler masaya yatırıldı. Kentte 413 çocukla yapılan anket ışığında çalışma yapacaklarını açıklayan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fuat Uzun, çocuk meclisi kurulacağının müjdesini verdi.

UNİCEF tarafından başlatılan ‘Çocuk Dostu Şehirler’ projesine ortak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi, çocukların mutlu bir şekilde yaşayacağı bir kent oluşturma hamlesine start verdi. Proje kapsamında gönüllü gençlerin eğitiminin ardından kentte özellikle dezavantajlı gruptaki çocuklar ve anne babalarla yapılan anket sonuçları değerlendirildi. Saruhan Otel’de düzenlenen çalıştaya Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fuat Uzun, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, Gençlik ve Spor Şube Müdürü Haşim Elmalı, Halk Eğitim Şube Müdürü Ergun Aksoy, Sosyal Hizmetler ve Engelliler Şube Müdürü Nuray Çevirmeci, Kent Konseyi Şube Müdürü Sevil Şekercioğlu, UNICEF Türkiye Yerel Koordinatörü Elif Kalkan, IKEA Türkiye Sorumlusu Gözde Çolakoğlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi AB Projeleri ve Dış İlişkiler Birimi yetkilileri, ve Manisa’daki kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

‘Sorunları Birlikte Çözeceğiz’

Çalıştayda konuşan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Uzun, Manisa’yı çocuk dostu bir şehir yapmak için çalıştıklarını söyledi. Özellikle çocuk meclisi kurulması için çalışmalara başlayacaklarını açıklayan Uzun, “ Çocuk Dostu Şehirler projesi kapsamında kentimizin çocuk dostu olması için önemli bir adımı attık. Şehre ve vatandaşın problemlerinin çözümünde en öncelikli yerler belediyelerdir. Çocukların günlük hayatını etkileyen önemli görevler üstlenen belediyelere çocuklara hizmet götürme kapsamında görev verilmiştir. Manisa’nın merkezinde olan çocuk kültür merkezlerinin yanı sıra 17 ilçeye çocuk kültür sanat merkezi kuruyoruz. Yüzde 80’i yapım aşamasındadır. Önümüzdeki günlerde çocuk kültür sanat merkezlerini birer birer açacağız. Çocuklarımız geleciğimizdir anlayışıyla çocuklara en iyi ortamları sağlama gayreti içindeyiz. Eğitimden, sağlık, güvenlik, kültür ve sosyal etkinliklerin planlandığı alanları çocuklara yaratmak zorundayız. Merkezde ve kırsalda yaşayan çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliği çok fazla. Öncelikle dezavantajlı gruplara, engelliler için çözüm önerileri sunuyoruz. Çocukların faydalanacağı yeşil alanları, çocuk oyun parklarını kuruyoruz. Çocuk dostu olmak için sorunları çocuklarla birlikte çözeceğiz. Çocukların her karara katılmalarını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde önümüzdeki süreçte çocuk meclisini oluşturmayı arzu ediyoruz. Çocuk meclisleri oluşturulunca kendileriyle ilgili alınacak kararlar katılım sağlayacaklar. Kenti çocuklarla birlikte yöneteceğiz” dedi.

Manisalı Çocukların İstekleri Ortaya Çıktı

UNİCEF Türkiye Yerel Koordinatörü Elif Kalan 19 gönüllü gencin çeşitli mahallelerde yaşayan çocuklar, hizmet sağlayıcılar, anne babalarla anket yaptığını belirterek, sonuçları paylaştı. Kalan, “ Oyun ve boş zaman, katılım, yurttaşlık, sağlık, eğitim ve aile hayatı konusunda araştırmalar yapıldı. Manisa’nın profilini ortaya çıkardık. Özellikle dezavantajlı gruplara yöneldik. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak çocuk dostu eylem planında engelli çocukların oyun alanlarına erişimlerini arttıracak düzenlemelerin yapılmasını öneriyoruz. Çocukların çevreleriyle ilgili projelere katkılarının ve karar süreçlerine katılımlarını artıracak mekanizmalar güçlendirilmelidir. Ebeveynlerin eğitim alabileceği yerler, ergenlerin kariyer planlaması ile ilgili merkezlerin olması gerekiyor. Çocukların ve ergenlerin gelişimleri ile ilgili bilgi alabilecekleri yerlerin olması ve çocuk haklarının bilinirliğini yaygınlaştıracak eylemlerin dahil edilmesi planlanmaktadır” diye konuştu. Koordinatör Kalan, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen çocuk kültür sanat merkezlerini ve Atatürk Gençlik Merkezi’nin kentte büyük bir katkı sağladığını belirterek, Büyükşehir Belediyesini tebrik eti. Eylem planı sunumunun ardından sorunların çözümü için grup çalışması yapıldı.