19 Haziran 2014 Perşembe

Kula’nın Tarihi Konaklarına Büyükşehir Eli Değecek

 


MANİSA Büyükşehir Belediyesi, Kula’yı turizm merkezi yapacak Jeopark Müzesi Projesi’ne yönelik başlattığı çalışmalarının ardından, Tarihi Kula Evleri’nin restorasyonu için de düğmeye bastı. Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil başkanlığındaki teknik heyet, ilçedeki zengin mirası gün yüzüne çıkartacak çalışmalara yönelik Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ile görüş alışverişinde bulundu. Açıkdil, “Yaklaşık 891 tarihi evin restore edilmesi ve Jeopark Müzesi’nin hayata geçirilmesi Kula’yı dünya kentleri arasına taşıyacaktır” dedi.

                 Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula ilçesine yapılacak yatırımlar dolayısıyla keşif gezilerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil’in teknik ekiple birlikte Volkanik Jeopark alanında yaptığı incelemelerin ardından bu hafta da tarihi Kula evlerine yönelik inceleme gezisi düzenlendi. Mimar Azmi Açıkdil, Etüt Proje Daire Başkanı Emine Müge Kuğu, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı,  Tarihi Sosyal ve Kültürel Projeler Şube Müdürü Kadriye Orman, restoratör İlayda Altınlı ve mimar Meryem Yener, ilk olarak Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’u makamında ziyaret etti. Yatırımların planlamalarına yönelik görüş alışverişinde bulunulan ziyarette, öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün Kula’ya göstermiş olduğu ilgiden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, tarihi Kula evlerinin gün yüzüne çıkartacak olan çalışmalarda büyükşehrin desteğini alacak olmalarının da Kula halkı adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Kula’nın turizm potansiyeli oldukça yüksek bir ilçe olduğunu kaydeden Tosun, “İnanıyorum ki ilçemize büyükşehir maharetli elinin değmesiyle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş zenginliklerimizi gün yüzüne çıkaracağız. Bu anlamda hem ilçemiz hem de ilçemiz kazanacaktır” dedi.
Kula’nın Dar Sokaklarında Tarihi Bir Yolculuk 

                 Kula Belediyesi ziyaretinin ardından Meclis Üyesi Faik Şentürk, Jeopark Koordinatörü Erdal Gümüş ve restoratör Zeynep Pehlivanlar’ın eşliğinde inceleme gezisine çıkıldı. İlk olarak Demirciler Çarşı’nı gezen Manisa Heyeti, çarşıda bulunan dükkanların tarihi dokusunu ortaya çıkarak proje çalışmalarına yönelik bilgi aldı. Sırasıyla Bekirbeyler Evi, Beyler Evi, Zafer Sokak sağlıklaştırmaları, Meryem Ana Kültür Merkezi, Mustafa Şapçı Sokak sağlıklaştırmaları, Zafer İlkokulu restorasyon çalışmaları, Süleyman Şah Türbesi restorasyonlarını inceleyen heyet, Kula’nın dar sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıktı. Restoratör Zeynep Pehlivanlar’ın bilgileri eşliğinde incelenen terk edilmiş konaklarda onlarca yıl öncesinin yaşam biçimi gözler önüne serilirken, ince işçiliği ile dikkat çeken konakların oldukça zengin bir kültürel miras olduğu konusunda fikir birliğine varıldı. Özellikle restore edilerek ziyarete açılan Türk Evi ile Anemon Otel olarak hizmet veren tarihi konaktan etkilendiğini ifade eden Mimar Azmi Açıkdil, yıkılmaya yüz tutmuş yüzlerce evin restore edilmesiyle birlikte Kula’nın eski ihtişamına kavuşabileceğini söyledi.

 Zengin Miras Kula’yı Dünya Kentlerinden Biri Yapacak 

                 İnceleme gezisine yönelik bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün Kula evlerine özel bir ilgi gösterdiğinin altını çizerek, “Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Kula ziyaretinde Jeopark’ı gezmiştik. Jeopark, Kula ilçemizin volkanik devrinden kalmış çok değerli yapıya sahip, gerçekten harika bir alan. Ziyaretimizdeki izlenimlerimizi Başkanımız Cengiz Ergün’e rapor ettik. Kendisi Kula’nın eski evleriyle de ilgilenmemizi istedi. Ekibimizle beraber eski Kula diye adlandırılan bölgedeki tescillenmiş evlerini gezdik. Kula’da yaklaşık 891 tescili evin olduğunu biliyoruz. Şuan hepsinin projesi hazırlanmış, restorasyon için sıraya girmiş. Bu evlerin değeri eskiliğinden değil tamamen yüz yıl öncesinin yaşam biçimini ortaya koymasından kaynaklanıyor. Kula’ya özgü mimariyle yapılmış çok değerli konaklar var. İnanıyorum ki bunların hepsi restore edildiğinde Kula’nın tarihi gün yüzüne çıkacak” dedi. Tarihi Kula Evleri’nin Volkanik Jeopark ile birlikte düşünüldüğünde ilçenin Türkiye’de ve dünyada önemli bir noktaya geleceğini ifade eden Açıkdil, “Yunan işgalcilerinin ulaşamadığı ve Kurtuluş Savaşı’ndaki işgal kuvvetlerinin yakamadığı tek ilçe olan Kula’nın belirli kısımları tek edilmişlikten dolayı şuanda harap hale gelmiş vaziyette. Çünkü bu tarihi evlerin bakımı oldukça zor. İçerisinde yaşayanlar olsa bile bakım noktasında oldukça zahmetli bir durum söz konusu. Fakat bu muhteşem güzellikler turizme kazandırıldığında inanıyorum ki bölgemiz tüm dünyada önemli bir yere gelecektir. Bu zengin miras, dünya çapında ses getirecek, dolayısıyla Kula’nın dünya kentleri arasına girmesine adım adım yaklaştıracaktır. İnşallah Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün buraya verdiği önemle beraber, el birliği ile çalıştığımız takdirde bu zenginlikleri turizme kazandırarak, Kula’yı hak ettiği noktaya getireceğiz” dedi. Kula evlerinin incelenmesinin sonrasında Manisa heyeti Volkanik Jeopark Katakakaumene ziyaretçi merkezini gezerek, Jeopark Koordinatörü Erdal Gümüş tarafından bilgilendirildiler. 

 Yunus Diyarından Büyükşehire Teşekkür     

               Kula merkezindeki inceleme gezisinin ardından heyet Yunus Emre ile özdeşleşmiş Emre Köyü’ne hareket etti. Tapduk ve Yunus Emre Türbesi’ni ziyaret eden heyet, köy halkıyla bir araya geldi. Pek çok evin terkedildiği köyde yaşayanlar, Manisa Büyükşehir Belediyesi elinin Kula’nın köylerine kadar uzanacak olmasından mutluluk duyduklarını söyleyerek, köydeki eksiklikler konusunda bilgi verdiler.