14 Şubat 2013 Perşembe

Kiliseye var medreseye yok!





14 Şubat 2013 Perşembe 14:19

BDP’li belediyeler kiliselerin bakım ve onarımı için para akıtırken, camii ve medreselere bir o kadar mesafeli davranıyorlar. Buna bir örnek de Hakkari’de yıllardır kilitli tutulan Meydan Medresesi.
BDP’li belediyelerin kiliselerin bakım ve onarımı için belediye kaynaklarını cömertçe akıttığı haberleri gelirken, camii ve medreselere ise bir o kadar mesafeli davrandıkları biliniyordu. Buna bir örnekte Hakkari’de yıllardır kilitli tutulan Meydan Medresesi. BDP’nin elinde bulunan Hakkari’nin şehir meydanında bulunan tarihi Meydan Medresesi’nin asli görevi olan eğitim-öğretim maksadıyla kullanılmasına izin verilmediği gibi, on yıllardır vatandaşların ziyaretine de kapalı tutuluyor.
1984’E KADAR İLİM İRFAN YUVASIYDI
Akit’ten Sinan Yavuzoğlu’nun haberine göre, şehrin tek anıt yapısı özelliğini taşıyan tarihi Meydan Medresesi, yüzyıllar boyunca üstüne titrenilen bir eğitim kurumuydu. Ancak 1984 yılında başlayan restorasyon çalışmalarıyla bina yetişen yeni nesillere kapatılmış ve unutturulmaya çalışılmış. 1700’lerde yapıldığı sanılan Medresenin kilitli kapısı üzerinde Kur'an-ı Kerim'den ayetler yer alıyor. Medresede, Cumhuriyet döneminde bile 1984’e kadar düzenli olmasa da dini eğitim-öğretim yapıldığı biliniyordu. Üniversite öğrencisi Nazan Tekçe, yerel bir kaynağa yaptığı açıklamada, “Medreseyi görmeye gittik ama ne yazık ki karşımıza koca bir kilit çıktı. Burada çok güzel tarihi kalıntılar olmasına rağmen kimse gidip kolay kolay göremiyor. Hep dedelerimizden duyduklarımızla yetineceğiz. Bu da tarihimizden uzaklaşmamıza yol açıyor." yorumunu yaptı.
VAKIFLARIN YAPACAĞI BU MUYDU?
İlk olarak 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenileme çalışmaları yapılmış olan medrese daha sonraları kendi haline terk edilmiş. 2007 yılında yeniden restore edildiği belirtilse de kapısına vurulan kilit ziyaretçilere engel olmaya devam ediyor. Eski bakan Ertuğrul Günay yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı, medrese binası kendisine ait olmamasına rağmen yine işin kolayına kaçmış ve Meydan Medresesi’ni müzeye çevirme çalışmalarına başlamış. Bu maksatla Hakkari İl Kültür Müdürlüğü’(nün çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor.
ESKİ KÜLTÜR BAKANLIĞI, BDP VE KESK MÜZE OLSUN İSTİYOR
BDP’li meclis üyeleri Belediyeyi ele geçiren KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, Meydan Medresesi’nin müzeye çevrilmesi fikrine destek verirken, vatandaşlar babalarının dedelerinin eğitim öğretim gördüğü yapının yeniden asli amacına uygun olarak kullanıldığını görmek istediklerini ifade ediyorlar.

 

Kaynak:http://www.sonkale.org/kiliseye-var-medreseye-yok-h197375.html