16 Ocak 2013 Çarşamba

Nihayet başladı


GÜNCEL / 2013-01-16 15:05:22

ALMANYA'da sanıkları bir yılda yargılanıp mahkžm edilen, Türkiye'de ise soruşturması 3,5 yılda tamamlanan, Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ın da aralarında bulunduğu 20 tutuksuz sanıklı Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı davanın görülmesine dün başlandı. Akman, aylık gelirinin 25 bin lira, Karaman, 40 bin lira olduğunu açıkladı. davada ilk duruşmasında 542 sayfalık iddianame okundu..
Almanya'da sanıkları bir yılda yargılanıp mahkžm edilen, Türkiye'de ise soruşturması 3,5 yılda tamamlanan Deniz Feneri davası dün başladı. Yargılamayı yapacak mahkeme heyetinin bulunması bile 4 ay süren davada ilk duruşma dün yapıldı ve 542 sayfalık iddianame okundu..
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki büyük salonda yapılan duruşmaya, aralarında Zahid Akman, Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik'in de bulunduğu 14 tutuksuz sanık ile müştekiler CHP Milletvekili Mahmut Tanal, avukat Zeynel Öztürk ve tarafların avukatları katıldı. Diğer 6 tutuksuz sanık ise duruşmaya gelmedi.
Sanık ve avukatların yoklamasının yapıldığı duruşmada söz alan müşteki Mahmut Tanal ile sanık avukatlarından Ersan Şen arasında müdahillik konusunda kısa süreli tartışma yaşandı.
Müştekiler Mahmut Tanal ve Zeynel Öztürk, tekrar söz alarak, davaya katılma talebinde bulunduklarını söyledi. Duruşmada daha sonra sanıkların kimlik tespitine geçildi.
AKMAN VE KARAMAN GELİRİNİ AÇIKLADI
Sanık Zahid Akman, evli ve 5 çocuk babası olduğunu belirterek, yayıncılık yaptığını, aylık gelirinin 25 bin lira olduğunu ifade etti.
Zekeriya Karaman, evli ve 3 çocuk babası olduğunu belirterek, yöneticilik yaptığını, aylık gelirinin 40 bin lira olduğunu dile getirdi.  
Mustafa Çelik, evli ve 3 çocuk babası olduğunu söyleyerek, ticaretle uğraştığını, aylık gelirinin 20 bin lira olduğunu kaydetti. 
CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Kadir Gökmen Öğüt, Ömer Süha Aldan, Ali Özgündüz ile sanık yakınlarının izlediği duruşma, müdahillik talebinde bulunan avukatların taleplerinin alınmasıyla devam etti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Almanya'daki Deniz Feneri davasının Türkiye ayağıyla ilgili 3,5 yıl soruşturma yapıldı ve 9 Nisan 2012'de dava açıldı. İddianameyi inceleyen Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "Dernek paralarının aktarıldığı iddia edilen şirketlerin merkezi İstanbul" diyerek, 15 gün sonra yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı İstanbul'a gönderdi. Dosya 5 ay incelendi ve sonuçta yargılamanın İstanbul 6. Ağır Caza Mahkemesinde 16 Ocak 2013 günü başlaması benimsendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Zahit Akman ve Zekeriya Karaman'ın da aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, mahkeme heyeti iddianamenin kabulünün ardından dosyayı esastan değerlendirmeye almıştı.
Suçlama konusu eylemlere ilişkin yargılama yerinin İstanbul olduğuna kanaat getiren mahkeme, "yetkisizlik" kararı ile dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "yetkisizlik" kararını yerinde gören İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi davanın kendi mahkemelerinde görülmesini karara bağlamıştı. 20 sanığın, "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, özel belgede sahtecilik ve kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştirak etmek" suçlarından cezalandırılması isteniyor. (AA-Ajanslar)
Kaynak:http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=27040