18 Mayıs 2013 Cumartesi

Tilki kim?


KÖŞE YAZILARI / 2013-05-17 16:37:04

            AKP nasıl kuruldu ve nasıl iktidara taşındı? 11 yılda neler yaptı ve ülkeye ne kazandırdı? PKK ile nasıl ve kimlerin yardım ve desteğiyle ortaklık kuruldu? Etrafımızdaki ateş çemberi nasıl oluştu? İmralı canisi bu kadar imkanı, dağdaki katiller hayal bile edemeyecekleri bu fırsatı nasıl buldular? Türkiye'nin varlığı ve yokluğunun ciddi biçimde tartışıldığı bir süreçte, Sayın Başbakan ABD'ye niye gitti ve Obama ile ne görüşüyor?

            Her ABD ziyareti öncesinde veya sonrasında Türkiye'de sarsıcı bir olayın yaşanması bir tesadüf mü? Suriye'de neler oluyor? Esad gidecek mi kalacak mı? Reyhanlı'da patlayan bombaların arkasında kim var? Dünyada ve bölgemizde dengeler nasıl değişiyor ve kimler buna alet oluyor? AKP ile geçen 11 yılda Türkiye ne kazandı? Niçin bütün belalar, olaylar, kayıplar bizim başımıza yağıyor? Bu gidişin sonu nerede kalacak? 

Cevabı içinde sorular
            Bunlar bir çırpıda akla gelen ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu özetleyen, bir bakıma cevabı içinde sorular. Çok daha uzatmak, çok daha derinleştirmek, çok daha çeşitlendirmek mümkündür. Asıl önemli olan bu sorulara makul ve mantıklı cevaplar bulmak ve sonrasında da buna göre tavır almak ve hareket edebilmektir. Kesin olan ve değişmeyen tek şey, bugünkü şartlar içinde bu sorulara verilecek cevaplarda Türk milletinin faydasına olacak, ümit ve güven verecek tek kelimenin dahi bulunamayacağıdır.
            Hala anlamayan ve hala doğru ve faydalı bir şeyler olacağını bekleyenlere belki yardımcı olur ve bir fikir verir düşüncesiyle ve biraz da işin kolayına kaçarak; elektronik posta yoluyla bir dostumdan gelen bir hikayeyi noktasına, virgülüne dokunmadan aynen paylaşıyorum:

Küçük tavuk
            ABD'de bir askeri okulda okutulan derslerden birinde bir olay yaşanmış. Hoca sınıfa girer girmez, ışıklar kapanmış ve bir çizgi film gösterilmeye başlanmış.

Filmin adı: Küçük Tavuk.
            Filmde bir kümes var. Kümeste bir çok tavuk ile genç ve küçük horozlar, bir de yaşlı ve büyük horoz bulunuyor. Kümesin etrafında da bir tilki dolaşıyor.

            Yaşlı ve büyük horoz, tilki içeri girmesin diye kümesin kapısını sıkı sıkıya kapatmış, tavukları dışarı bırakmıyor. Tabii dışarı çıkamadıkları için doğru dürüst yemlenemeyen tavuklar da zayıf ve küçük kalıyorlar. Yaşlı ve büyük horoz ise dışarı bırakmadığı tavuklara ölmeyecek kadar mısır tanesi dağıtarak yaşamalarını sağlıyor.

            Bir türlü tavuklara ulaşamayan tilki, kümesin tellerinde küçük bir delik açarak küçük ve genç bir horoza sesleniyor ve ona biraz mısır veriyor. Mısırı yiyen ve memnun kalan küçük ve genç horoz her gün gelip tilkiden yem alıyor. Bir süre sonra tilki küçük ve genç horoza tek başına yiyebileceğinden fazla mısır vermeye başlıyor. Genç horoz yemi hem kendisi yiyor, hem de diğer tavuklara dağıtıyor. Böylece yavaş yavaş yaşlı ve büyük horozun kümesteki gücü kırılıyor. Etrafındaki tavuklar azalmaya başlıyorlar. Tavuklar artık popüler olan genç ve iyice irileşen horozun etrafında toplanıyor.

            Bu sırada tilki mısırları kümesin kapısının önüne bırakıyor. Kümeste bir tartışma çıkıyor: "Kapıyı açalım mı açmayalım mı?" diye. Sonunda korkarak kapıyı açıyorlar ve kafalarını dışarı uzatıp yemlenip hemen geri çekiyorlar. Bir süre böyle devam ediyor. Hiçbir şey olmuyor. Kümesteki tavuklar rahatlıyor. Korkuları azalıyor.

            Nihayet bir gece tilki kümesin önündeki avluya mısır döküyor. Artık korkusuz olan tavuklar genç ve artık güçlü horozun öncülüğünde dışarı çıkıyor ve rahat rahat yemleniyorlar. Kümesteki her tavuk semiriyor.

            Tilki bir süre sonra gece kümesin kapısından kendi mağarasına kadar mısır tanelerini döküyor. Sabah kümesten çıkan ve korkusuzca yemlenen tavuklar yemlene yemlene mağaraya kadar gidiyorlar. Sonra mağaraya giriyorlar. Onları içeride bekleyen tilki bütün kümes mağaraya girince mağaranın kapısını kapatıyor.

            Çizgi film burada bitmiş. Işıklar yanmış. Ve dersin hocası kürsüye çıkarak, "İşte Üçüncü Dünya ülkeleri böyle yönetilir" diyerek derse başlamış.

            Şimdi bu hikayeyi dinleyen ve izleyen herkesin aklına yeni sorular geliyor. Bunları 4 başlık altında toplamak mümkün:

1-Kümes NERESİ?,
2-Yaşlı horozlar KİMLER?
3-Genç horoz KİM, şu anda neler yapıyor?
4-En önemlisi tilki KİM?
ORHAN KARATAŞ