16 Haziran 2017 Cuma

AKÇAY MANİSALI ÇİFTÇİLERİN ZARARLARINI MECLİSE TAŞIDI


MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin zararlarını Genel Kurulda yapmış olduğu konuşmayla meclise taşıdı. Akçay “zarar gören çiftçilerin borçları uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmelidir” dedi.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi ve Şehzadeler ilçelerine bağlı 114 mahallede yaşanan dolu afetini gündeme getiren Akçay afetlerde 7 bin 215 çiftçinin 157 bin 475 dekarlık bağ, zeytinlik, meyve ve sebze bahçesi ile tarlasında yüzde 30 ila yüzde 100 arasında zararın ortaya çıktığını belirtti. Akçay zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları ile tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmesini ve çiftçilerin yaralarını sarmak ve onları gelecek yıla hazırlamak amacıyla faizsiz ve uzun vadeli kredi verilmesini istedi.

Çiftçilere dekar başına destek verilmelidir”
Zararların etkili olduğu yerlerde TARSİM sigorta primlerinin ortalama yüzde 100 arttırıldığına dikkat çeken Akçay konuşmasına şöyle devam etti:
Hemen hemen her yıl bu dolu zararları yaşanıyor. Bu zararların etkili olduğu yerlerde TARSİM sigorta primleri ortalama yüzde 100 oranında artırılmaktadır. Dolayısıyla, geçen yıllarda dolu nedeniyle ürün elde edemeyen çiftçiler bir de TARSİM sigorta primleri yüzde 100 artırıldığı için sigorta yaptıramamaktadır. Bu nedenle TARSİM sigortası olsun veya olmasın, zarar gören çiftçilerimize dekar başına destek verilmelidir. TARSİM'e sigorta yaptıran çiftçiler TARSİM'den gelen zarar tespit eksperlerinin hazırlamış olduğu raporların gerçek zarar oranlarını yansıtmadığını iddia etmektedir.

Bu uyuşmazlıkları gidermek amacıyla her ilçenin ziraat odası başkanının TARSİM'in hasar tespit eksper heyetinin doğal üyesi olmasına ve zarar tespit çalışmalarına katılmasına yönelik düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu vesileyle bu dolu afetinden zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun diyor, Hükûmetten acilen çiftçilerimizin zararlarının karşılanmasını talep ediyoruz.”