10 Ocak 2013 Perşembe

Muhalefetten Manisa’nın geleceğine de ‘ret’



MANİSA Belediyesi’nin Ocak ayı Meclis Toplantısı ikinci oturumunda, kentin gelecek 20-25 yılını planlayan Revizyon ve İlave İmar Planı, AKP, CHP ve Bağımsız üyelerin verdiği ortak önergeyle iptal edildi. Konu ile ilgili toplantı sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu gece alınan kararla bu plan iptal edilmiş değildir. Benim 5 gün içerisinde bu maddeyi tekrar Meclis gündemine getirme hakkım vardır. Yasalar bu hakkı Belediye Başkanı’na vermektedir. Bunu ben yerine getireceğim. 5 Şubat’ta bu önergenin tekrar oylaması yapılacaktır. Bu süre içinde fikir değişir, değişmez veya Meclis ret kararı alabilir. Ondan sonra başka prosedürler başlıyor. Hukuksal noktada haklarımız var. Hukuki çalışmalarımız başlayacaktır” dedi.

Belediye Meclisi’nin 7 Ocak’ta yapılan oturumun 6 saat sürmesi nedeniyle ara verilen birleşimi, Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında devam etti. 34 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantının beşinci maddesinde AKP, CHP ve Bağımsız meclis üyelerinin Revizyon ve İlave İmar Planı’nın iptal edilmesine yönelik verdikleri önerge görüşüldü. Madde üzerine AKP Grup Başkan Vekili Ömer Faruk Çelik ve CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Erkenci söz alarak, görüş belirtti. Planın iptal edilmesinin ne anlama geldiğini anlatan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, “Plana büyük hedeflerle başlanıldı. Mahallelerde yüksek katlı bloklar düşünüldü. Fakat çoğunluğu 11 mahalleden gelen itirazlar sonucu anlaşıldı ki, Manisa buna hazır değil. Planın yol haritası değiştirildi. İmar Komisyonu itirazların yüzde 76’sını kabul ederek, bu doğrultuda planın değiştirilmesi kararı aldı. Bu planın iptali demek, en az 4 yıl daha Manisa’ya kaybettirmek demektir. Bu 4 yıl içinde bölük börçük yapılacak tadilat planları, zaman içinde Manisa’ya yarardan çok zarar getirecektir. Bu planın iptali demek, Çevre Yolu’na yapılması düşünülen yonca yaprağının yapılamaması demektir. Şehir merkezinde eskiyen apartmanların yenilenemez demektir. Planlanan bloklar halinde yükselmesi, kat maliklerin mağdur olması demektir. Kuşlubahçe’de yapılması planlanan liseler kampusunun yapılamaması demektir. Vakıflar Müdürlüğü’nün Kuşlubahçe yol kenarındaki boş alanın ticari alan olamaması demektir. Yeni Mahalle, Fatih, Hafsa Sultan ve Cumhuriyet mahallelerinin aynı kalması, gelişememesi demektir. CBÜ Hastanesi alanının büyümemesi ve hastane bahçesine yapılması düşünülen caminin yapılmaması demektir. Devlet Hastanesi’nin eski zirai donatım alanına doğru genişlememesi, aynen kalması demektir” dedi.
Planların ortadan kalkması şehri plansız bırakmaz mı
AKP Grubu’nun 1/5000’lik revizyon planının iptal edilmesinin kenti plansız bırakacağı anlamı taşımayacağı yönündeki iddiaları üzerine konuşan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Peki ben bu arkadaşlara şunu sormak istiyorum. 5000’lik planların iptal edilmesi, planların ortadan kaldırılması anlamına gelmiyor mu? 5000’lik planların ortadan kalkmış olması, şehri 5000’lik planlar noktasında plansız bırakır mı, bırakmaz mı? 5000’lik ortadan kalkmış bir plan, 1000’lik planlar üzerinde revize yapabilir misiniz, yapamaz mısınız? Ben bunun cevabını almak istiyorum” dedi.
Manisa zaman kaybeder
Madde üzerine söz alan MHP Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Palabıyık, yapılan planla 500 hektar yeni imar hakkı getirildiğinin altını çizdi. Toplamda 735 hektar alanın da ilave alan olarak planlama alanına dahil edildiğini de vurgulayan Palabıyık, iptal edilen planda, yeni imar hakkı getirecek alanların içerisinde yaklaşık 987 adet bina getirildiğini, ancak planın iptal edilmesiyle yeni yerleşim alanlarının da yapılamayacağını kaydetti. Yeni Çevre Yolu’nun da dikkate alınarak ulaşımın düzenlendiğini anlatan Palabıyık, yoğunluk dağılımının dikkate alındığını söyledi. Plana yapılan itirazların değerlendirildiğini ve buna göre yeniden düzenlemenin yapıldığını da sözlerine ekleyen Palabıyık, planın büyükşehir döneminde yapılmasını isteyen AKP Grubu’na da cevap vererek, o süreçte planın yapılması durumunda, Manisa’nın ciddi bir zaman kaybedeceğini ifade etti.
Plan oy çokluğuyla reddedildi
Konuşmaların ardından maddenin oylanmasına geçildi. Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 5393 sayılı Kanun gereği maddenin usul yönünden İmar Komisyonu’na sevk edilmesi teklifiyle oylamayı yaptı. Bu teklif, MHP Grubu’nun kabul; AKP, CHP ve Bağımsız üyelerin ret oyuyla, oy çokluğuyla reddedildi. Başkan Ergün, yapılan bu reddi kayıtlara geçirtti. Reddin ardından teklifin kabul edilmesi yönünde maddenin oylamasına geçildi. Bu teklif de, MHP Grubu’nun ret oyuna karşılık AKP, CHP ve Bağımsız üyelerin kabul oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Ergün, kararın Manisa için hayırlı olmasını diledi.
İptal kararı 4 mahalleyi de vurdu
Meclis gündeminde Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi için hazırlanan 5000’lik ve 1000’lik planların oylaması da yapıldı. Madde ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Maddeyi İmar Komisyonu’na sevk edeceğim. Ama şehir plancılarından pek olumlu karar geleceğini düşünmüyorum. Biraz önce 5. maddede planın bütünü üzerinde iptal yapıldığı için bu o 4 mahalleyi de çok ilgilendiriyor. 30 senedir bu 4 mahalleye yapılamayan bu planı, yaklaşık 1,5 senedir çalışmalar devam ediyor. Bu plan bütünlük açısından uygulamaya giremez, bunun da bilinmesini istiyorum” dedi.
5000’lik plan kabul edilmezse uygulama sıkıntıya girecektir
Madde üzerine söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil, planın bir bütün olduğunu, iddia edildiği gibi taslak bir plan olmadığını belirterek, “Ben planda ısrarcıyım. Bu 4 mahallede 35 bin vatandaşımız yaşıyor. Bu 4 büyük mahalleye de 5000’lik planlara bağlı olarak 1000’lik planlar hazırlanmıştı. O kadar ki, neredeyse mimari proje hazırlanacak hale gelmişti. Bu hazırlanan planlarda yol genişlikleri, yeşil alanlar, pazaryerleri çok güzel planlanmıştı. Mahallelilere de anlatılmıştı. Cumhuriyet Mahallesi kısmen, diğer mahallelerde de kabul görmüştü. Eğer 5000’lik plan kabul edilmezse, bu planın da uygulanması sıkıntıya girecektir” dedi. Madde, oybirliğiyle İmar Komisyonu’na sevk edildi.
Hukuki çalışmalar başlayacak
Toplantının ardından Revizyon ve İlave İmar Planı’nın reddiyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Meclis’ten çıkan karara saygı duyduklarını ifade etti. Kararın usul yönünden hatalı olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, “Bir yasa çiğnemesi var. Bu gece alınan kararla bu plan iptal edilmiş değildir. Benim 5 gün içerisinde bu maddeyi tekrar Meclis gündemine getirme hakkım vardır. Yasalar bu hakkı Belediye Başkanı’na vermektedir. Bunu ben yerine getireceğim. 5 Şubat’ta bu önergenin tekrar oylaması yapılacaktır. Bu süre içinde fikir değişir, değişmez veya Meclis ret kararı alabilir. Ondan sonra başka prosedürler başlıyor. Hukuksal noktada haklarımız var. Hukuki çalışmalarımız başlayacaktır” dedi.
Şubat Meclisi’nde yeniden görüşülecek
İmar Komisyonu’na gönderilmesi gereken bir önergenin AKP, CHP ve Bağımsız üyelerin oylarıyla komisyona gönderilmesinin reddedilerek, usul yönünden hata yapıldığını yineleyen Başkan Ergün, “Burada bir yanlışlık söz konusu olduğu gibi, planın reddi noktasında da ikinci 5 gün içerisinde yapmam gereken Başkana verilen bir itiraz hakkı var. Bu itiraz hakkını da başkanlık olarak kullanacağımı şimdiden buradan söylüyorum. 5 Şubat tarihinde tekrar bu Meclis’te bir kere daha görüşülecek bu önerge” dedi.
Manisa yarı plansız kalmış oldu
Plana yapılan itirazların değerlendirilmesi yönündeki mazbatanın bulunduğu 18. maddenin oylanmamasının da hata olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Gündeme alınmış olan İmar Komisyonu mazbata kararı, burada görüşülmeyerek, bir yanlışlığa daha Meclis karar vermiştir. Bu da usul yönünden hatadır. Bu plan kesinleşmeden, 5 Şubat’taki görüşmede iptal olduğu takdirde Cumhuriyet Mahallesi, Hafsa Sultan, Fatih Mahallesi ve Yeni Mahalle’nin planlarını yapma noktasında sıkıntılar başlar. Şuanda Belediye olarak hazırlatıp sunmuş olduğumuz örnek çalışmalar, herhalde gündemden düşme noktasına gelecektir. Tabi bu İmar Komisyonu’na sevk edildi. Bunun İmar Komisyonu’nda görüşmesi yapılacaktır. Gelecek ay inşallah bunu da hep beraber görüşeceğiz. 5 Şubat’ta madde bir kez daha reddedildiği takdirde Manisa, 5000’lik planlar noktasında plansız kalıyor. 5000’lik planlar yapılmadığı takdirde, 1000’lik plan üzerinde revizeler yapamazsınız. Çünkü 5000’lik plan yok. Ama 1000’lik planlar üzerinde yapılacak değişikliklerde oylama yapılamaz. Manisa, yarı plansız kalıyor diyebilirim” diye konuştu.

http://www.manisa.bel.tr/icerik/27/4639/muhalefetten-manisanin-gelecegine-de-ret.aspx