21 Ocak 2013 Pazartesi

AKÇAY'IN TEKLİFİ AKP'DEN RED !



MHP’Lİ AKÇAY’IN ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMASINA YÖNELİK KANUN TEKLİFİ AKP TARAFINDAN REDDEDİLDİ.

17.01.2013 / 10:22

        Asgari ücretten vergi alınmaması ve çalışanların asgari ücret kadarki kısmının vergi dışı bırakılmasına yönelik verdiği kanun teklifi üzerine TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Asgari ücret, çalışanların ve ailelerinin insan onuruna yaraşır bir hayat seviyesini sağlayan bir gelir tabanı olarak ele alınmaktadır. Ancak on yıllık AKP iktidarında asgari ücret ‘açlık ve sefalet ücreti’ olmaktan öteye gidememiştir.” dedi.

         AKP döneminde asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Türk- İş’e göre 2012 Aralık ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 985 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 208 liradır. 2012 yılının ikinci döneminde net asgari ücret 740 lira iken 2013 yılının ilk altı aylık dönemi için asgari ücret yüzde 4,5 oranında artırılarak 773 liraya çıkarılmıştır. Her fırsatta yüksek büyüme oranları ile övünen AKP, çalışanların büyümeden alması gereken pay konusuna gözlerini ve kulaklarını kapatmaktadır.” dedi.

         Asgari ücrette yapılan artışın son yapılan zamlarla fazlasıyla geri alındığını söyleyen AKÇAY, “ Son bir yılda elektriğe yüzde 35, doğal gaza yüzde 48, benzin ve mazota yüzde 17, sigaraya yüzde 14 zam yapılmış, vergiler yüzde 12 oranında artırılmıştır. Son olarak sigaraya 1 lira daha zam yapılmıştır. Yeniden değerleme oranı yüzde 7,8 olarak belirlenmesine rağmen damga ve harçlar yüzde 15 arttırılmıştır. Yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılması gereken emlak vergisi bakanlar kurulu kararı ile yeniden değerleme oranı kadar arttırılmıştır. 2013 yılında büyüme yüzde 4, enflasyon yüzde 5,3 olarak öngörülürken ÖTV’de yüzde 16,6, harçlarda yüzde 17,6 ve damga vergisinde yüzde 12 artış öngörülmektedir. Dolayısıyla asgari ücretteki artış, yapılan zamlarla daha şimdiden fazlasıyla geri alınmıştır.” dedi.

         OECD ülkeleri arasında asgari ücretten en yüksek vergiyi alan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen AKÇAY, “ OECD ülkeleri arasında 9 ülkede asgari ücrete vergi uygulanmazken, 6 ülkede vergi oranı yüzde 10’’un altındadır. Türkiye ise yüzde 15’lik vergi oranıyla asgari ücretliden en fazla vergi alan ülkedir. 2013 yılının ilk altı ayı için belirlenen brüt asgari ücret 978 lira 60 kuruştur. Bundan çeşitli adlar adı altında toplam 278 lira 99 kuruş vergi kesilmektedir. Yalnızca çalışanların ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenmiş bir ücretin doğrudan vergilendirilmesi sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Bu nedenle asgari ücretin vergi yükünün kaldırılması sosyal ve ekonomik bir zorunluluktur. Asgari ücret üzerinden yapılan vergi, sigorta, fon gibi kesintiler çalışanların net ücretini azaltırken, işverenlerin maliyetlerini arttırmakta ve kayıt dışı istihdama zemin hazırlamaktadır. Asgari ücret ile kayıt dışı istihdam ilişkisinin niteliği asgari ücretin yüksek olmasından çok kesintilerin fazlalılığıdır. Uygulamada işveren ile çalışan arasında kayıt dışı pazarlığı yapılmakta; ücretlerine bir miktar zam alma ya da işe alınma karşılığında sigorta haklarından vazgeçmeleri söz konusu olmaktadır.” dedi.

         Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının zannedildiği kadar vergi kaybına neden olmayacağını söyleyen AKÇAY, “Tasarruf eğilimi düşük olan ücretli kesim, gelirlerinin büyük çoğunluğunu harcamaktadır. Ortaya çıkacağı düşünülen vergi kaybı hem harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergilerle hem de mal piyasasının hareketlenmesine bağlı olarak imalat sanayinde sağlanan üretim artışı sonucunda kurumlar vergisi ve diğer vergi gelirleriyle karşılanabilecektir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla işverenler kayıt dışı istihdamı daha az tercih edecekler ve devletin vergi gelirlerinde artış ortaya çıkacaktır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla kısa dönemde kamu maliyesinde bazı açıklar ortaya çıkabilir. Ancak orta ve uzun dönemdeki harcama etkisi, kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması karşısında dengelenecektir. Verdiğimiz bu kanun teklifi ile asgari ücretliden vergi alınmaması ve bütün çalışanların ücret gelirlerinin asgari ücret kadar kısmının vergi dışı bırakılması amaçlanmıştır. Bu teklifin birinci maddesinde öngörülen asgari geçim indirimi ile birlikte dikkate alındığında özellikle düşük ücret alan çalışanların ücretlerinde önemli tutarda bir artış sağlanmaktadır. Böylelikle asgari ücret vergi dışı kalmakta ve çalışanların yükü kısmen hafifletilmektedir.” dedi.

Kaynak:http://www.habercigazetesi.org/haber-1531-AKCAYIN-TEKLIFI-AKPDEN-RED-.html