13 Ekim 2015 Salı

MHP’Lİ AKÇAY: “TÜRKİYE G-20 LİGİNDEN DÜŞEBİLİR”

 


         Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan AKÇAY, “Hükümet, ülkemizin fakirleşmesini gizlemek için istatistik hilesi yapıyor. Veriler böyle giderse Türkiye dünyadaki 20 büyük ekonomi listesinden düşebilir.” dedi. 

         Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan AKÇAY 2016-2018 Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin açıklamalarda bulundu. OVP’nin hükümetin ekonomik başarısızlığını gizlemek için hazırlanmış olduğunu belirten MHP’li AKÇAY, OVP’deki tahminlerin gerek Türkiye ekonomisi gerçekleriyle gerekse de uluslararası tahminlerle uyuşmadığını ifade etti.  

2015’te ekonomideki küçülme yüzde 12,5
 
         OVP’deki milli gelir hesaplama yönteminde satın alma gücü paritesi yöntemine geçilmesini eleştiren MHP’li AKÇAY, “OVP’de milli gelir tahmininde cari değerler bazlı hesaplamadan vazgeçilip satın alma paritesine göre bir hesaplama yapılmış. Eğer cari değerlerle bir hesaplama yapılsaydı milli gelir yaklaşık yüzde 12,5 oranında bir düşüşle 706 milyar dolar civarında gerçekleşecekti. Bu hesapla kişi başı milli gelir de 8.900-9.000 dolar civarında olacaktı. Geçmişte düşük kur ortamında “milli geliri üçe katladık” naraları atanların bugünkü yüzde 12,5 düşüş karşısında hesaplama yöntemini değiştirmekten başka çare bulamadıkları anlaşılıyor. Döviz bazında Türkiye ekonomisi küçülmektedir. Veriler böyle giderse Türkiye G-20 liginden düşebilir.” dedi. 

        OVP’deki 2018 yılı için milli gelir hedefine de dikkat çeken MHP’li AKÇAY başbakan Davutoğlu’nun milli gelir hedefinde yüzde 39’luk bir sapma olduğunu söyledi. MHP’li AKÇAY, “Başbakan Davutoğlu 6 Kasım 2014 günü “Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm” toplantısında 2018 için milli gelir hedefini 1,3 trilyon dolar olarak açıklamıştı. Ancak OVP’de üstü kapatılmak istense de hedefin 800 milyar dolar olduğu anlaşılıyor. Başbakanın milli gelir hedefinde 11 ay içindeki sapma oranı yüzde 39.” dedi. 

Yüzde 4’lük büyüme hedefi bugünkü konjonktürde mümkün değil 

         OVP’deki büyüme oranı hedeflerini de eleştiren MHP’li AKÇAY yüzde 4’lük 2016 yılı büyüme hedefinin gerçekçi olmadığını söyledi. AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “2016 yılı için öngörülen büyüme hedefi uluslararası tahminlerle uyum içerisinde değil. Örneğin, IMF Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan yüzde 2,9’a indirdi. IMF’nin 2015’ten 2016’ya geçişte de büyüme tahmininde 0,1 puanlık bir düşüş var. Hal böyleyken OVP’deki büyüme beklentisi gerçekçi değildir.” 

         Tasarruf oranları hedeflerini de değerlendiren Akçay, “2016 yılında tasarruf oranlarında özel kesim tasarruflarındaki artıştan kaynaklanan 1,5 puanlık bir artış bekleniyor. Tasarruf oranlarında bugüne kadar hiçbir hedefini tutturamayan, ekonomide borçlanmaya ve tüketime dayalı politikaları benimseyen AKP’nin OVP’deki tasarruf hedefi AKP ekonomisi için hayal ürünüdür. Bankacılık sektörü kredileri 30 Eylül itibariyle 2013 yıl sonuna göre yüzde 41,5; 2014 yıl sonuna göre yüzde 19,6 artmış ve 1,5 milyar liraya ulaşmıştır. Bu borçlanma ortamında tasarrufların artmasını nasıl öngörmektedirler?” dedi.  

OVP’ye göre AKP’nin seçim vaatleri hayal 

         OVP’deki kamu harcamalarındaki değişimi değerlendiren MHP’li Akçay kamu harcamalarının önümüzdeki yıl büyüme ve enflasyonun altında kalacak olmasına dikkat çekti. OVP’nin bu veri çerçevesinde kemer sıkma politikasına işaret ettiğini belirten Akçay, “Eğer AKP harcamalarda kemer sıkma politikası uygulayacaksa seçim vaatleri halkı kandırmaktan öteye gidemeyecektir. Harcamaları arttırmadan emekliye nasıl zam yapacaklar, asgari ücreti nasıl yükseltecekler? AKP’nin OVP’siyle seçim vaatleri birbiriyle çelişmektedir. AKP’nin OVP’sine göre AKP’nin seçim vaatleri birer hayaldir.” 

         Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “OVP’nin bu haliyle uygulanabilir bir yanı yoktur. Mevcut AKP politikalarıyla işsizliğin düşeceğini, tasarrufların artacağını, büyümenin artacağını beklemek mümkün değildir. Bu OVP bir göz bayama çalışmasıdır. 1 Kasım seçimleri sonrasında yeni bir OVP’nin hazırlanması kaçınılmazdır.” 

Cumhurbaşkanlığının maliyeti 1,5 milyar Lira 

         Açıklamasında cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artışa dikkat çeken MHP’li Akçay cumhurbaşkanlığının maliyetinin 1,5 milyar lirayı bulacağını söyledi. Akçay, “Cumhurbaşkanının 2015 bütçesi 397 milyon liraydı. 2016 için ise 434 milyon lira ödenek verilmek isteniyor. Yüzde 9,3’lük bu artış enflasyon beklentisinin üzerindedir. Demek ki cumhurbaşkanına büyümeden pay veriliyor. Emeklinin, esnafın, çalışanın, memurun alamadığı pay cumhurbaşkanına veriliyor. Cumhurbaşkanının 2017 bütçesi 496 milyon lira, 2018 bütçesi 546,9 milyon lira öngörülüyor. Plan döneminde cumhurbaşkanını maliyeti 1,5 milyar lirayı bulacaktır.”