23 Haziran 2014 Pazartesi

AHMETLİ ALAHIDIR ÇIPLAK DEĞİRMENİ VE ÇAKICI KÖPRÜSÜ

 


         2012 Yılı Temmuz ayında İlçemiz Alahıdır mevkiindeki halk arasında “Çıplak Değirmen” diye tabir edilen su değirmenine ve Çakıcı Köprüsüne doğru bir gezi yapmıştık. Gezimiz sırasında su değirmeninin Ahmetli Kaymakamlığı ve o zamanki Alahıdır Köy Muhtarlığının müştereken aslına uygun olarak restore edildiğine tanık olduk. Çıplak değirmen alanında iki küçük havuz vardı, havuzda da alabalık yetiştiriliyordu. Köy muhtarlığınca bir işletmeciye kiraya verilen bu alanda piknik yapmaya veya Ahmetli Çayına balık avlamaya gelen insanlar bu alabalık çiftliğinde alabalık da yiyebiliyorlardı.  29 Temmuz 2012 tarihinde Çıplak Değirmen ve Çakıcı Köprüsüne dikkat çekmek için haber yapmıştık. 

            Bugün 24 Haziran 2014. Daha önceki ziyaretimizden yaklaşık hemen hemen iki yıl olmuş. Boğazdan aşağı sarkılınca “Çıplak Değirmen”i görür görmez üzüldük. Oranın durumunu daha önce duymuştuk. Balık Çiftliği işletmecisinden alınmış. Balık çiftliği terk edilince havuzlar bozulmuş, her yer saz ve çeşitli otlarla bakımsız bir hal almış. Değirmen restore edilmişti, ancak şimdi kapısına kilit vurulmuş. Açık bulunan penceresinden gördük ve bir-iki kare resim aldık. Bakımı yapılan bu tarihi su değirmeni korunmuş ve kimsenin görmemesi için kapısına kilit vurulmuş! Değirmenin hemen güney doğusunda bulunan “Çakıcı Köprüsü” nün de yan korkuluklarının yer yer taşları yerlerinden düşmüş. Bu köprünün de daha fazla harap olmaması için en kısa zamanda onarımının yapılması gerekmektedir.  

            Ahmetli İlçemizin yakın çevresinde yer alan eski ve tarihi restore de edilmiş tek su değirmeni olan “Çıplak Değirmeni” ve yine tarihi tek taş köprüsü olan “Çakıcı Köprüsü” göründüğü kadarıyla sahipsiz. Sahibi mutlaka var da, sahip çıkan yok. Ahmetli’nin sayılı güzelliklerinden olan bu değerlere sahip çıkılmalıdır. Değirmen çevresi yöre insanının piknik yapabileceği, hoşça vakit geçirebileceği yemek yiyebileceği bir tesise dönüştürülmeli, uygun bir işletmeciye verilerek “Çıplak Değirmeni”nin de “Çakıcı Köprüsü”nün de sahip çıkılmasına çalışılmalıdır.