1 Aralık 2015 Salı

Kula’da Jeopark Çalıştayı Başladı Başkan Ergün’den Kula’ya Müze Müjdesi

 

Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi işbirliğiyle sürdürülen ‘Kula Jeopark’ını Keşfet’ projesi kapsamında Jeopark Çalıştayı düzenlendi. Üç gün sürecek çalıştayın ilk gün programında konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula’nın Jeopark’ı, Peri Bacaları ve tarihi evleriyle tam bir turizm kenti olduğunu belirterek, gerçekleştirilen çalıştayın Kula’nın turizm potansiyelini harekete geçirme noktasında büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Başkan Ergün, Kula’ya diğer tüm Jeoparklarda olduğu gibi tam teşekküllü bir Jeopark Müzesi yapacaklarının da müjdesini verdi.
Türkiye’nin ilk Jeoparkı olan ve 2013 yılında Avrupa ve UNESCO Jeopark sertifikası alan Kula Jeoparkı’nın çalıştayı gerçekleştirildi. Üç gün sürecek çalıştayda Türkiye'nin ilk ve tek tescilli Jeoparkı olan Kula Jeoparkının turizme kazandırılması için gereken çalışmalar masaya yatırılacak. Kula Yunus Emre Kent Meydanı Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan çalıştaya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula Kaymakamı Murat Güven, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Kula Jeopark Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş, Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Jeopark Proje Koordinatörü Sait Bozer, Zafer Kalkınma Ajansı Temsilcileri, STK başkanları, siyasi parti temsilcileri ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Zafer Kalınma Ajansının destekleriyle yürütülen proje kapsamında oluşturulan çalıştay programı, Kula Yaren ekibinin gösterisi ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden programda protokol konuşmaları yapıldı.
Türkiye’nin İlk Tescilli Jeoparkı
Projenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Zafer Kalkınma Ajansı Kula Jeoparkını Keşfet projesi koordinatörü Sait Bozer, bu projenin 16 Mayıs 2015 tarihinde başladığını söyledi. Projenin süresinin 18 ay olup 16 Aralık 2015 tarihinde sona ereceğini anlatan Bozer, “Proje kapsamında elde edilen kazanımlar ilçemiz için jeoturizm sahasına bir adet jeopark evi oluşturulacak, gezi parkurlarına 18 adet yönlendirme işaret levhaları kazandırılacak. Gezi parkurlarına 12 adet bilgilendirme tabelası konulacak. 12 bin 350 metre yürüyüş yolu ve step parkurları oluşturulacak. Bölgeye 5 adet seyir terası kazandırılacak. Kula Jeopark gezi alanlarına 8 adet kamelya oluşturulacak. Kula Jeoparkı projesi kapsamında 10 bin anket çalışması yapılacak. 10 bin anket jeopark tanıtıcı el broşürü basılacak. Kula Jeoparkı, Avrupa UNESCO Jeoparklar ağına dahil olmuş, Türkiye’nin ilk ve tek tescilli jeopark ağı olma özelliğini taşımaktadır” dedi.
Projeye Destek Verenlere Teşekkür Etti
Kula Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş de, çalıştayda bir sunum gerçekleştirdi. Projelerine her anlamda destek sağlayan Zafer Kalkınma Ajansı, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlara teşekkür eden Dr. Gümüş, “Jeoparkların mevcut alanlardan farklı olup, insanı ön plana alan, insanın sahadaki bulunuşunu önemsemeleri bakımından gerçekten de 21. yüzyıla yakışan modern ve yeni bir doğa koruma kavramı. Bu doğal koruma kavramı Prof. Dr. Nikos Zouros çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmış 2000 yılında Avrupa Jeoparklar ağının kurulmasıyla kendini bulmuş, 2013 yılında bu sistemin bir araya getirilmesiyle de artık küresel ölçekte bir varlık kazanmıştır. Kula Jeoparkını keşfet projesi kapsamında Kula sahasında 64 adet üstün nitelikli saha, UNESCO tarafından dünya ölçeğinde tescillenmiş bulunmaktadır. Kula jeoparkını bu kadar önemsememizin yegâne sebebi nedir. Öncelikle Kula Jeoparkı UNESCO’da ve yer bilimlerinde ülkemizin akademisyenlerinin ve bu konudaki yerel idarelerin temsiliyeti bakımından çok önemli bir yere sahip. Biz Jeopark olduğumuz için bu arenada bu cemiyetler arasında yer alabiliyoruz” diye konuştu.
Kula Köklü Bir Geçmişe Sahip
Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da, direnen tarihi, bitmeyen coğrafyası ile köklü bir geçmişten günümüze köprü olmuş bir ilçede yaşadıklarının altını çizerek, “Yuvamızı divlitin eteklerine kurmuşuz. Yunus Emre ve Tabduk Emre gibi değerli insanların ahlak ve edebi ile yoğrulmuşuz” dedi. Kula’nın tarihi ve coğrafi zenginliklerinden birisinin jeopark dedikleri  bölüm olduğunu anlatan Tosun, “Yani dünyanın her tarafında bu jeoparklar, ekonomiye katkı sağladığından dolayı önemsenir. Jeoparkın ne kazandırdığını belediye adına ne gibi projeler içerisinde olduğumuzu kısaca açıklamak istiyorum. UNESCO Jeoparkı olan Kula bahsedildiği gibi Avrupa’nın 58’inci, Dünyanın da 99’ncu jeoparkı ilan edilmiş. Çok zengin doğal ve jeolojik oluşumlar olmasına karşın Kula Jeoparkının Avrupa ve UNESCO Jeoparklar ağına kabul edilmesine dek Türkiye’de tescilli bir Jeopark yoktu. Türkiye’nin adına bir ilki başaran Kula Jeoparkı bu yolda ilerleyen diğer Jeopark sahalarına rehberlik edecek ve bundan sonra inşallah yol gösterecektir. Avrupa ve UNESCO Jeoparkı ilan edilen Kula, hali hazırda Türkiye’nin tek tescilli jeoparkı olmasıyla, bu bağlamda Kula uluslararası arenada tek başına temsil etmekte olup milli gurur kaynağımız olacaktır” dedi.
CBÜ JARUM’u Kurdu
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi ise üniversite olarak sadece içine kapalı araştırma çalışmaları yapan ve yüksek öğretim hizmeti veren bir kurum olmadıklarının altını çizerek, “Çevreye karşı ciddi bir hassasiyet içindeyiz. Bu kapsamda 2013 yılında Kula Jeroparkı kurulmuş ve hemen akabinde üniversitemiz bünyesinde Jeopark Araştırma ve Uygulama(JARUM) merkezinin kurulduğunu görüyoruz. Biz kurmuş olduğumuz bu merkezle, Kula jeoparkına akademik ve bilimsel mana da bir destek ve hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Üniversitenin içinde olmadığı hiçbir projenin arzu edilen sonucu doğurabileceğini şahsen zannetmiyorum. Üniversite bütün eylemlerin planların ve projelerin içinde ve merkezinde elbette yer almalı” şeklinde konuştu.
Şehrin Turizm Dinamiklerini Harekete Geçirmek İçin Çalıştık
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, konuşmasına çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlayarak başladı. Manisa’da göreve geldiği 2009 yılından bu yana şehrin turizm dinamiklerini harekete geçirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Ergün, “Manisa’mızın büyükşehir olmasıyla birlikte resmi olarak göreve geldiğimiz Nisan ayından başlamak üzere tüm ilçelerimizin potansiyellerini yerinde görmek amacıyla incelemelerde bulundum. Kula ilçemize her geldiğimde Jeopark’ı, Peri Bacaları ve tarihi Kula evleriyle tam bir turizm kentine sahip olduğumuzu gördüm. Bu tarihi zenginliği Türkiye’ye, dünyaya daha iyi tanıtabilmek için Belediye Başkanımız Hüseyin Tosun ile sık sık bir araya geldik. Kula’nın turizm potansiyelini harekete geçirmek adına neler yapabileceğimizi konuştuk ve planladık” dedi.
Manisa İçin Büyük Şans
Jeopark sahasının atik dönemlerden bu yana pek çok seyyahın ve araştırmacının ilgisini çektiğini dile getiren Başkan Ergün, “Böylesi önemli bir potansiyeli elimizde bulunduruyor olmamız bizim için çok büyük bir şanstır. Bu nedenle, bugün burada gerçekleştirdiğimiz çalıştay, Kula’nın turizm potansiyelini harekete geçirmemiz açısından çok önemlidir. Bugüne gelene kadar geçtiğimiz süreçleri sizlere ifade etmem gerekirse, bizden önce Kula Belediyesi tarafından ZAFER Kalkınma Ajansı’na Jeopark’la ilgili güzel bir proje sunulmuş, sağ olsunlar ZAFER Kalkınma Ajansı da projenin %60’lık kısmını fon kullanarak karşılamış. Biz göreve geldiğimizde baktık ki bu gün burada toplanmamıza da vesile olan bu güzel projede Belediye Başkanımız Hüseyin Tosun önemli bir mesafe kat etmiş. Ancak ilçe belediyemizin tabiri caizse nefesi tükenmiş. Mecliste Kula Belediyesi’nin geriye kalan proje katkı payının Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmesi için hızla karar aldık ve projenin durmasına müsaade etmedik” dedi. 
Kula Jeoparkı Kurumsal Kimlikten Yoksundu
Jeoparklar konusunda ilgili bakanlıklar nezdinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılmamış olmasından dolayı Kula Jeoparkı’nın kurumsal bir kimlikten yoksun olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, “Kısaca duvarları, kapısı, penceresi olup da çatısı bağlanmamış bir bina halindeydi, malumunuz böyle bir binanın ömrü de ancak ilk yağmura kadar sürer. Yani asıl mesele bir yapıyı tesis etmekten ziyade onu sürdürülebilir hale getirmekti. Kula Jeoparkı’nın kurumsal bir yapılanmadan mahrum oluşu Jeopark sahasının idaresini, yurt içinde ve yurt dışında temsiliyetini olumsuz etkiliyordu. Bu bağlamda Kula ve Salihli Belediyeleri’nin de katılımlarıyla Türkiye’de alanında ilk ve tek olan Jeopark Belediyeler Birliğini Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurduk. Kula Jeopark’ının tabiri caizse çatısını bağladık. Zira henüz tesisleşmesini tamamlamış olan Kula Jeopark sahasının turizm, altyapı, tanıtım gibi yatırım kalemleri ilçe belediyelerinin üstesinden gelemeyecekleri meblağlara dayanıyordu. Sadece tabeladan veya kâğıt üzerinde var olan isimden müteşekkil kurumlardan olmasın diye de Jeopark Belediyeler Birliğine yıllık 1 Milyon liralık bir bütçe tahsis ettik. Böylece Kula Jeopark’ını yönetim ve finansal açıdan sürdürülebilir bir kurum haline getirdik” şeklinde konuştu.
Kula Evleri Restore Ediliyor
Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Jeoparkı ve Kula evlerini bir turizm paketi haline getirmek üzere Kula tarihinde görülmemiş bir restorasyon hamlesi başlattıklarının altını çizen Başkan Ergün, “Bu bağlamda tarihi Kula evlerinin sembolik yapılarından olan Beyler Evi’nin restorasyonunu 1 milyon 400 bin lira gibi bir bedelle tamamlamak üzereyiz. Hemen akabinde izin ve proje süreçlerini hızlandırma adına satın alma yoluyla kamulaştırdığımız diğer evleri de restore ederek Kula’ya kazandıracağız. Bugüne kadar 6 ev satın aldık. Hedefimiz 20 ev daha satın alarak restore etmek. Evlerin bir kısmını sponsor olabilecek firmalara restore ettirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili işadamlarını ve sanayicileri buraya yönlendirebilirsek, ilçemizin turizm hamlesine önemli bir katkı sağlayacağımız düşüncesindeyim” dedi.
Kula’ya Jeopark Müzesi Geliyor
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 69 tanesi Avrupa’da olmak üzere dünya genelinde 33 ülkede 120 Jeopark bulunduğunu hatırlatarak, “Bütün bu Jeoparkların içerisinde müzeler var. Türkiye’nin ilk ve tek Avrupa UNESCO tescilli Jeopark sahası olan Kula’ya diğer tüm Jeoparklarda olduğu gibi tam teşekküllü bir Jeopark Müzesi yapacağız. Muhtemelen Türkiye’nin sayılı Arkeoloji müzelerinden birisi olacak. Konuyla ilgili danışmanım Mimar Azmi Açıkdil bu projenin çalışmalarını sürdürüyor ve koordine ediyor. Müze için çok uygun olan bir yer bulduk. Eğer mülk sahipleriyle anlaşabilirsek Kula’ya çok yakışacak bu müzeyi de Jeopark’a kazandıracağız” dedi.
Proje Manisa ve Türkiye Açısından Önemli
Çalıştayda son olarak konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, projenin Manisa ve Türkiye adına çok önemli olduğunu belirterek, “Manisa’ya ilk geldiğimde beni ziyarete gelen Dr. Erdal Gümüş beydi. Neredeyse heyecanı tüm zerrelerinde taşıyor ve karşılaştığı herkese de bu heyecanı bulaştırıyor. Kula dedi, Jeopark dedi, UNESCO dedi, Türkiye’de ilk dedi ve bizi de bu işin içerisine sokmuş oldu. Gerçekten ben öncelikle Erdal kardeşimize teşekkür ediyorum. Ne kadar uzun soluklu ne kadar fedakârca bir çaba içerisinde olduğunu ben bizzat gördüm. Süreç gelişti ve burada bir sonuçla karşı karşıyayız. Nedir bu sonuç. Aslına bir imece sonucu. Erdal beyin öncülük ettiği birileri bu potansiyeli fark etmiş ve ilgili yerlere gereken başvuruları yapmış arkasından Kula belediyesi, Kula Kaymakamlığı, üniversitemiz, Büyükşehir belediyemiz, kalkınma ajansımız ve valiliğimiz hep beraber ortaya bir eser çıkarmak için herkes üzerine düşeni yaptı. Sonucunda UNESCO tescilli ve Türkiye’nin ilk jeoparkıyla karşılaşmış olduk. Buradan baktığımızda ülkemizin gerçekten ne kadar büyük potansiyellerin üzerinde olduğu görülüyor” diye konuştu.
Çalıştay Üç Gün Sürecek
         Protokol konuşmaları ile başlayan “Kula Jeoparkı’nı Keşfet” çalıştayı 3 Aralık Perşembe gününe kadar devam edecek. İkinci gün Tarihi Kula Evlerinin gezilmesi, Kula Jeoturizm Paneli programlarıyla devam edecek olan program 3 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Kula Jeopark Çalıştayı görüş ve öneriler toplantısıyla sona erecek.
 http://www.manisa.bel.tr/icerik/ilceler/kulada-jeopark-calistayi-basladi/14715.html