22 Ocak 2013 Salı

Kamuda başörtüsü serbestliği geliyor


22 Ocak 2013 Salı 11:39

TBMM Uzlaşma Komisyonu’nun yeni anayasanın “idare” bölümü için önerilerinde yer alan “Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ayrımcılık yapılamaz” hükmü kamuda türban serbestisinin yolunu açıyor.
Yeni Anayasa için çalışmalarını sürdüren TBMM Uzlaşma Komisyonu’nun aldığı karar uyarınca dört parti yeni anayasanın “idare” bölümüne ilişkin önerilerini dün akşam geç saatlerde TBMM Başkanlığı’na sundu.


KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBESTLİĞİ


           “Kamu idaresinin genel esasları”nı belirlerken, mevcut anayasadan farklı olarak, “Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ayrımcılık yapılamaz” hükmüne yer verildi. AK Parti, iktidarının ilk döneminde Meclis’ten geçirdiği “Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun”da da benzer bir hükme yer vermiş ancak hüküm Cumhurbaşkanı Sezer tarafından “kamu çalışanları için türban yasağının kalmasın amaçladığı” gerekçesiyle veto edilmişti.


DAHA ÖNCE MHP'DE BENZER TEKLİF SUNMUŞTU; FAKAT HÜKÜMET TARAFINDAN REDDEDİLMİŞTİ

            MHP'nin türban sorununun çözülmesi için kamuoyuna açıkladığı, Anayasa'nın 10'ncu maddesinin 4'ncü fıkrasına yönelik değişiklik teklifi, ilgili fıkranın "devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştirilmesini öngörüyordu; ancak AKP hükümeti teklife sıcak yaklaşmadı.

Kaynak:http://www.sonkale.org/kamuda-basortusu-serbestligi-geliyor-h195281.html