3 Temmuz 2013 Çarşamba

MORDOĞAN MÜESSER AKTAŞ ETNOĞRAFYA VE TARİH EVİ


Orhan KARABİNA
Fotoğraflar:Kösedereli Mehmet Karadayı
30 Haziran 2013 Pazar

         Ülkemizin çeşitli yerlerinde Kültür Ve Turizm Bakanlığına bağlı müzeler olduğu gibi; belediyelerin, köy muhtarlıklarının ve şahısların açtığı “Etnoğrafya Müzeleri-Tarih Evleri” mevcuttur.

          Geçtiğimiz hafta sonu ziyaret amaçlı gittiğimiz Karaburun’da Mordoğan Beldesi’nde(Eski Mordoğan) yörenin kültür ve yaşayışını tanıtmak amacıyla Müesser Aktaş isimli bir hanımefendinin kendi adıyla açtığı Mordoğan Müesser Aktaş Etnoğrafya Ve Tarih Evi’ni görme, gezme fırsatı bulduk. Yörenin geçmişini; ev ve iş aletlerini, kıyafetlerini yansıtan eşyaların bir bölümü 50-60 yaşın üstündeki insanların yabancısı olmadıkları bu eşyalar genç neslin yörenin geçmişini tanıması bakımından önem arz etmektedir. Mordoğan yöresinin ev yaşamına ilişkin geleneksel el sanatları ile bezenmiş ev eşyaları, giysiler ve geçmiş günlük hayatı yansıtan eşyalar, eski silahlar ilgimizi çekti.

         İzmir’e 84 Km, Karaburun’a 20 Km mesafede bulunan Etnoğrafya ve Yaz Evi, eski ve yıkılacak durumdaki eski ilkokulun onarılarak yapılması, okul tabelasının da korunarak yerinde durması ayrı bir anlam ifade etmektedir.

         Müesser Aktaş Etnoğrafya Ve Tarih Evi’nin bahçesinde, Kahvaltı, Gözleme, Ayran, Çay, Kahve, Meşrubat ve Yöresel Ürünlerinin  Satışının yapıldığı “Çamların Altında Müze Cafe” açılmış; Etnoğrafya Ve Tarih Evi Bahçesinde 6 Temmuz Cumartesi günü de     Yaz Eğlencesi” düzenlenmiş. Büyük uğraş ve masraflarla bu Etnoğrafya Ve Tarih Evi’ni açan Müesser Aktaş hanımefendiyi kutluyoruz.

         Ziyaret etmek ve görmekten son derece memnun olduğumuz Müesser Aktaş Etnoğrafya Ve Tarih Evi’ni, yolu Karaburun’a ve Mordoğan Beldesine(Eski Modoğan) düşen tüm dostlarımıza tavsiye ediyoruz.

         Yöremizin geçmişini yansıtan böylesi bir Etnoğrafya Ve Tarih Evi, İlçemiz Ahmetli’de de niye açılmasın ki!





























Mordoğan’ın geçmişi burada sergileniyor

 

Mordoğanlı Müesser Aktaş’ın kendi adını verdiği Etnografya ve Tarih Evi, ziyaretçi bekliyor.


İZMİR Milliyet

Beldenin geçmişiyle ilgili eşyalar, fotoğraflar ve belgeler sergileniyor. Aktaş, “Amacım, geçmişi M.Ö. 1200 yıllarına dayanan, 12 İyon kentinin merkezindeki liman kenti Mordoğan’ın mirasını gelecek nesillere taşımak” diyor. Müesser Aktaş, 2007’de Kültür Bakanlığı’nca ödüllendirilen evi, ileride müzeye dönüştürmek istediğini de dile getiriyor.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/mordogan-in-gecmisi-burada-sergileniyor/ege/haberdetay/26.05.2009/1098899/default.htm


Müesser AKTAŞ yapmış yine yapacağını

Yıllardır Mordogan'a ve Mordoğan'lıya hizmet aşkı ile çalışan Müesser AKTAŞ yapmış yine yapacağını.
Türk Anneler Derneği İzmir şube üyeliği ve Mordoğan Şubesi Kurucu ve Onursal Başkanlığı, Cüzzam Savaş Derneği Kurucu Üyeliği, şimdi KADER olarak adlandırılan Ege Kadın Vakfı kurucu üyeliği, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeliği ve Tüketici Hakları koruma çalışmalarında bulunduktan sonra şimdide gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak için sıvamış kolları.
Halen bilinen tarihi M.Ö.1200 yıllarına dayanan 12 İyon şehirlerinin üçünün tam merke-zinde liman şehri olarak bulunan(Mardavana) Mordoğan’ın ve Şeyh Bedrettin Börklüce Mustafa Destanı’nın yaşandığı yarımadanın hak ettiği ünlü geçmiş mirasının yarınki nesillere taşınması amacıyla Müesser Aktaş’ın ula-şılabilen geçmiş evsel eşyaları toplayıp biriktirerek başlatmış olduğu bu özverili çalışması; 2007 yılında Kültür Bakanlığı tarafından bir Mordoğan ve Yarımada Etnografya Müzesi Belgesi ile ödüllendirilmiştir.
Fakat nedense bir çoğumuz bu önemli yerin farkında bile değiliz. Müsser AKTAŞ'ı bu başarılı çalışmalarından ötürü kutlar sizlerinde en kısa sürede bu evi  ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.



Mordoğan'da Müze Seferberliği

Mordoğanlı Müesser Aktaş, ilçesine müze kazandırmak hayalini ailesine ait kuşaktan kuşağa aktarılan eşyaları sergileyerek hayata geçiriyor.

Mordoğanlı Müesser Aktaş, ilçesine müze kazandırmak hayalini ailesine ait kuşaktan kuşağa aktarılan eşyaları sergileyerek hayata geçiriyor.


Yıllardır Mordoğan'da müze açma hayali kuran Müesser Aktaş, Mordoğan halkıyla seferberlik kurarak bu hayalinin gerçekleşmesini sağladı. Birçok Anadolu beyliğinin ve Cenevizlilerin egemenliği altında bulunan bölgede Türk kültürünü yansıtan birçok eser bulunuyor. Aktaş, 1994 yılında Mordoğan Belediye Başkanlığı adaylığı ile kısa bir dönem siyasetle uğraştıktan sonra kendini sosyal konulara vererek, geçmiş mirasının yarınki nesillere taşınması amacıyla ulaşılabilen geçmiş ev eşyaları toplayarak bir etnografya müzesi çalışması başlattı. Geçen cumartesi günü TBMM. Eski Başkanı Köksal Toptan'ın, CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Mordoğan Belediye Başkanı ve bölge protokolünün katılımı ile gerçekleştirilen açılışta konuşan Müesser Aktaş "Bu müzeyi açarak, yorgun eşyaların mutlu olabileceği ve geleceğe taşınabileceği bir mekan oluşturduk. Bize destek olan herkese ve özellikle bu bilinçte her anımı paylaşan aileme çok teşekkür ediyorum" dedi. Ailesinin nesilden nesile aktardığı bir çok eseri açtığı etnografya müzesinde sergileyecek olan Müesser Aktaş'a, aynı zamanda Mordoğan halkı yöreye ait ellerindeki eski eserlerle destek veriyor. Özellikle Sabiha Tansuğ geçmişi yansıtan kıyafetler ile çok özel bir oda yapılmasına destek olmuş. Aynı zamanda açılış sırasında Mordoğan Halk Oyunları topluluğunun gelinbaşı olarak tanımlanan kıyafetleri Mordoğanlıların ilgi odağı oldu. Açılış sırasında Mordoğan beldesindeki halk ve yazlıkçılar çok fazla ilgi gösterdi. 1 yıllık çalışmanın ardından açılışı yapılan müzede, Türk kültürüne ait birçok eşya sergileniyor. – İZMİR

Kaynak:http://www.sondakika.com/haber/haber-mordogan-da-muze-seferberligi-3844876/