21 Mart 2013 Perşembe

AHMETLİ’DE NEVRUZ BAYRAMI(Bahar Şenlikleri)



AHMETLİ’DE NEVRUZ BAYRAMI(Bahar Şenlikleri)
Manisa’nın Ahmetli İlçesinde 21 Mart 2013 Perşembe günü eskiden “Mart Dokuzu” da isimlendirilen Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı.

Ahmetli Şehit Hakkı Erdoğan Çok Proğramlı Lisesi’nin ilçe çapında okul bahçesinde düzenlediği Nevruz Bayramı(Bahar Şenlikleri) yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşının söylenmesiyle başlayan proğramda okul müdür yardımcısı Muhammed Kırdar günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Müdür Yardımcısı Kırdar konuşmasında: “…Nevruz, yâni yeni gün, İslâmiyetin kabülünden çok öncesine ait  bir geleneğimizdir. Türklerde bugün varoluş, diriliş demektir. Türk kolları atalarının gök tanrının ilk defa gürlediği, yağız yerin altmış türlü çiçekle ilk defa bezendiği bugün yaratıldığını  söyler. Ayrıca bugün Göktürklerin Ergenekon adını verdikleri dört tarafı dağlarla çevrili yerde demirden dağı eritebilme için çok büyük bir ateş yakar. Atalarımız var olma, kurtuluş savaşını kazanmışlardır.

İşte “Nevruz ateşi” bunu temsil eder. Nevruz bugün büyük bir coğrafyada kutlanan bahar bayramıdır. Bazı Türk Cumhuriyetlerinde resmi bayramdır. Nevruza sahip çıkmak ve bayram gibi kutlamak için çocuklarımıza kültür değerlerimizi iyi öğretmeliyiz. Bu bayramı ilkokul yıllarında çocuklarımızla kutlamamız gerekiyor. Çünkü bayramların anlamı ve kıymetini çocuklar daha iyi bilir. Bu şekilde yetiştirdiğimiz çocuklar özünü kaybetmez.” Dedi ve sözlerine Cahit Sıtkı  Tarancı’nın dizeleriyle son verdi:
Memleket isterim,
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim,
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgası nihayet olsun.
Memleket isterim,
Ne zengin-fakir, Ne sen ben farkı olsun
Kış günü herkesin evi barkı olsun;
Memleket isterim;
Yaşamak sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.
Nevruz Bayramınız kutlu olsun…

Öğrenciler tarafından Nevruz’un tarihi hakkında bilgi verildi. Şiirler okundu.

Nevruz’da yaşatılan geleneklerden biri de örste çekiçle demir dövmedir. Bu geleneği temsili olarak gerçekleştirmek için başta ilçe kaymakamı Fuat Gürel olmak üzere İlçe Garnizon Komutanı J.Kd.Bçvş.Halit Duman,  Belediye Başkanı Ahmet Alhan, İlçe Emniyet Amiri Atakan Coşkun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Gündüz Atbaş çekiçle örste demir dövdüler.
Öğrenciler arasında eski bilinen geleneksel oyunlardan halat çekme, çuval yarışı, yumurta yarışı, askıda elma yeme gibi oyunlar izleyicilerin ilgilerini çekti.
Proğramın Nevruz Ateşinin yakılması bölümünde temsili olarak “Nevruz Ateşi” yakıldı ve protokol üyeleri yakılan ateşin üzerinden atlayarak gelenekleri yansıttılar.

Ahmetli’de Nevruz Bayramının sonunda gitar ve org eşliğinde iki öğrenci küçük bir konser vererek arkadaşlarını eğlendirdiler.
Nevruz Bayramı proğramına protokol üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.