28 Haziran 2017 Çarşamba

Büyükşehirle 150 Yıllık Biber Yeniden Can Buldu


Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 75 hibe destekli seralarından yararlanan Sarıgöllü Necmettin Akbay 150 yıldan bu yana kendi tohumlarıyla yetişen ünlü Emcelli biberlerini bu yıl ilk kez serada, emsallerinden üç hafta önce yetiştirerek pazara sundu. Akbay, “Mahallemiz biberlerle ünlü bir mahalledir. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Emcelli biberlerini serada yetiştirdim Mahallemizde sera yapmamda yardımcı olan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Sarıgöl Belediye Başkanımız Necati Selçuk’a minnettarım” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, kırsala olan destekleri ile tarımı adeta yeniden canlandırıyor. Sarıgöl’ün Emcelli Mahallesi’nde yaşayan 38 yaşındaki çiftçi Necmettin Akbay, üretimi neredeyse durmuş olan ünlü Emcelli biberlerini ilk kez serada emsallerinden üç hafta önce yetiştirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 75 hibe destekli seralarından yararlanan ve 500 metrekarelik serasında önce beş bin kök marul yetiştirdiğini ardından da serada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Emcelli biberlerinden üç bin fide diktiğini belirten Necmettin Akbay, “Yöremizde meşhur olan mahallemizin acı ve tatlı biberlerinin dikimini yapanların sayıları üzüm alanlarının artmasıyla birlikte parmakla gösterilecek kadar azaldı. Bu yıl yerli ürünümüz olan ve 150 yıldan bu yana kendi aldığımız tohumlarla yetiştirmekte olduğumuz Emcelli biberlerinden serada dikmeyi planladım. Diktim ve normalinden üç hafta önce piyasaya çıktı. Pazarda ilk etapta belli bir fiyata satmaya başladım” dedi.

Serada Yetişiyor, Satışı Kolay
Serada erken yetiştirdiği ünlü Emcelli biberlerini satmakta zorluk çekmediğini belirten Akbay, “Emcelli biberleri bu yörede çok iyi bilinir. Haftada ilk zamanlar 100 kilogram ürün alırken, ilerleyen haftalarda 150 ile 200 kilogram biber almaya başladım. Ekonomim güçlendi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin seralarından faydalandığım için çok mutluyum” dedi.

Sebep Olanlara Teşekkür Ediyorum
Mahallede ilk sera ile uğraşan çiftçi olması nedeniyle çevreye örnek olduğunu belirten Akbay, “Mahallemiz eskiden bu yana sebzecilikle uğraşan ve adını aldığı biberlerle ünlü bir mahalledir. Mahallemizde sera yapmamda yardımcı olan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk’a minnettarım. Teşekkür ederim” dedi.