30 Nisan 2015 Perşembe

Manisa’nın ‘Ulaşım Ana Planı’na Siz de Ortak Olun

 


MANİSA Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kentin dinamik bir ulaşım altyapısının sağlanması noktasında büyük önem ifade eden ‘Ulaşım Ana Planı’ tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilçe belediyeleri temsilcileri ve koordinatörlerle yapılan toplantıda konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, “Ulaşım ana planının başarısı biraz da halkımızın ve özellikle de sizlerin katkısına bağlı. Ulaşım Ana Planı her kesimi ilgilendiren önemli bir konu. Her konuda olduğu gibi bu konuda da görüşlerinizi, önerilerinizi, eleştirilerinizi mutlaka bekliyoruz” dedi. 

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘Ulaşım Ana Planı’na Siz de Ortak Olun’ sloganıyla gerçekleştirdiği  Ulaşım Ana Planı tanıtım toplantısı Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda yapıldı. Tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, Büyükşehir Belediyesi Koordinatör Şube Müdürleri, Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Darçın Akın, İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Çelik, Mescioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Faruk Mescioğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve ilçe belediyelerinden temsilciler katıldı. Kentin dinamik bir ulaşım altyapısının sağlanması için Manisa ulaşım ana planı önem ifade ettiğini ifade eden Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, “Bugün burada Manisa ilimizde yapılması planlanan, ulaşım master planı ile ilgili tanıtım toplantısını gerçekleştirmekteyiz. Manisa ilimiz büyüyen ve gelişen diğer kentlerde olduğu gibi ulaşım planlaması ve kararları irdelenmesi gereken, ivedi bir şekilde çözüm üretilmesi gereken ciddi bir kavram halini almıştır. Kentin büyümesi ulaşım sorunlarını ve farklı ulaşım alternatiflerini de birlikte getirmektedir. Bu nedenle kentimizin daha yaşanılabilir, konforlu, ekonomik ve sürdürülebilir bir ulaşım altyapısına sahip olabilmesi için her koşulda başvurabileceğimiz, rehber edebileceğimiz bir ulaşım planına gereksinim duyulmaktadır. İleride daha büyük problemlerle karşılaşmamak, kentin dinamik bir ulaşım altyapısının sağlanması için Manisa ulaşım ana planı önem ifade etmektedir” diye konuştu. 

Hedef 2034 

Manisa ulaşım ana planı çerçevesinde bölgesel ulaşıma da katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, “Manisa ulaşım ana planı 2034 yılını hedefleyen projeksiyonlar çerçevesinde saha araştırmalarına, karayolu düzenlemelerine, kavşak avam projelerinden, motorsuz araç düzenlemelerine, raylı sistem troleybüs, lastik tekerlekli ve benzeri ulaşım modlarının fizibilite etütleriyle belirlenmesine kadar, bir kentin tüm ihtiyacı olan araştırma, analiz, çözüm ve projeler gerçekleştirilebilecektir. Sizlerin de katılımınız ve önerileriniz doğrultusunda belirlediğimiz kavşak noktalarında trafik sayımları, sirkülasyon planları, sinyalize kavşak optimizasyonları ve köprülü kavşak ön proje ve simülasyonları gibi projeler üretmeyi planlıyoruz. Manisa ilinin İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli istikametlerinden ana giriş yönlerinden detaylı saydırımlar yaptırıp, karayolu koridor projeleri üreterek, bölgesel ulaşıma da katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.  

İlçelerin Entegrasyonunu Sağlayacağız 

Manisa Ulaşım Ana Planı’na ilçelerin de entegrasyonunun sağlanacağını belirten Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, “Ulaşım ana planı işlemlerini alt ölçekli ilçelerimiz içerisinde gerçekleştirmek, entegrasyonu sağlamak durumundayız. Bir diğer ana amacımız ise, yapılacak olan analiz ve fizibilite çalışmaları sonucunda oluşacak raylı sistem, lastik tekerlekli sistem, elektrikli ve benzeri toplu taşıma modları Manisa genelinde entegrasyonunu sağlamaktır. Üreteceğimiz projelerin, belirlediğimiz amaç ve hedeflere ulaşabilmesi için, analiz etüt çalışmalarının eksiksiz ve detaylı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bu noktada kurumlar arası eşgüdümün sağlanması adına, sizlerden veri akışı hususunda bizlere destek olmanızı istiyoruz. Çalışmaların her aşamasında ve ilçelerimizde tanıtım ve halkı bilgilendirme toplantılarına devam edilecektir” diye konuştu. 

Saha Verilerini Topluyoruz 

Manisa ulaşım ana planı projesinde veri toplama işlemlerini gerçekleştirdiklerin ifade eden Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, “Mevcut verilerin toplanması işlemi ve hane halkı anketleri işlemleri devam etmektedir. Manisa ulaşım ana planı projesi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan etüt ve analizler, 12 bin adet hane halkı anketi yapılacaktır. 4 bin adet sürücü, yolcu ve yaya anketi yapılacaktır. 40 adet kavşak trafik sayımı, 50 hemzemin ve kavşak projesi ve simülasyonu, 10 farklı kavşak ön projesi ve simülasyonu, 50 sinyalize kavşak optimizasyonu ve simülasyonu desteği, 50 kilometrelik karayolu koridor projeleri, 25 kilometrelik raylı sistem ön projesi, 25 kilometrelik otobüs metrobüs ön projeleri, 20 kilometrelik bisiklet, yaya yolu projeleri çalışmaları yapılacaktır” dedi.  

Kaliteli, Hızlı ve Ekonomik Ulaşım Sağlanacak 

Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz’in konuşmasının ardından Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü bir konuşma gerçekleştirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Ulaşım Ana Plan çalışmasının, il genelinin ulaşım röntgenini çekeceğini ve çok önemli veriler sağlayacağını belirtti. Güzgülü, “17 ilçesiyle büyükşehir olan Manisa’mızın öncelikli sorunlarını belirleyerek, yol haritamızı belirledik. İşte bunlardan en önemli olanlarından bir tanesi il genelindeki ulaşım konusunun planlamasının yapılmasıdır. 30 Mart 2014 tarihinde bizlere teveccüh göstererek, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini emanet eden vatandaşlarımızın ulaşımla ilgili sorunlarını en aza indirgemek için göreve başladığımız andan itibaren şehrimizin Ulaşım Ana Planı’nın yapılması için çalışma başlattık. Bu çalışma, il genelinin ulaşım röntgenini çekecek ve bizlere çok önemli veriler sağlayacak. Sağladığımız bu verilerle vatandaşlarımıza kaliteli, hızlı ve ekonomik ulaşım hizmeti vermenin çabası içinde olacağız. İnşallah sizlerin de bu konuda yapacakları katkılar olacaktır. Manisa Ulaşım Ana Planı’nı, geleceği öngörerek, “Manisa-İzmir Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı” ve yakın zamanda yapımına başlamayı planladığımız Manisa Kent Bütünü Çevre Düzeni Planı ile paralel yürüteceğiz” diye konuştu. 

Projemizin Başarısı Halkın Katkısına Bağlı 

Proje kapsamında yaklaşık 50 bin kişiyle yüz yüze görüşmeyi hedeflediklerini ifade eden Güzgülü, “Proje kapsamında hane anketlerimize başladık. Yaklaşık 50 bin kişiyle yüz yüze görüşmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu toplantının haricinde ilgili meslek kuruluşlarıyla, akademisyenlerimizle, basın mensuplarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz. Ulaşımda hedeflediğimiz amaç doğrultusunda Muradiye Celal Bayar Üniversitesi kampüs hattında çalışan minibüsleri şehir içi toplu taşımaya uygun, alçak tabanlı, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımıza daha rahat hizmet verecek özelliklere haiz araçlar ile yenileterek elektronik kart uygulamasını başlatacağız. Şehir içi toplu taşımada da yine süreleri kısaltmak adına 2 yeni alçak tabanlı aracımızı yeni oluşturduğumuz 12 numaralı güzergah hattında hizmete soktuk. Fizibilite-etüt çalışmaları tamamlanmak üzere olan ve 17 ilçemizi kapsayan, mahallelerden ilçe merkezlerine toplu taşıma projemiz kapsamında da yine yakın zamanda araç alımı yaparak hizmete sokacağız.  Şunu da belirtmek isterim ki, ulaşım ana planının başarısı biraz da halkımızın ve özellikle de sizlerin katkısına bağlı. Ulaşım Ana Planı her kesimi ilgilendiren önemli bir konu. Her konuda olduğu gibi bu konuda da görüşlerinizi, önerilerinizi, eleştirilerinizi mutlaka bekliyoruz. İlginize teşekkür ediyor, Ulaşım Ana Planı’nın şehrimize, halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Güzgülü’nün konuşmasını tamamlamasının ardından yüklenici firma Mescioğlu Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gülmez, bir sunum gerçekleştirdi. Gülmez, “Yeni büyükşehir olan yerlerde ilk defa Manisa bu işi başardı. Manisa ulaşım ana planı çalışmasına başlamış durumda. Henüz diğer illerde biz bunu göremiyoruz. Bunu da sizlerle paylaşmak isterim” diye konuştu. 

Görüş Alışverişinde Bulunuldu 

         Konuşmalar ve sunumun tamamlanmasının ardından katılımcılar Manisa ulaşım ana planı hakkında fikirlerini beyan etti. Projenin Manisa’ya önemli getiriler sağlayacağını belirten katılımcılar, projenin uygulanması ve yürütülmesi konusunda hangi adımların atılacağı hakkında sorular sordu.