7 Nisan 2013 Pazar

Manisa’da Duraklar ‘Akıl’lanıyor




MANİSA Belediyesi kent içi toplu ulaşımda dönüşümü hayata geçirdikten sonra, kent merkezindeki durakları da akıllı durak sistemiyle yenilemeye başladı. Beyaz Fil karşısındaki akıllı durağı inceleyen Belediye Başkanı Cengiz Ergün, vatandaşların durakta bekledikleri otobüsün ne kadar sonra geleceğini akıllı duraklar sayesinde öğreneceğini söyledi.
Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Beyaz Fil karşısında kurulan akıllı durakta incelemelerde bulundu. Akıllı durak sistemiyle ilgili Başkan Ergün’e bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Mümin Deniz, “Cihazlardan alınan coğrafi konum bilgileri GPRS üzerinden akıllı duraklara iletilerek, duraktaki tahmini bekleme süresi bekleyenlere bildiriliyor. Aynı sistem üzerinden şoför-merkez arası çift yönlü iletişim sağlanıyor. Güneş enerjisi ile çalışan akıllı durakta bekleyen bir yolcu, sistemdeki bir otobüsün, o durağa ne kadar uzaklıkta bulunduğunu, yaklaşık olarak ne kadar süre sonra durakta olacağını öğrenebiliyor. Akıllı duraklar, geleneksel otobüs duraklarına kıyasla yüzde 75 enerji tasarrufu sağlamakta. LED teknolojisi kullanılarak homojen aydınlatıyor. Uzun ömürlü ve bakım ihtiyacı çok az” dedi.
Dileyen cep telefonundan da öğrenebilir
Akıllı durakların yan tarafına akıllı telefonlar için barkod uygulaması da konuşlandırdıklarını belirten Deniz, uygulamanın yüklü olduğu telefona sahip kişilerin barkoda telefonunu tutması suretiyle durak ve güzergah bilgilerine ulaşabileceğini de sözlerine ekledi. Vatandaşlara toplu ulaşım araçlarını kullanırken kolaylık sağlamak amacıyla akıllı durakları kurmaya başladıklarını belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, “Bu sistem sayesinde vatandaşlarımız kimseye danışmak zorunda kalmadan durakta ne kadar süre bekleyeceğini, hangi hattın hangi güzergahlardan hareket ettiğini kolaylıkla öğrenebilecekler. Tüm duraklarda yaygınlaştırmayı hedeflediğimiz akıllı durakların Manisalılara ve araç sürücülerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.