14 Aralık 2015 Pazartesi

MHP TAŞERONLARIN KADROYA GEÇİRİLMESİNE YÖNELİK KANUN TEKLİFİ VERDİ.


 


Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY kamuda asli ve sürekli işlerde çalıştırılan taşeronlar işçiler ile sözleşmeli çalışanlar, geçici işçiler ve 4/C’li çalışanların kadroya geçirilmesine yönelik kanun teklifi verdi. 
Kamuda sağlıklı ve tutarlı bir personel politikası uygulanmadığını söyleyen MHP’Lİ AKÇAY, “ Anayasal ilkelere ve uluslararası sözleşme hükümlerine rağmen ülkemizde sağlıklı ve tutarlı bir personel politikası uygulanmamaktadır. Kamuda 750 bin taşeron işçi,107 bin sözleşmeli personel, 23 bin geçici işçi ve 24 bin 4/C’li çalışan bulunmaktadır. Aynı işi yapan bu çalışanlarla kadrolu personeller arasında ücret, sosyal ve mali haklar bakımından büyük farklılıklar vardır. Çeşitli dönemlerde sözleşmeli personel ve geçici işçiler kadrolara alınırken, sonrasında tekrar aynı statüde personel alımı yapılmaktadır. Kamu personel rejiminde birliği sağlamak için taşeron uygulamasına son verilerek, kamuda asli ve sürekli işlerde çalıştırılan taşeron işçilerve sözleşmeli çalışanlarla ile geçici işçiler ve 4/ C’li çalışanlar kadroya geçirilmelidir.” dedi.  
Taşeronluk Sistemi Anayasa’ya Aykırıdır. 
AKP’nin hizmet alımı kavramıyla taşeron işçiliği yaygınlaştırdığını söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “Ülkemizde kamu hizmetlerinin önemli bir bölümü taşeron şirketlere gördürülmektedir. AKP 2003 yılında hizmet alımı kavramıyla taşeron işçiliği yaygınlaştırmaya başlamıştır.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre ülkemizde kamuda yaklaşık 750 bin adet taşeron işçi bulunmaktadır. Bu işçilerden yaklaşık 300 bininin asıl işlerde çalıştığı tahmin edilmektedir. Taşeron işçiler çalışma hayatında zor şartlarda faaliyet göstermektedirler.AKP iktidarıyla başlayan taşeron sistemi kamuoyunda bir “emek sömürüsü” olarak algılanır hale gelmiştir. Bu sistem ucuz işçilik ve taşeron yandaş firmalara kaynak aktarmanın bir aracı olarak görülmekte ve kamu yönetiminde rasyonellik ilkesinden uzaklaştığı algısının oluşmasına sebep olmaktadır. Taşeron işçileri en önemli sorunları olarak kadroya geçiş, iş ve ücret güvencesi konularını görmektedirler. Son yıllarda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çerçevesinde “insan onuruna yakışır iş” yaklaşımı dünya üzerinde istihdamın temelini oluştururken ülkemizde tersi bir istikamette düzenlemelere hız verilerek devam ettirilmektedir. Ülkemizdeki bu trafik tabloyu tersine çevirmek için taşeronluk sisteminde yeni ve köklü bir düzenlemeye ihtiyaç olmakla birlikte kamuda asli işleri gören taşeronların da iş ve maaş güvencesine ulaşmaları sağlanmalıdır. Taşeronluk sistemi ilk günden bugüne Türk ekonomisinin ve Türk sosyal güvenlik sisteminin aleyhine işlemektedir. Taşeronluk sistemiyle özel sektöre devredilen kamu hizmetlerinde niteliğin düşmesiyle birlikte çalışanların iş güvenliği ve sosyal güvenlik hakları da büyük zarara uğramaktadır.Taşeronluk sistemi Anayasa’nın 49 ve 128 inci maddeleri ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin çalışma hakkına ilişkin 23 üncü maddesine aykırıdır. Anayasal ilkelere ve uluslararası sözleşme hükümlerine rağmen maalesef AKP taşeronluk sistemini yaygınlaştırmaya devam etmektedir. Kamuda taşeron sistemine son verilerek,kamuda asli ve sürekli işlerde çalıştırılan taşeronlarkadroya geçirilmelidir. ” dedi. 
Sözleşmeli ve geçici çalışanlar ile 4/C’li çalışanlar kadroya geçirilmelidir. 
Çeşitli dönemlerde çıkarılan kanunlarla sözleşmeli personel ve geçici işçiler kadrolara alınırken tekrar aynı statüde personel alımı yapıldığı söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “  Devlet Personel Başkanlığının Kasım 2015 verilerine göre kamuda 107.110 sözleşmeli personel, 22.742 geçici işçi ve 23.220 4/C’li çalışan bulunmaktadır. Mevsimlik işçi diye adlandırılan geçici işçiler yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılmakta, kadro almamaları için 179 uncu gün çıkışları verilmektedir. Yılda 12 ay çalışan ücretlilerin geçinmekte zorlandığı ülkemizde geçici statüde en fazla 5 ay 29 gün çalışan işçilerin geçinmeleri mümkün değildir. Gelecek kaygısı ile çalışan geçici işçiler çoluk çocuklarının rızkından ve geleceklerinden endişelidir.  Yılda 5 ay 29 gün sigortalı olan mevsimlik işçilerimiz sosyal güvence anlamında büyük sorunlar yaşanmaktadır. Geçici işçilerimizin sorunlarını gidermek için kadrolu veya sözleşmeli statüde değerlendirilmesi sosyal devlet sorumluluğudur. 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ( C) fıkrasında çalışanlar aynı işi yapan sözleşmeli veya kadrolu çalışanlara göre çok daha düşük ücret almaktadır. Bu kapsamdaki personel aile, çocuk yardımı, fazla çalıma, üretimi teşvik primi, ek ödeme gibi mali ve sosyal haklardan yararlandırılmamaktadır. Bu durum iç hukuk kuralı olarak benimsenen “ eşit işe eşit ücret” ilkesine açıkça aykırıdır.4.4.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5620 sayılı Kanun ile yaklaşık 220 bin geçici işçiye kadro verilmiştir. Fakat, Kanun 2006 yılında en az 6 ay çalışanları kapsadığından, birçok geçici ve mevsimlik işçi bu kapsama girememiştir. Devlet elinde çalışmak için imkan bekleyen ve geleceklerini güvence ile yaşamak isteyen binlerce geçici işçimize bu hak verilmelidir. 4/6/2011 tarihli ve 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 198.307 sözleşmeli personel memur kadrolarına atanmıştır. 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanunun 4 (C ) maddesi kapsamı dışındakiler ile 5620 sayılı kanun kapsamındakiler ve geçici işçiler haricindeki çalışanlar hariç olmak üzere kamuda çalışan yaklaşık 100.000 personel kadroya geçirilmiştir. Anayasanın ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ilgili bu maddeleri beraber değerlendirildiğinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin ( C ) bendinde nitelikleri sayılan kamu çalışanları il 5620 sayılı Kanuna göre çalışan geçici işçiler ve mevsimlik işçilerin anılan anayasal ve yasal düzenlemelerden kanunun ruhuna ve lafzına uygun olarak yararlandırılmadıkları, yürütme organınca yapılan iyileştirmelerin bu amacı sağlama noktasında henüz yeterli olmadığı görülmektedir. Kanun teklifimizle kamudaki sözleşmeli çalışanlar, geçici işçiler ve 4/C’li çalışanlar kadroya geçirilmektedir.” dedi.