8 Mart 2013 Cuma

MHP'li Tanrıkulu'dan İşsiz Su Ürünleri Mühendisleri İçin Kanun Teklifi





Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, her yıl su ürünleri fakültelerinden mezun olduktan sonra işsiz kalan yüzlerce genç mühendisin Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde faaliyet gösteren su ürünleri...
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, her yıl su ürünleri fakültelerinden mezun olduktan sonra işsiz kalan yüzlerce genç mühendisin Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde faaliyet gösteren su ürünleri kooperatiflerinde devlet desteği ile istihdam edilmesi için kanun teklifi verdi.
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, 3 Haziran 2011 tarihli 639 nolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmasını öngörüyor.
Türkiye'de eğitim veren 17 adet su ürünleri fakültesinden her yıl yaklaşık 700 kişinin su ürünleri mühendisi olarak mezun olduğu belirtilen kanun teklifinde, bu genç mühendislerin su ürünleri sektöründe çalışıp okuldan aldıkları bilgileri hayata geçirmek ve sektörlerine katkı sunmak istediklerine dikkat çekildi. Su ürünleri mühendislerinin kooperatiflerde istihdam edilmesi ile yeni istihdam alanları açılacağı, kayıt dışılığın önleneceği ve bununla birlikte ekonomiye ve balıkçılık sektörüne katkı ve sürdürülebilirlik sağlanmasına büyük fayda getireceği belirtilen kanun teklifinin gerekçesinde şöyle denildi:
"Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz 24,6 milyon hektar deniz üretim alanına, 1,55 milyon hektar iç su ve baraj gölü ve nehre sahiptir. Bu alanlarda 20 bin 112 adet balıkçı teknesi ile balıkçılık yapılmaktadır. Diğer yandan ülkemizdeki 17 adet su ürünleri fakültesinden her yıl yaklaşık 700 kişi su ürünleri mühendisi olarak mezun oluyor. Bu genç mühendislerimiz su ürünleri sektöründe çalışmak, okuldan aldıkları bilgileri hayata geçirmek isteği ile sektörlerine katkı sunmak istemektedirler. Bugün kıyı kenarlarımızda ve iç su çevresinde kurulu 523 adet su ürünleri kooperatifleri mevcuttur. Kooperatiflerimiz iç sularda ve denizlerimizde balıkçılık yapan teknelerin bağlı olduğu balıkçılık örgütlenmelerinden oluşmaktadır. Ancak hiçbir kooperatifimizde su ürünleri fakültelerinde eğitim almış, yüksek lisans yapmış, balıkçılık bilgisine sahip su ürünleri mühendisi istihdam edilmemektedir. Ayrıca denizlerimizde avcılık yapan ve endüstriyel balıkçılık olarak tanımlanan (gırgır ve trol) teknelerinde de su ürünleri mühendisi yoktur. Bunun sebebi değişik faktörlere bağlı olmaktadır. Bir an evvel her kooperatifte, bölge birliklerinde, Merkez Birliği'nde ve endüstriyel balıkçılık yapan teknelerde su ürünleri mühendislerinin istihdam edilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Şöyle ki kooperatiflerde çalışacak olan su ürünleri mühendislerinin özlük hakları belli bir süre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca karşılanmalı, bununla birlikte kooperatifler yetkilendirildikçe su ürünleri mühendislerinin özlük haklarının sorumluluğu kooperatiflere devredilebilmelidir. Diğer yandan su ürünleri mühendislerinin kooperatiflerde istihdam edilmesi ile yeni istihdam alanları açılacak, kayıt dışılık önlenecek, bununla birlikte ekonomimize ve balıkçılık sektörüne katkı ve sürdürülebilirlik sağlanmasına büyük fayda sağlanacaktır."

TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinde 639 nolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 10'uncu maddesine şu fıkraların eklenmesi önerildi:
"Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ülkemizde faaliyet gösteren 523 adet su ürünleri kooperatifine, büyüklüklerine göre en az bir adet su ürünleri mühendisi istihdam eder. İstihdam edilen bu mühendislerin tüm maaş, yolluk, ödenek, özlük ve sosyal hakları, su ürünleri kooperatiflerinin bu konuda yetkilendirilmesine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından karşılanır. Su ürünleri kooperatiflerinde istihdam edilecek personelin istihdam şekli, çalışma usul ve esasları ile diğer konular Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 30 gün içerisinde çıkaracağı yönetmelikle belirlenir."