1 Aralık 2012 Cumartesi

AKP'nin Deli Dumrul vergileri çiftçiyi bitirdi



EKONOMİ / 2012-11-29 12:17:56
TBMM İdare Amiri ve Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, hükümetin çiftçiden alınan sulama ücretlerine fahiş zamlar yaparak, Türk tarımına su darbesi indirdiğini söyledi. Uzunırmak, "Dünyanın en pahalı mazotu, gübresi ve amortisman bedelleriyle üretim yapmakta zorlanan Türk çiftçisine, Deli Dumrul vergisi gibi, sulama ücreti üyelik aidatı, dekar başına sulama ücreti ve artezyenine sayaç takma zorunluluğu getirilmiştir" dedi.
Uzunırmak, "AKP hükümeti, fahiş sulama zamlarıyla, aldığı krediyi bile ödeyemediği için, tarlası ve traktörü haczedilen çiftçiye, adeta, Türk çiftçisi batsın, nasıl olsa ABD'den GDO'lu mısır, İsrail ve Avrupa'dan sebze, meyve alırız, politikası izlemektedir" diye konuştu.
AKP'DEN ÇİFTÇİYE SU DARBESİ!
Ali Uzunırmak'ın açıklaması şöyle:
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sulama Birlikleri'nin belirlediği, "sulama hizmet tarifesini belirleme yetkisini" sulama birliklerinin elinden alıp, tek merkezden kendisi belirledi. Çiftçiye bu zamlı tarifelere uyma zorunluluğu getirdi. Zamlı sulama tarifeleri ile fahiş üyelik aidatları, hem çiftçiyi isyan noktasına getirdi, hem de sulama birliklerini zora soktu. Bu yetmiyormuş gibi, tarla, bahçesini kendi imkanlarıyla kazdığı sondaj kuyusundaki artezyenden karşılayan çiftçilere de sayaç takıp, ekstra ücret ödeme zorunluluğu getirilmesi bardağı taşırdı.
BU FİYATLARLA EKİM OLMAZ!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kararı ve zorunlu uygulamayla, Büyük Menderes Ovası sulama birlikleri, 2011 yılında pamuk üreticisine dekar başına sezonluk 24TL'den verdiği sulama hizmetini, 30TL'ye çıkardı.
Aydın Nazilli bölgesinde mısır eken çiftçi dekar başına ödediği su ücret tarifesi 17 TL'den 30 TL'ye çıkardı.
Narenciye sulamasını 30TL'den 48TL'ye çıkardı.
2011'de hububat sulaması dekar başına 10 TL idi, 19TL'ye çıktı.
eytinlik sulaması 30'dan 40TL'ye çıkarıldı.
DELİ DUMRUL VERGİSİ GİBİ 
Türk çiftçisi, dünyanın en pahalı mazotu, gübresi ve amortisman giderleriyle baş etmeye çalışırken, zamlı sulama ücret tarifesine ek olarak, bir de "sulama birliklerine üyelik aidatı" adı altında, dekar başına 13 TL ile 26 TL arasında değişen oranlarda ekstradan para ödemek zorunda bırakıldı.
Yüz dekar tarla sulamak isteyen bir çiftçi, daha en başta 1300TL ile 2600 TL aidat ödeyecek, tarlasına pamuk ekecekse, ayrıca sezonluk 3 bin TL ödeyecek. Mısır ekecekse ayrıca 3bin TL sulama bedeli ödeyecek. Bunlar çiftçinin belini büken gelişmeler. Çiftçi, zaten yıllardır o birlikten hizmet alıyorken, şimdi ekstradan üyelik aidatı adı altında para toplamak, "Deli Dumrul Vergisi" nden başka bir şey değil.
ARTEZİYENDEN ÜCRET ALINMASIN
Çiftçi yıllar önce, kendi imkanları ile tarlasına sondaj kuyusu açtırıp, artezyen yardımıyla, yer altı suyunu çıkarıp tarlasını, bahçesini sulamaktadır. Üstelik sanayi elektrik bedeliyle sulamasını yapıp elektrik ücretini cebinden ödemektedir. Yeni uygulamayla, kendi imkanları ile sulama yapan çiftçilerin artezyenine sayaç takılacağı, dekar başına 3 TL ek ücret alınacağı karara bağlanmış. Kendi imkanı ile sulama yapan çiftçiden para alınması doğru değil.
SU İŞLERİ BAKANINI İNSAFA DAVET EDİYORUM!
Başta Türk çiftçisi olmak üzere, Ziraat Odaları ve Sulama Birlikleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bu kararı ve uygulamasını şaşkınlıkla karşılamaktadır. Türkiye genelindeki 12 milyon çiftçiyi ilgilendiren bu uygulamadan vazgeçilmeli, sulama tarifeleri, eskiden olduğu gibi, yine sulama birlikleri meclisleri tarafından belirlenmelidir.
Sulama birlikleri üyelik aidatı almamalı, ille de alınacaksa, cüzi bir rakama indirilmelidir. Kendi imkanı ile sulama yapan çiftçiden ek ücret alınmamalıdır.
Nitekim, geçen yıllarda, sulama fiyatları, bakanlıktan gelen tarifeye bakılmaksızın sulama birliklerinin meclisleri tarafından tayin ediliyordu. Sulama ücretleri, birliklerin kendi iradesine bırakılmıştı. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığının 3.4.2012 tarihli ve 197 sayılı yazısı üzerine 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun 6 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu'b4nca 16.04.2012 tarihinde karara bağlanan durum üzerine; Kanunun 2.Maddesinde " Sulama birlikleri, sulama tesislerinden faydalananlardan alınacak su kullanım hizmet bedellerini tabloda belirtilen işletme ve bakım ücret tarifelerinden az olmamak üzere belirler" ibaresine yer verildi. Bu uygulama ile çiftçiye fahiş sulama bedeli ödeme yükümlülüğü getirildi.

Kaynak: http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=26315