2 Haziran 2014 Pazartesi

Kula’ya Jeopark Müzesi Kurulacak


        MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Kula’da incelemelerde bulundu. Kula Volkanik Jeoparkı’nda incelemelerde bulunan Açıkdil, UNESCO tarafından belgeli olan jeopark için Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Jeopark Müzesi kurulacağını, bununla ilgili çalışmaların kısa sürede başlatılacağını söyledi. 
        Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula ilçemizde bulunan Volkanik Jeopark alanında incelemelerde bulunmak üzere Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil’i görevlendirdi. Kula Volkanik Jeoparkı’nın geliştirilmesi, turizme kazandırılması ve tanıtımı ile ilgili incelemelerini tamamlayan Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Kula’ya Jeopark Müzesi kurulması için kısa zamanda çalışma başlatılacağını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Kula Volkanik Jeoparkı’na desteğinin önemli olduğunu belirten Açıkdil, “Bütün çalışmaların büyükşehir himayesinde yapılması gerektiğini tespit ettik. Kula ilçesi elinden geleni yapıyor. Ancak 4 yılda bir de nelerin yapıldığının UNESCO’ya bildirilmesi gerekiyor. Jeopark, her gün değişen bir arazi yapısına sahip. Mesela peri bacaları var, yağmurlarla yeni yeni peri bacaları oluşuyor, yeni yeni vadiler oluşuyor. Her 4 yılda bir verilen raporla değişiklikler gösterildiği takdirde UNESCO belgeyi yeniliyor. Bununla ilgili gerekli desteği vereceğiz. Bu 4 yıl içerisinde bana göre en önemli yapılması gerekenlerden biri de müze. Hem yer altı güzelliklerinin sergilenmesi açısından, hem tanıtım açısından, hem de antik kentte bulunanların sergilenmesi açısından mutlaka Kula’da bir Jeopark Müzesi yapılması gerektiğini tespit ettik ve bununla ilgili ön çalışmalara başladık” diye konuştu. 
Uzun vadede Avrupa’nın önemli jeoparklarından biri olacak 
        İnceleme yaptığı Gölde Köyü’nde yerli ve yabancı turistlerin konaklayabileceği evlerin bulunduğunu, bu evlerden birkaçının restore edilmesi durumunda kent turizmine önemli katkı sağlayacağını da dile getiren Açıkdil, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı çalışmalarla Kula’nın cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Kula’nın kendine has mimari yapısının bulunduğunu da sözlerine ekleyen Açıkdil, sokak ağlıklaştırmaları ile Kula’nın bu kendine has dokusunun korunması gerektiğinin altını çizdi. Uzun vadede yapılacak bu çalışmalarla Kula’nın Avrupa’nın en önemli jeoparklarından bir tanesine sahip olacağını belirten Açıkdil, incelemeler sonucu yaptığı gözlemleri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e rapor olarak sunacağını kaydetti.