13 Mayıs 2015 Çarşamba

Maden Şehitliği Dualarla Açıldı






MANİSA’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden madenciler için Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Maden Şehitliği ve Anıtı facianın yıldönümünde açıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 301 madencinin acısının hala yüreklerinde olduğunu belirterek, “ Bizler her zaman sizin yanınızdayız. Bu Maden Şehitliği ile acınızı dindiremeyiz ama onların anılarını yaşatacağız. Mekanları cennet olsun” dedi.

Soma ilçesinde 13 Mayıs’ta yaşanan maden faciasının yıldönümünde Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Maden Şehitliği ve Anıtı açıldı. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşların ve madenci ailelerin akın ettiği Maden Şehitleri Mezarlığı’nda hüzün hakimdi. Buradaki tören Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay, Recai Berber, Muzaffer Yurttaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Sanatçı Metin Şentürk ve madenci aileleri katıldı. Törende konuşan Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, acılarının hala taze olduğunu belirterek, Maden Şehitliğini hayata geçiren Manisa Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da yaşanan facianın ardından Türkiye’nin dört bir yanından Soma’ya yardım geldiğini belirterek, bu facianın izlerini silmek için çalıştıklarını söyledi.

“Acının Başkentindeyiz”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’de acının başkentinde olduklarını belirterek, tüm Türkiye’yi yasa boğan facianın birinci yıl dönümünü yaşadıklarını ifade etti. Başkan Ergün, “Türk milleti, 13 Mayıs 2014 günü, büyük bir acı ve felaketle karşı karşıya kalmıştır. İlçemizde özel bir firma tarafından işletilen maden ocağında, trafo patlamasıyla çıkan yangın sonucunda dayanılmaz bir kayıp yaşandı. 301 maden emekçisi kardeşimizin şahadetiyle sonuçlanan bu elim hadise, son yılların en korkunç ve en kahredici olayıdır. Bu olay ülkemizi derin yasa, ilimizi kedere, Soma’mızı büyük mateme boğmuştur. Facianın haberini alır almaz ben de buraya gelerek, yaşanan acılara yakından tanıklık ettim. Her kesimin kullandığı kimilerine göre sıradan bir ısınma aracı olan kömürün hiç bu kadar soğuk, ürpertici ve yürek yakıcı olduğunu kimse tahmin etmemişti. Ta ki bu elim hadise meydana gelinceye kadar. Ekmeklerini yerin binlerce metre altında, kömürün karasından çıkaran o mübarek eller, şimdi artık cennet-i aladan bizleri izlemekte. Bu acı, yüreklerimize kor düşürdü. Bu acı, geride gözü yaşlı analar, yüreği yaralı eşler ve boynu bükük çocuklar bıraktı.” dedi.

Hesabı Sorulmalı, Sorumlular Cezalandırılmalı

Başkan Ergün, yaşanan olayın hukuki boyutunun da olduğunu belirterek, ihmali olan varsa hesabının sorulacağını dile getirdi. Başkan Ergün, “Şimdi Türk devleti, milletiyle birlikte bu yaraları sarmak için canla başla mücadele etmektedir. Acılarımızı paylaşarak, yaşanan elim vakanın bir daha meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınmasıyla 301 şehidimizin ruhlarını şad edebiliriz. Bu faciada varsa ihmaller, bununla ilgili yargı gerekli yaptırımı uygulayacak ve sorumluları cezalandıracaktır. Temennimiz odur ki, eğer bir ihmal varsa her kim olursa olsun, hesabı sorulmalı, gereken neyse o yapılmalıdır. Bununla ilgili adaletin tecelli edeceğine ve sorumluların gerekli cezayı çekeceklerine ve yargının bağımsızlığına olan inancımız sonsuzdur. Yargının yanı sıra sorumluların, kendi vicdanlarında gerekli ızdırabı yaşadıklarını düşünüyorum” diye konuştu.

“Acımız İlk Günkü Gibi Taze”

         Türkiye’nin çok büyük acı çektiğini dile getiren Başkan Ergün, acının ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek şunları söyledi: “301 evladımızın acısı hala yüreğimizde ve hala ilk günkü tazeliğini koruyor. Hatırladıkça yüreklerimiz burkuluyor, boğazımız düğümleniyor.  Göz yaşlarımızın sel olup aktığı bu elim hadiseyi anlatacak,  hissiyatımıza tercüman olacak kelimeler ne yazık ki kifayetsiz kalıyor. Evine helalinden ekmek götürebilmek için yerin binlerce metre altında; milyonlarca insanın yuvasını ısıtacak kömürü yeryüzüne çıkaran elleri öpülesi o insanlar. Allah onların mekanlarını cennet eylesin. Bugün dualarımız o evlatlarımız için”

Maden Şehitlerimizin Anısını Yaşatıyoruz

         Acının unutulmasının mümkün olmadığını belirten Başkan Ergün, “Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak şehit madencilerimizin anılarını yaşatmak için imkanlarımız ölçüsünde üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Bugün burada bulunduğumuz Maden Şehitliği ve Anıtı da bu çalışmalarımızdan bir tanesi. Şehit madencilerimizin anısını yaşatmak, sevenlerinin onlara manevi anlamda yakın olmasını sağlamak için bu eseri kazandırdık. Tüm madencilerimizin isimlerinin yer aldığı anma taşları, içsel havuz, ziyaretçiler için oturma alanları ve anıtıyla şehit madencilerimizin adını bu şehitlikte yaşatacağız” diye konuştu.

Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay ve Recai Berber madenci ailelerine seslendiler. Facianın unutulmasının mümkün olmadığını belirten Erkan Akçay, madenci ailelerine verilen kıdem tazminatı sözünün tutulmadığını hatırlattı. Milletvekillerinin ardından konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da madenci ailelerine sabır dileyerek, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirtti.

Şehit Mezarlarına Karanfil

Konuşmaların ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Milletvekilleri madencilerin mezarlarına çiçek bıraktı. Başkan Ergün, ailelere başsağlığı dileyerek, her zaman yanlarında olduklarını dile getirdi.

Maden Şehitliğindeki törenin ardından Soma Merkez Cami’inde şehitler için mevlit okutuldu.