14 Mayıs 2015 Perşembe

MANİSA’DA ESNAFIN PRİM BORCU 12YILDA 4 KAT ARTTI



         MHP Manisa milletvekili Erkan AKÇAY’ın Manisa’daki esnaf ve sanatkârların prim borcuna ilişkin verdiği soru önergesi Manisa esnafının prim borcu gerçeğini ortaya çıkardı. Manisa’daki esnaf ve sanatkârların prim borcu 2002’de 1,2 milyar TL iken, 2014’te 4,5 milyar TL’ye yükseldi.

         Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan AKÇAY Manisa’daki esnaf ve sanatkârların prim borcu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Esnaf ve sanatkârların ülkemizdeki ekonomik sorunlardan en fazla etkilenen kesim olduğuna dikkat çeken MHP’li AKÇAY, esnaf ve sanatkârlarımızın özellikle SGK prim borçlarını ödemekte zorlanır hale geldiğini belirtti. AKÇAY’in önergesinde yer verdiği sorular şu şekildedir: “Manisa’da 2002-2014 yılları arasında her yıl için ayrı ayrı belirtmek suretiyle SGK prim borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkârların sayısı nedir? Manisa’da 2002-2014 yılları arasında her yıl için ayrı ayrı belirtmek suretiyle esnaf ve sanatkârlarımızın ödeyemedikleri prim borcu miktarı nedir?”

         MHP’li AKÇAY’ın soru önergesini cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Manisa’daki esnaf ve sanatkârların prim borcu gerçeğini de ortaya çıkardı. Manisalı esnaf ve sanatkârların 2002’deki prim borcu 1.221.857.198,57 TL iken 2014’te bu rakam 4.487.091.577,00 TL’ye yükselmiştir.

         Prim borcu olan esnaf ve sanatkârların sayısı da son yıllarda büyük artış gerçekleşmiştir. 2008’de prim borcu olan esnaf ve sanatkârların sayısı 219 bin 593 iken, 2012’de bu sayı 323 bin 471’e yükselmiştir.

“Prim borcu olan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı son 6 yılda 103 bin 878 kişi artmıştır”

         Esnaf ve sanatkârların prim borçları verilerini değerlendiren MHP’li AKÇAY esnaf ve sanatkârların sorunlarının ülkemizin ve Manisamızın sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğini söyledi. MHP’li AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkemizdeki işyerlerinin yüzde 99’u esnaf ve küçük işletmelerinden oluşmaktadır. Esnaf ve sanatkârlar ülkemizin ve Manisamızın toplumsal yapısının temel direğidir. Esnaf ve sanatkârlar ekonomik sıkıntılar içerisinde ayakta kalma mücadelesi vermektedir. AKP döneminde esnaf ve sanatkârlarımızın sorunları katlanarak artmıştır. Örneğin, Manisa’daki esnaf ve sanatkârlarımızın SGK prim borcu AKP döneminde 4 kat artmıştır. Yine prim borcu olan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı son 6 yılda 103 bin 878 kişi artmıştır. Esnaf ve sanatkârlarımız borçlarını dahi ödeyemez duruma gelmiştir. Bu tablonun sorumlusu hiç şüphesiz ki AKP’nin esnaf ve sanatkârlarımızı görmezden gelen ekonomi politikalarıdır.”

         “Biz ayakkabı kutularındaki paraları değil, esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını sıfırlayacağız.”

         AKP’nin ekonomi politikalarının sadece ayakkabı kutularındaki ve evlerde kasalardaki paraları sıfırlama ve yandaş sermayeyi güçlendirme üzerine şekillendiğini belirten MHP’li Erkan AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Biz ayakkabı kutularındaki paraları değil, esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını sıfırlayacağız. Esnaf ve sanatkârlarımız düzlüğe çıkmadan Türkiye ekonomisinde büyüme olmaz, zenginleşme, refah ve bolluk olmaz.Esnaf ve sanatkârın birikmiş borçlarında önemli ölçüde azalma sağlayacağız, tekrar borç tuzağına düşmesinin önüne geçeceğiz.Yeni işyeri açan ve istihdam yaratan esnaf ve sanatkârlara o işyerindekifaaliyetleri ile ilgili olarak beş yıl süreyle gelir vergisi muafiyeti getireceğiz. Yeni işyeri açan esnaf ve sanatkârın kendi adlarına ödedikleri sigorta primlerinin yarısı beş yıl süreyle karşılayacağız. Esnaf ve sanatkârların gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulamasını başlatacağız. Esnafımızın hakkını savunmak, perişanlığını bitirmek için hazırlıklarımız tamamlanmıştır. Bundan sonrası uygulama vaktidir. 7 Haziran’da tek başına iktidarımızla birlikte uygulama dönemi başlayacaktır.”