26 Nisan 2015 Pazar

475 Yıllık Değişmeyen Gelenek





MANİSA’nın 5 asıra yaklaşan köklü geleneği Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Sultan Camii ve külliyelerinden 6 tonluk şifalı mesir macunlarının saçılmasıyla son buldu. Manisa’nın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan dev gelenekte vatandaşlar, saçılan mesirlerden kapmak için kıyasıya bir yarış içine girdi.
475. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin finali olan mesir saçım töreni öncesi Manisa Valiliği önünden kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, TBMM MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, eşi Şeyda Ergün, milletvekilleri, milletvekili adayları, ilçe belediye başkanları, daire başkanları, büyükelçiler ve yabancı konukların yer aldığı kortej, Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri öncülüğünde başladı. Temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi, Manisa’da yetişen şehzadelerin temsili geçişi ve yabancı ülke folklor gruplarının renklendirdiği kortej, Sultan Camii’ne kadar devam etti.
Manisalılar festivaline sahip çıktı
5 asırlık geleneğine sahip çıkan Manisalılar da, kortej güzergahında yerlerini alarak, renkli anları cep telefonlarıyla anbean kayıt altına aldı. Bakan Veysel Eroğlu ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, vatandaşları selamlayarak, kortejde ilerledi. Başkan Ergün’e büyük ilgi gösteren vatandaşlar, alkış ve tezahüratlarla sevgi gösterisinde bulundu. Sultan Camii’nde son bulan kortejin ardından Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye temsili berat vermesinin akabinde 6 tonluk şifalı mesir macunlarının saçımı gerçekleştirildi.
Eller şifaya açıldı
Sultan Camii ve külliyelerinde çeşitli noktalardan saçılan şifalı macunları kapmak için kıyasıya bir yarış içerisine giren Manisalılar, renkli görüntüler oluşturdu. Güvenlik önlemlerinin üst seviyede tutulduğu festival kutlamalarında tatsız bir olay yaşanmazken, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, kızı Hande Ergün ile birlikte mesir saçımını gerçekleştirdi. Yaklaşık yarım saat süren saçımın ardından Başkan Ergün, vatandaşları selamlayarak, törenden ayrıldı.