16 Mart 2015 Pazartesi

Başkan Ergün, “Meclis’i Gasp Ettiler”



MANİSA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2’nci birleşimi, provokatif girişimler ve gerginlikler sebebiyle gerçekleşemedi. Gergin bekleyişin ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada, AKP’li Zülfikar Gürcan’ın meclisi yönetmeye çalışmasına da atıfta bulunarak, “Bunu anlamak çok zor. Buna söyleyecek kelime bulamıyorum. Bu açıkça gasptır” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün,  meclisteki provokasyon hakkında açıklama yaptı. AKP grubunun meclisi terk etmesiyle çoğunluğun sağlanamadığı meclis, 19 Mart Perşembe gününe ertelendi. CHP grubu ise AKP’nin aksine sağduyulu davranarak, Meclis toplantısına katıldı. 6 yıldır belediye başkanlığını yaptığı, 6 senedir meclise başkanlık yaptığı sürede yaşanmamış olayları yaşama noktasına geldiklerini belirten Başkan Ergün, “Her şeyden önce üzüntü verici bir durumla karşı karşıyayız. Bu kürsüler bu meclis herkesin fikirlerini söyleyebileceği demokrasi kuralları içinde söz alıp dile getirebileceği Manisa halkı adına vatandaşı adına alınacak hizmet noktasındaki kararların alındığı bir merci. Ancak bugün açık ve net bir şekilde daha önceden planları yapılmış ve provoke amaçlı salona yaklaşık 1 saat öncesi sokulan insanlarca olaylar çıkarılması noktasında hareket edilmiş” dedi.
Meclis üyelerimiz darp edildi
Henüz meclis başlamadan, Meclis Salonu’na girmek üzere hazırlandıkları sırada provokasyonların başladığını belirten Başkan Ergün, “İçeride mevcut kendi partimize ait meclis üyelerine dışarıdan getirilen provokatörler tarafından fiili saldırı gerçekleştirilmiş ve darp noktasına gidilmiştir. Bunların hepsi kayıtlarda var. Bu vesile ile salonda güvenlik zafiyeti oluşması sebebiyle yaklaşık saat 17.30’dan saat 20.00’ye kadar 2 buçuk saattir VİP salonunda yukarda bekleme noktasında kaldım. Bu süre içinde güvenlik zafiyetinin ortadan kalkmasına müteakip meclisin görevini devam edeceğine hem grup başkanı hem İl Başkanı olma sıfatını yaşayan sayın Zülfikar Gürcan’a en az üç defa söyledim. Akabinde mevcut salonun boşalttırılmaması noktasında kararlarında ısrar ettikleri için yasal yetkimi kullanarak Valiliğe öncelikle emniyet amirleri, emniyet müdür vekiline şifai konuşmalarımı yaptıktan sonra Sayın Valimizi aradım” dedi.
Provokasyon Valiliğe dilekçe ile bildirildi
Vali Erdoğan Bektaş’a Meclis Salonu’nda güvenlik sağlanamadığı için toplantıyı yapamadığını ilettiğini ifade eden Başkan Ergün, “Kendilerine de bir dilekçe başvurusunda bulunduk. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum: ‘Manisa valilik makamına, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16.03.2015 tarihli 17:30 saatinde başlaması planlanan meclis olağan toplantısına başlanılamadan meclis salonunda bir kısım provokatör katılımcının olaylar çıkarması ve meclis üyelerine sözlü ve fiili sataşmalarda bulunması üzerine meclis üyeleri ve meclis başkanı toplantı salonuna girememiş, belediye meclis çalışma yönetmeliğinin 12. Maddesi gereğince meclis başkanı sıfatıyla şahsım konuyu emniyet müdürlüğüne intikal ettirmiş. Buna rağmen gerekli güvenlik tedbirleri alınmamış hali hazırda saat 19.00 olmasına rağmen salonda bu kişiler çıkartılamamıştır” dedi.
Emniyet kuvvetlerinin korumasıyla mı meclis yapılacak?
AKP’li Zülfikar Gürcan’ın meclisi yönetmeye çalışmasına da değinen Başkan Ergün, “Ne acıdır, ne üzüntü vericidir ki Büyükşehir Belediye Başkanı’nın varlığını kabul etmeyen bu siyasi parti ve değerli üyeleri benim burada olmama rağmen bu kürsüyü işgal etme noktasında toplantıyı açma noktasına götürmüşlerdir. Bir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu bina içerisinde olduğu halde ancak ve ancak belediye başkan vekilinin bu hangi kanun nezdinde bu meclisi açma yetkilerini önce hukukçu olarak kendilerinin açıp okuması lazım. Ancak ve ancak ben yurtdışında veya il dışında olmam halinde kendisine bu görevi tebliğ ettikten burada meclis başkan vekilliğini yapabilir. Bunu anlamak çok zor. Buna söyleyecek kelime bulamıyorum. Bu açıkça gasptır. Olaylar üzüntü vericidir. Şuanda burada o çoğunluğun olduğu saatte ben bu meclisi açmış olsaydım, emniyet kuvvetleri burada çevik kuvvet sıralaması ile meclis toplantısı yapacaktık. Ne kadar acı, artık emniyet kuvvetlerinin korumasında bir meclis yapıldığını düşünün. Meclis üyeleri ile provoke amaçlı gelen insanların arasına bir duvar mı öreceğiz, burada öyle meclis yapacağız” diye konuştu.
Bugün bardak taştı
Olayları esefle kınadığını ve yaşananların üzüntü verici olduğunu da belirten Başkan Ergün, “Manisa’nın lehine veya aleyhine her türlü konuşma fikir olabilir. Hep bizim dediğimiz doğru olmayabilir, hem onların dediği doğru olmayabilir. Ama doğru bir tanedir. O doğrunun savunmaları burada bu kürsüde bu mikrofonlarda yapılacaktır. Geçen meclisteki hadiseyi burada yaşadık. Ben bu hadiseleri 5 yıllık dönemde de yaşadım. Defalarca burada olayların provoke edilmesini yaşadım. Yuttuk, yutkunduk. Attık içimize. Bugünlere getirdik. Ancak bugün artık bardak taştı. Ne acıdır ki burada meclisi dahi gasp noktasına getirdiler. Olaylar üzüntü verici inşallah bundan sonra yaşanmaz. Bugün meclisi burada şu saatten sonra mevcut güvenlik sebebiyle toplanamadığından mevcut ak parti grubunun salonu terk ettiğinden bugün yapılacak olan toplantıyı açmadan kapatıyorum” dedi.
Bundan sonra gerekli önlemler alınacak
Basın mensuplarının bir sonraki meclisin nasıl toplanacağı yönündeki sorularını yanıtlayan Başkan Ergün, “Bundan sonraki meclis toplantısı gerekli önlemler yapılacaktır ondan sonra yapılacaktır. Biz emniyetten önce Zülfikar başkandan, emniyet müdüründen amirinden emniyet müdür vekilinden en sonunda vali beyden istedik. Bu salonun provoke amaçlı doldurulduğun hep ifade ettim. Ancak ne acıdır ki bu salon boşalttırılmadı. Her şeyin siyasi boyuta taşınmış olması üzüntü vericidir. Gerekli önlemler alınacaktır, gerekirse yine seyircisiz yapılacaktır. Duvarın diplerinde insanların toplanarak, ayakta durarak böyle bir meclis anlayışı yoktur. Su şişelerini eline alıp bu kürsüye atmak üzere hazırlanan alıp buraya atmaya düşünün insanların içinde meclis yapılamaz. Benim meclis üyelerim darp edildiği salonda meclis toplantısı yapılamaz” dedi.
Kim halkın içinde Manisalı iyi biliyor
AKP grubunun basın açıklaması yapması ve mecliste yaşanan hadiseler konusundaki sorulara da cevap veren Başkan Ergün, “Olayı tamamen daha çok provoke etmektir. Biz olayın yatışmasını beklerken abartma noktasına getirdiler. Ben halktan kaçıyormuşum. Kimin halkın içinde olduğunu Manisalı çok iyi biliyor. 5-10 kişi toplayıp provoke amaçlı toplamak kimseye fayda sağlamaz. Herkes sabırlı olmalı metanetli olmalıdır” diye konuştu.
Meclis 19 Mart’ta toplanacak
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2. oturumunun çoğunluk sağlanamaması üzerine iptalinin ardından yeni toplantının tarihi açıklandı. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ertelenen toplantısının 19 Mart Perşembe günü, saat 17.30’da Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirileceği belirtildi.