29 Kasım 2012 Perşembe

PATRİOTLAR KİMİ KORUYACAK?


 

PATRİOTLAR KİMİ KORUYACAK?


GÜNCEL / 2012-11-28 14:44:07

NATO'dan ve ABD'den gelen açıklamalar, AKP'nin şimdiye kadar söylediklerinin tam tersini gösteriyor.
Türkiye'nin neden bir Patriot korumasına ihtiyaç duyduğu NATO, ABD ve bölge ülkelerinden gelen açıklamalarla ortaya çıktı. Gelişmeler, AKP'nin şimdiye kadar bütün söylediklerinin havada kaldığını, Patriotların geliş sebebinin yapılan açıklamalarla bir ilgisinin olmadığını gösteriyor
BAŞBAKAN Erdoğan, önce Patriota ihtiyaç olmadığını söyledi. Kısa süre sonra da Türkiye'nin NATO üyesi olduğu, Patriotların bu çerçevede geleceği, her hangi bir para ödemeyeceği ve kontrolün bizde olacağı açıklandı. NATO'dan gelen açıklamalar bunun tam tersi oldu. Talebin Türkiye'den geldiği, maliyeti bizim ödeyeceğimizi ve yer seçimi ve kontrolün tamamen NATO'da olacağı ilan edildi.
 BİR başka çelişki de Patriotlar'ın geliş sebebiyle ilgili olarak ortaya çıktı.Patriotlar'ın Suriye'den gelebilecek bir tehdide karşı savunma amaçlı olduğu açıklaması yapıldı. Kısa süre sonra NATO'dan, sistemin İsrail'i korumak için Kürecik'e yerleştirilen radar sisteminin bir parçası olduğu ve bataryalardan birinin buraya yerleştirileceği duyuruldu.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone tam bu süreçte Türkiye ile İsrail'i yakınlaştırmaya çalıştırdıklarını söyledi. İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'a yakınlığı ile bilinen Debka sitesi ise "Suriye savaşında ABD'nin liderliğindeki NATO müdahalesi başlıyor" yorumunu yaptı. İran'dan ise, Türkiye'nin Patriotlar konusunda ağır bedel ödeyeceği uyarısı geldi.
Büyük tartışmalara neden olan Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füzeleri için süreç başladı. Patriot füzeleri için incelemelerde bulunmak üzere ABD, Hollanda ve Almanya'dan oluşan askeri bir keşif heyeti önce Ankara'da Türk askeri yetkilileriyle bir araya geldi. 30 kişilik heyet, Patriotlar'ın konuşlandırılabileceği mevzi keşiflerine dün başladı.
NATO heyeti Türkiye'nin talebi üzerine Malatya'da Patriot füze sisteminin kurulması planlanan yerlerde inceleme yaptı
Heyet sabah erken saatlerde, Malatya Orduevi'nden hareket ederek Tulga 1 Kışlası'na geldi. Heyet, 2 saat süren incelemenin ardından kışladan ayrıldı. Askeri servis araçlarıyla güvenlik önlemleri altında Altay Kışlası'na geçen heyet, buradaki incelemeyi öğle saatlerine doğru tamamlayıp 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'na geçti.
Heyetin, Patriotların kurulması planlanan yerlerde bugün de inceleme yaptıktan sonra Malatya'dan ayrılacağı belirtildi.
30 KİŞİLİK HEYET
30 kişilik heyet, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adana ve Hatay'ın da aralarında bulunduğu 10 ilde incelemelerde bulunacak. Füzelerin bu illerden bazılarına konuşlandırılacağı öğrenildi.
KOMUTA NATO'DA OLACAK
İl seçiminde Suriye'nin füze rampalarının bulunduğu coğrafi koordinatlara hakimlik, güvenlik, ulaşım, iletişim hizmetleri ve barınma koşullarının etkili olacağı belirtildi. Türk tarafının Patriot füzelerinin konuşlanması için uygun gördüğü illerin bilgisini askeri keşif heyetine sunduğu öğrenildi. Bu illerin hangisi olacağı ise şimdilik güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Başbakan Erdoğan'ın aksine Patriotların komutasının NATO'da olacağını, "sistemin maliyetini ise füzeleri talep eden ülkenin karşılayacağını" açıklamıştı.
DEPKA: SURİYE'YE MÜDAHALE BAŞLIYOR
Öte yandan İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'a yakınlığı ile bilinen Debka sitesi, Türkiye'yi Patriot füzelerinin konuşlandırılma çalışmalarıyla ilgili "Suriye savaşında ABD'nin liderliğindeki NATO müdahalesi başlıyor" yorumunu yaptı. DEBKA, "ABD'nin ve NATO'nun Suriye ihtilafına müdahalesine yönelik adımların atılması ile Ortadoğu'daki askeri projektör ışığı, Gazze'den Suriye savaşına kaydı" diye yazdı. Türkiye'ye konuşlanacak Patriotların ABD askeri ekiplerce çalıştırılacağını vurgulayan Debka, "Füzeler, Halep ve Humus kentleri dahil Suriye'nin tüm küzeyini kontrol edecek" diye yazdı.
Ortadoğu uzmanları ise BM'den Suriye'ye Rusya ve Çin'in karşı çıkması nedeniyle müdahale kararı çıkaramayacağını bilen ABD'nin, bunu NATO yoluyla Türkiye'ye kurulacak Patriot füze sistemlerinin ardından gerçekleştireceğini vurguluyor.
Biri mutlaka Kürecik'e
Patriot'lar için saha araştırması sürerken Washington'da planlar son aşamaya geldi. Pentagon yetkilileri, şimdilik "en iyi yolu bulacaklarını" söylemekle yetiniyorlar. Washington'ın en güçlü füze savunma lobicisi Riki Ellison'a göre ise Hollanda ve Almanya'dan gelecek, sayılarının toplam üç olacağı düşünülen Patriot bataryaları ile önce Türkiye'de bir tabur oluşturulacak. Sonra da alan değil nokta koruması yapan Patriot'lar stratejik sayılan üsler ya da şehirlere yerleştirilecek. “Yerlerinin nasıl l belirleneceğini bilmiyorum. Ama stratejik önemi olan yerlere yerleştirilecekleri kesin" diyen Ellison'a göre bu yerlerden birinin Kürecik'teki TPY-2 radarı olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.
Bir Patriot taburunda, kabaca 600 kişi görev yapıyor. Buna ateşleme, kontrol merkezi ve bakım ekipleri dahil. Türkiye'nin önümüzdeki günlerde sonuçlanması beklenen Patriot alımı henüz kesinleşmediğinden elinde Patriot uzmanı personel de yok. Bu nedenle bataryalar için personel de Türkiye'ye dışarıdan gelecek. Ancak Türkiye kendi Patriot'larının tedarikini sağladığında, Oklahoma'da 3 ay eğitim görecek personel bu vasıflara kavuşacak ve NATO envanterindeki Patriot'ları da Türk ekipler yönetebilecek.

KAYNAK: http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=patriotlar-kimi-koruyacak&id=26309