13 Mart 2015 Cuma

YİNE RET! Ulucami Gecekondu Kalsın Dediler



Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Ulucami ve çevresinde yapılacak rekreasyon alanı konusunun AKP grubu tarafından ret edilmesinin ardından Mart ayı meclisinde yeniden gündeme getirdi. Ancak AKP’lilerin oylarıyla Ulucami ve bölgesinde yapılacak proje yine ret edildi. Başkan Ergün, “Burada Manisa tarihi oylanıyor. Bu tarihe geçecek bir oylamadır. Ret ettiler, hayırlı olsun. O bölge gecekondu kalsın dediler” diye konuştu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Meclis Toplantısı’nda, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin önemli projelerinden biri olan Ulucami’deki çalışmalara AK Parti grubu yine hayır dedi.Şubat ayında meclise gelen ancak AK Partililerin oylarıyla ret edilen karar Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün itirazı üzerine yeniden meclise geldi. Başkan Ergün, Ulucami’de yapılması planlanan rekreasyon ve yeşil alan çalışmalarının olmazsa olmazlarından biri olduğunu belirterek, ‘Ulucami’de başlatılan rekreasyon alanı tarihi eserin ortaya çıkarılması noktasındaki geçen dönem başlattığımız 13 milyon ödediğimiz bir kamulaştırma çalışmamız vardı. Sürecin devamı niteliğinde 7 ada daha kamulaştırma yapılması için teklif verdik. İkincisi ise Hafsasultan’dı. Oda komisyonda duruyor. 11 aydır bunun pazarlığı oluyor. Bu iki karar olmazsa hiçbir şeyde anlaşma olmadığını söylüyorum. Buda oy kaygısı ile Ulucami’de iptal edilen plandır. Şimdi sizlerin on dakikasını alacağım. Bütün Manisa kamuoyuna buradan Manisalı hemşerilerimize anlatacağız. Geçen ay iptal edilen karar yeniden oylanacak” dedi.
Ahmet Turgut projeyi anlattı
Başkan Cengiz Ergün’ün ardından Başkan Danışmanı Şehir Plancısı Ahmet Turgut proje hakkında bilgi verdi. Sunum yapan Turgut, Ulucami bölgesinin ruhsatsız kaçak yapılardan oluştuğunu belirterek, bu alanı park, yeşil alana dönüştürme çabası içerisinde olduklarını ifade etti. Başkan Danışmanı Turgut, “Hükümetimiz geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en önemli konularından kentsel dönüşümü başlattı. Bu kanun gerek binaların özellikleri itibariyle risk taşımaları durumunda çevre şehircilik bakanlığına yetki veriyor. Bu alanın riskli alan olarak kullanılmasına imkan tanıyor. Büyükşehir belediyesi olarak bu alanda nazım imar planı, uygulama imar planı çalışması sürdürmüştür. Bu planlar iptal edilmişti. Bu alanlar Şehzadeler ve Yunusemre ilçesinin sınırları içerisinde kalıyor. Bu bölge 52,5 hektarlık alan. Parsellerin büyük bölümü şahıslara ait. 2 bin 378 bina var. Söz konusu mahallelerde yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor” dedi.
‘Bu alan afet riski taşıyor’
Bu alanın deprem riski taşıdığını vurgulayan Turgut, bu alanda jeolojik etütlerin ve imar planı çalışmalarının yapıldığını açıkladı. Çevre Şehircilik Bakanlığına teklif ettiğimiz riskli alanın içinde 3 noktada risk taşıyan zemin yapısı var. Bu üç mahalle içinde 2 bölgede bakanlar kurulunca afete maruz bölge olmuş alanlar var. Söz konusu alanda temel sorunlardan birisi bu yerde bir şey yapılamamış. Yapılaşma karmaşık, küçük. Mevcut yapılaşma ruhsatsız yapılardır. Herhangi bir afet anında risk taşıyan bir alan. 1988 onaylı imar planlarıyla bu bölgenin yapılanma şansı yok. Ama revizyonu yapılamadığı için imar planı yürürlükte. Biz bu alanda Manisa büyükşehir belediyesi olarak çevre ve şehircilik bakanlığına teklifte bulunduk. Bu alanın taşıdığı riskler çerçevesinde yeni bir imar planı öngördük. Boşaltılması gereken sit alanları var. Bu alanın yüzde 62’sini yeşil alan olarak toprak yapısı koşullarıyla önerdik. Kalan bölgeyi de mahalle dokusunu sürdürecek şekilde yerleşim alanı olarak önerdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bunları sunduk”diye konuştu.
Ulucami’deki vatandaşlar için Turgut Özal’da Konut Projesi
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin burada yaşayan insanları mağdur etmemek için Turgut Özal Mahallesinde konut yapma girişimin olduğunu dile getiren Başkan Danışmanı Turgut, “Buradaki insanların mağdur olmaması için rezerv alan önerdik. 192 hektarlık. 123 parsel olan bir yer. O bölgede TOKİ tarafından yapılan alanlara sınırdır. Yapılamayan hastane alanıyla sınır olan bir bölgedir. Buralarda okul alanları, ticaret alanları, pazarı meydanıyla bakanlığa teklifi sunduk. Dönüşümde çeşitli modeller olabilir. Ancak saydığımız mahallerde yaşayan insanların kamulaştırma yada arzu etmeleri durumunda belediyece yapılacak toplu konutlarda yaşayabilecekleri bir plan öngördük. Meclisten ret edilen yeşil alan olmasını öngördüğümüz alanların açılmasını öngördük. Teklif riskli alan olarak sunduğumuz dosyayla birleştiğinde Manisa yeşil alan kavuşma imkanı olabilir. Buradaki insanlar Turgut Özal Mahallesi’ndeki toplu konut alanlarında yaşayabilir. Biz bu yeşil alanlarda Manisa’ya büyük bir park ve rekreasyon alanı kazandırmak istiyoruz. Burada yaşayan insanların mağdur olmaması ön planda tutuyoruz. Ulucami meydanı yapılacak. Seyir terasları, oturma alanları olacak” dedi.
‘Manisa’nın tarihi oylanıyor’
Başkan Cengiz Ergün, “ burada kamulaştırmalar yapıldı, sadece 7 adanın dahil edilmesi söz konusudur. Düşünce nedir, düşünülen nedir oy hesabı mı? Öyle bir Manisa mı yoksa gecekondu Manisası mı? Bunlar tarihe geçecek kelimelerdir. Manisa’nın tarihi oylanıyor. Geçen ay mecliste ret edilen önerimiz plan değişikliği aynı konunun tekrar gündeşe getirilme yetkisi bize verilmiştir. İkinci kez görüşülmesi noktasında meclise sunduk. Tekrar irdelensin, iyi düşünülsün. Ancak siyasi oy kaygısıyla kararların arkasında duramıyorsak o zaman kimse hizmetten bahsetmesin” dedi.
Çelik: Bizimde çalışmalarımız var
Başkan Ergün’ün ardından konuşan AKP’li Şehzadeler Belediye Başkanı  Ömer Faruk Çelik, burada yaşayan insanların çökme tehlikesiyle yaşadıklarını ifade etti. Çelik, bu alanda çalışma yaptıklarını TOKİ ile görüşüp konut yapacaklarını açıkladı. Çelik, ‘ Merak etmeyin, buradaki vatandaşları gecekondularda yaşatmayız. Burada bizim de çalışmalarımız var” diye konuştu.
‘Başkan Karşıyaka’da, Çeşme’de propagandası tutmuyor’
Ömer Faruk Çelik’in sözleri üzerine konuşan Başkan Ergün, kendisine yönelik yapılan propagandaların tutmadığını ve bu propagandalara karşılık iki seçim kazandıklarını söyledi. Başkan Ergün, ‘Siz başkan Karşıyaka’da Çeşme’de propagandasına devam edin. Biz iki seçimi aldık döndük. Bu tabanda tutmuyor. Ben Hüseyin Tanrıverdi’yi de evime davet ettim. 22 yıldır nerde oturduğumu herkes çok iyi biliyor” dedi.
Başkan Ergün: Bizimle bir tane öneri paylaştınız mı?
Başkan Ergün, AKP’li belediyelerin yaptığı projeler hakkında kendilerine bilgi vermediğini ve istişare yapmadıklarını belirterek, “Siz istişareden bahsediyorsanız. Burada soruyorum. Kaç ay oldu çevre bakanlığına sundukları bu taslakla ilgili bize bir kelam mı konuştular? Bir plan mı getirdiler? Siz buna sahip çıkmaya çalışıyorsunuz. Bu iş 6 sene önce başladı. Sen daha dünkü çocuk burada bu işi yapmaya çalışıyorsun. Bakanlığa sunduğunuz bir tane öneriyi paylaştınız mı? Bunu Manisalılara anlatın. Mevcut değişiklikle ilgili bakanlığa sunduğunuzdan bir kelam bize söylediniz mi? Lalapaşa kaynak bölgesinde Mehmet  bey bizle paylaştı mı?” diye sordu.
‘Gelin Manisa’yı kurtaralım’
Başkan Ergün, biz yaptık oldu anlayışıyla devam edilemeyeceğini belirtip, “Biz yaptık oldu diyorsanız buyurun yapın. Ancak doğru bir tanedir. Gelin Manisa’yı kurtaralım. Kim yaparsa Allah razı olsun. Ama işi siyaset boyutuna taşımayın. Koruma imar planı sınır içinde kalan adalardan bizim teklifimiz. Sizin Bayındırlık, Kocatepe, Dilşikar Mahallesi’ni kapsamıyor zaten. Bizden sonra gelecekler devam etsin, buyursun etsin. Dönüşüm yapsın. Niye anlamak istemiyorsunuz. 500 kişinin oyunu kaybedeceğiz anlayışıyla düşünüyorsanız yolunuz açık olsun’ dedi.
Büyükşehirle hiçbir şeyi paylaşmadılar
AKP’li Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi de kendilerinin de TOKİ projesini olduğunu belirterek, bu projelerin Manisa Büyükşehir Belediyesi ile paylaşma zorunluluğu olmadığını söyledi. Bunun üzerine Başkan Ergün, bu projelerin meclisten hiç paylaşılmadığına dikkat çekti. Başkan Ergün, “11 ay biz bunu konuştuk. Ben burada ilan ediyorum, sende gelip burada ilan etseydin. Her şeyim açık benim, her şeyim şeffaf. Paylaşmadığım bir şey varsa söyle. Ben kararı paylaşmak üzere meclise getireceğim zaten. Yaptırmayan konut yaptırmayan sizsiniz. Geçmişe dönmeyelim” diye konuştu.
‘Biz çalışmaları bakanlıktan öğrendik’
Manisalılara seslenen Başkan Ergün, “ herkes şunu bilsin. Herkes hizmet yapma yarışında. Herkes kendini siyasi olarak vatandaşa anlatmak zorunda. Biz hizmetin arkasındayız. Ancak her şeyin istişareden paylaşmadan geçiyor biraz önce söyledim. İki tane başkanın çalışmaları olmuş. Bunları ancak bakanlıktan öğrendik. İki bölgeyle ilgili yaptıkları çalışmalar varmış saygı duyuyorum. Hizmet olacaksa arkasında dururuz. Eksik varsa tamamlamaya çalışırız. Gönül isterdi bizle paylaşılsın danışılsın. Biz her şeyi paylaştık. 11 aydır ifade ettik. Bu ikinci maddedeki Ulucami’nin etrafındaki 7 adanın rekreasyon alanına dönme planıdır. Şehzadeler başkanın Bayındırlık, Kocatepe, Dilşikar alanını kapsamamaktadır. Bizim teklifimiz sadece küçük bir sit, Anıtlar Kurulu’nun koruma alanı içindeki alanı kapsamaktadır. Onlarında projeleri gelecek alkışlarız hepsini. Yunusemrede Kaynak’ta, Lalapaşa’da, Laleli’de kentsel dönüşüm yapar vatandaş evet derse hayır demeyiz. Biz geçen dönemde Laleli’nin tamamıyla ilgili dönüşüm planı yaptık. Geçen dönemde iptal edilen planlarda lalelinin bir kısmı değil tamamında bir değişiklik vardı. Bunu alkışlarız. O açıdan gelin 7 adanın plan değişikliği noktasında ortak karar alalım. O kapsamın dışında bir alan. Şehzadeler Belediyesi’nin bakanlığa sunduğu alanın dışında bir alan için öneri getiriyorum. Verilecek karar saygı duyarım” dedi.
‘Laf icraatı yapma’
Zülfikar Gürcan’ın icraat yapmıyorsunuz sözlerine üzerin Başkan Ergün, “Keşke bu dedikleriniz olsa Manisa’da, alkışlarız. Laf icraatı yapma açık ve net vatandaşın önünde söyle. Biz burayı sana yaptırmıyoruz de alnından öpeyim seni. Bu alanı da dahil et o zaman Bakanlar Kurulu’na sunduğuna” dedi.
Projeyi yine onay vermediler
Konuşmaların ardından Ulucami’de yapılacak rekreasyon ve peyzaj düzenlemesi  projesi AK Parti’nin ret oyuyla oy çokluğuyla ret edildi. Başkan Ergün, “Manisa’ya hayırlı olsun. Ret ettiler. Biz her kararı çıkıyoruz diye televizyonlarda konuşmayın. Başkan ne istedi de yapmadık, kararlara onay verdik demeyin. 150 milyon borçlanma yetkisini verdik dediniz  ya insaf bir lirasını kullanmadım o paranın. 1 lirasını kullanmadım. Al sana cevap. Katı atık ön yeterlilik ihale tarihi 9 nisanda. Manisa’nın yeni katı atık bertaraf tesisleri ihalesi yapılıyor. 11 ilçemizin geçtiğimiz hafta atık su arıtmalarının işletme ihalesi 6 Martta yapıldı. Bu sana kapak olur inşallah kapak” diye konuştu.