9 Nisan 2013 Salı

MHP'nin Batırdığı Banka: "Türkiye Hiç Bankası!"



 KÖŞE YAZILARI / 2013-04-09 12:09:18

Türkiye Cumhuriyeti 57. Hükümeti, 18 Nisan Seçimlerinden sonra 9 Haziran 1999'da güvenoyu alarak görevine başlamış ve 18 Kasım 2002 seçimlerine kadar yaklaşık 3,5 yıl görevde kalmıştır. Bu hükümette maliye, ticaret, ekonomi, hazine, bankalar, adalet ve içişleri, koalisyonun MHP dışındaki ortaklarının sorumluluğundadır. Bu dönemde MHP ile en uyumlu çalışan bakanlık, bir temizeller savcısı gibi yolsuzluğun üzerine giden Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı'dır. Cumhurbaşkanı'nın yeğeni de dahil, önceki dönemlerin hortumcu bankacıları bu dönemde içeri alınmıştır.

57. Hükümet, öteden beri var olan ve 28 Şubat sürecinde pıtırak gibi çoğalarak sayıları 84'ü bulan bankaların, global ekonomik krizlere göğüs geremeyerek Türk halkına vereceği zararın önlenmesi için 23 Haziran 1999'da BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) kurulmuş; ayrıca TMSF'nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu)idare ve temsil görevi de BDDK'ya devredilmiştir.

Erdoğan'ın "bankalarla devleti zarara uğrattılar" dediği mesele, çoğu Demirel, Çiller ve Erbakan zamanında kurulmuş veya girişimcilere satılmış kötü yönetilmiş veya hortumlanmış bankaların 2001 Ekonomik kriziyle batmasını takiben, mevduat sahiplerine yasa gereği devletin özerk kurumları tarafından ödeme yapılmasıdır.
57. Hükümet döneminde kurulmuş veya el değiştirmiş bir tek banka yoktur. Tam tersine bu dönemde devreye sokulan BDDK'nın kuruluşunu takip eden 10 yıl içinde TMSF bünyesine alınan 22 bankadan 10'u kısa sürede satılarak yeniden sektöre kazandırılmıştır. Birleşme ve devir yoluyla çözümlenen 8 banka daha vardır. İflasve tasfiye süreci devam eden 2 banka ile Fon bünyesinde halen 1 geçiş bankası bulunmaktadır. 30 Haziran 2009 tarihi itibariyle batık bankalarla ilgili olarak 18 milyar 494 milyon dolar borç tahsilatı yapılmıştır.
Ekonomik istikrarsızlık ve banka krizlerinin 28 Şubat Darbesinin ekonomik sonucu olduğu konusunda görüş birliği vardır. Gerçekten de başına en çok hortumlanmış banka düşen hükümet, 54. Hükümettir. Sorumsuzca ortaya atılan "kanlı mı olacak kansız mı!.." sözleriyle ve Hamas mitingleriyle tahrik edilen 28 Şubat'ın toplam maliyet tahminleri ise 75 Milyar dolardan 250 milyar dolara kadar değişiyor. Siyasi ihtirasları için devleti bunca zarara sokan isimlerin arasında MHP yoktur.
Yaşarbank, Yurtbank, EGS Bank, Sitebank, Ulusal Bank ve Bank Ekspres gibi sadece 54. hükümet döneminde faaliyete geçen bankaların devlete olan toplam zararı 3 Milyar Dolardır. Erbakan'ın mesai arkadaşlarından halen aktif siyasette olan isimlerinden bazılarını saydığımız zaman ise, onun halefi olan Erdoğan'ın bize söyleyecek bir sözü kalmayacaktır:
"Hükümet Sözcüsü Abdullah Gül, Maliye Bakanı Abdüllatif Şener, Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, Çalışma Bakanı Necati Çelik, Adalet Bakanı Şevket Kazan, Enerji Bakanı Recai Kutan…"
Bu isimler ve sorumlulukları bir yana sadece aşağıdaki tablo bile bu konudaki bütün tartışmları bitirecek kadar net ve açıktır. Başbakan'ın, yüz yıl geriye gidip, "promosyon bilmez Yörüğe neden banka kurdurdun arkadaş!" diye Sultan Reşat'tan hesap sorma hakkı vardır, ama MHP'nin temiz mazisine dil uzatmaya hakkı yoktur.