20 Haziran 2017 Salı

MHP’Lİ AKÇAY: “BALKAN HARBİNDE, KURTULUŞ SAVAŞINDA YAŞANMADI”


Manisa’daki zehirlenme vakalarına ilişkin TBMM’de konuşan Manisa milletvekili MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay “Olay çok vahimdir. Böyle keşmekeşler seferde, savaşlarda yaşanmadı. Bunların sorumluluğunu taşıyan kişilerin, yöneticilerin sorumlulukları fevkalade ağırdır.” dedi.

23 Mayıs’ta bin 46 askerin zehirlenmesinden sonra bazı yetkililerin zehirlenmeleri “Psikolojik, midelerini üşütmüşler, sudan değil, bir bakteriden olabilir” gibi söylemlerle basitleştirmeye ve önemsizleştirmeye çalıştığına dikkat çeken Akçay “731 askerimizin zehirlendiği olaydan sonra da, Sayın Millî Savunma Bakanı hiç kusura bakmasınlar, o hadiseyi sanki basite alır gibi, gereken ciddiyet ve ehemmiyetle ele alınmadığı endişesini taşıdığımı da ifade etmek zorundayım” dedi.

Firmanın sadece Manisa’daki ihaleleri mi iptal edildi?”
Milli Savunma Bakanının kışlaya yemek sağlayan firmanın sözleşmesinin iptal edildiğine ilişkin açıklamasını da değerlendiren Akçay “firmanın sadece Manisa’daki yemek ihalesi mi iptal edildi?” diye sordu. Firmanın Türkiye’nin değişik yerlerinde pek çok kamu kuruluşuna, askeri kışlalara yemek verdiğini hatırlatan Akçay firmanın tartışmalı hale geldiğini söyledi.

Manisa’daki yemek ihalesinin 7 Şubat 2015’te 3 yıllığına 32 milyon lira bedelle açılan ihalenin 28 milyon liraya ihale edildiğini ifade eden Akçay “Askeri ihalelerin kıran kırana geçtiği, bu nedenle ihaleyi alan firmanın maliyetleri düşürebilmek adına yemeklerde kalitesiz ve süresi geçmiş ürünler kullandığı, yetkililerin bu firmaları yeterince denetlemediği için zehirlenme hadiselerinin yaşandığı iddia hâlindedir.” dedi.

İdari zafiyet mi var?”
Aynı yemek firması tarafından yemek verilen kışlada askerlerimizin bir ay içinde 4 üncü defa zehirlenmesinin münferit bir vaka olarak ele alınamayacağını belirten Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Olay çok vahimdir. Unutturulacak, geçiştirilecek bir hadise değildir. Askerimiz orduya, devletimize emanettir; analar babalar çocuklarını davulla, zurnayla, duayla, kınayla yollamaktadır. Bunların sorumluluğunu taşıyan kişilerin, yöneticilerin sorumlulukları fevkalade ağırdır. Değil yüzlerce, binlerce asker, bir askerimizin bile kılına zarar gelmemesi gerekir. Üst üste gelen hadiselerin belli bir yerde olması açıkça bir idari zafiyeti ortaya koymakta; sorumluların sorumsuzluğunu gündeme getirmekte; bir savsaklama ve geçiştirme hadisesini çağrıştırmaktadır.”

Balkan Harbinde, Kurtuluş Savaşında yaşanmadı”
Böyle keşmekeşler; seferde, savaşlarda yaşanmadı Balkan Harbi'ni yaşadık. Birinci Cihan Harbi'ni yaşadık. Çanakkale, Sarıkamış badirelerinde on binlerce şehit verdik, savaşlar yaşadık. Kurtuluş Savaşı'nı yaptık, ancak, böyle bir hadiseyi tarih kaydetmiyor. Teknik imkânların ve hijyenik ortamın en zayıf olduğu dönemlerde dahi yaşanmadı. Şimdi neden yaşanıyor? Tıbbi, biyolojik, gıda teknolojisine yönelik imkânlar artmış. Türkiye Cumhuriyeti'nin askerini en iyi şekilde besleme kudretine sahip olduğu bir dönemde bu hadiseleri geçiştiremeyiz.”

Sadece Manisa ihalesi mi iptal edildi?”
İhale feshedilmiş, acaba hangisi? Sadece Manisa mı feshedilmiş? Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapılan gıda ihalelerin ve bu ihaleleri alan şirketlerin yeterli teknik ve hijyen şartlarına sahip olup olmadıklarının, muayene kabul komisyonlarının çalışmalarının araştırılması gerekir. Muayene kabul komisyonları bu gıdaları, yemekleri nasıl kabul etmişler? Laboratuvarlarda bunların tetkik edildiğini biliyoruz. Soruşturmada bu muayene kabul komisyonu, ihale süreçleri ve bunlar arasındaki ilişkiler, iltisaklar araştırılmalıdır.

Muayene kabul komisyonları bu gıdaları, yemekleri nasıl kabul etmişler? Laboratuvarlarda bunların tetkik edildiğini biliyoruz. Soruşturmada bu muayene kabul komisyonu, ihale süreçleri ve bunlar arasındaki ilişkiler, iltisaklar araştırılmalıdır.
Sayın Bakanın konuşmasından "Yemeklerden de olmayabilir." düşüncesi doğdu. Sudan değil, yemeklerden de değilse o zaman havadan mı olacak?!”