1 Mart 2013 Cuma

Manisa Mesir Festivali Programı Açıklandı



473. Uluslar Arası Mesir Macunu Festivali, programı düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Bu yıl TÜRKSOY önderliğinde tüm Türki Devletleri’ne onur konuğu davetinde bulunulduğunu belirten Başkan Ergün, “Manisamız’ın adının duyurulması adına dolu dolu, güzel bir program hazırlandı. Bu yıl Türki Devletleri’ni kentimizde ağırlayacak olmamızın heyecanını yaşıyoruz” dedi.  
            Bu yıl 473.’si gerçekleştirilecek olan Uluslar Arası Mesir Macunu Festivali programı, Büyük Saruhan Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Kültür Müdürü Kemal Çamlıoğlu ve İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Onaylı katıldı.  Açılış konuşmasını yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, bu yıl 21-24 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalde, yabancı ülke konuğu olarak özel bir konuk belirlemediklerini, TÜRKSOY önderliğinde Türki Devletleri’ne davet gönderildiğini belirtti.  Vali Daşöz, geçtiğimiz yıl festivali yıl içerisinde yayma kararı kapsamında gerçekleştirilen 1. Altın Lale Beste Yarışması’nın ikincisinin, Mayıs ayı içerisinde yapılacağını, TRT’den canlı yayınlanacak olan yarışmanın çalışmalarına son hızla devam ettiklerini belirtti. Daşöz, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak gerçekleştirilecek etkinliklere yönelik şöyle konuştu, “Bu yıl da çok beğenileceğini düşündüğümüz bir program hazırlandı. Festivalin ilk günü Tarihin Dansı adlı bir etkinlik yapılacak. Büyük önem verdiğimiz bu etkinlikte ülkemizin ve Manisamız’ın folklor, şiir ve tiyatral renklerini yansıtacağız. Bunun yanı sıra bir diğer sanatsal etkinliğimiz usta ressamların yapacağı çalışmalar olacak. Ressamları festivalden bir hafta önce kentimizde ağırlayacağız.”
 Demet Evgar Hafsa Sultan Olacak  
        Mesir Saçım Töreni’nde temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi olarak televizyonun ünlü simaları Demet Evgar ve Emre Karayel isimlerinin belirlendiğini kaydeden Vali Halil İbrahim Daşöz, “Bu yıl Bir Erkek Bir Kadın adlı televizyon dizisinde rol alan Manisalı sanatçımız Demet Evgar Hafsa Sultan’ı, Emre Karayel de Merkez Efendi’yi canlandıracak. Elbette nedimelerin seçimine yönelik yine bir yarışma düzenlenecek.” dedi. Ayrıca konser verecek sanatçılara da değinen Daşöz, başta Sibel Can olmak üzere Ziynet Sali, Mustafa Ceceli, Hande Yener ve Murat Dalkılıç’ın konser vereceğini belirtti.
 Festivalde Hemşeri Dernekleri Yer Alacak
        Vali Daşöz, festivale ek olarak Hemşeri Dernekleri Festivali’nde yer alan derneklerin bir gün boyunca faaliyetlerde bulunacağını belirterek, “Bilindiği üzere Manisa Belediyesi önderliğinde bu yıl ilk kez Hemşeri Dernekleri Festivali yapıldı. Oldukça da başarılı geçen bu etkinliği 25 Mart tarihinde tekrarlamış olacağız.” dedi.          
 Manisa’ya Kardeş Şehir Akını        
             Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bir aylık çalışma neticesinde festival programının netleştiğini belirterek, ”Umuyorum ki geçtiğimiz yıllardan daha katılımcı bir festival gerçekleştireceğiz. Manisa’da ve çevre illerden, ilçelerden gelen vatandaşlarımızla Manisa’nın adının duyurulma noktasında çalışmalarımızı icraa etmiş olacağız. Burada Manisa’nın kardeş şehirlerine davetlerimizi yaptık. Festivalimize Bosna Hersek- Prijedor, Çin-Yiwu, Almanya-Ingolstad, Makedonya-Üsküp, Sudan-Hartum, Kıbrıs-Güzelyurt ve Kırgızistan’ın katılımı olacaktır. Elçilikler nezninden de gelecekler var. Geçtiğimiz 15 gün öncesinde ilgili komitenin Ankara’da yaptığı elçilik ziyaretleri tamamlandı. Bu anlamda Rusya ve Somali noktasında geri dönüş ve olur aldık. Haber beklediğimiz ülkeler de Azerbaycan, Türkmenistan, Yunanistan, Kazakistan, Özbekistan, Nijer’dir.” dedi.
 Türki Devletleri Onur Konuğu        
         Bu yıl onur konuğu ülke olarak özel bir davette bulunmadıklarını belirten Başkan Ergün, Türki Devletleri’nin tümünü festivale davet ettiklerini söyledi. TÜRKSOY önderliğinde gerçekleştirilen davetlerle festivalin daha katılımcı olacağına dikkat çeken Başkan Ergün, “Bu sene TÜRKSOY noktasında girişimlerimiz oldu. Gagavuz TürkleriMoldova, Hırvatistan, Kırım, Bosna Hersek gibi ülkeleri halk dansı ekiplerini ağırlayacağız. Kısacası çok daha etkin bir kadro bizleri bekliyor. Elimizden geldiğince sayın Valimizin başkanlığında Manisa için oldukça etkili bir hafta geçireceğiz. Katılım konusunda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlıklar ve milletvekilleri, belediye başkanları noktasında davet gönderildi. Siyasi partilerin genel başkanlarına da davetlerimizi yaptık. Katılımım en üst noktada olması konusunda gayret gösterildiğinin bilinmesini isteriz. Önemli olan kentimizin en iyi noktalarda duyurulmasına katkı sağlamaktır. Emeği geçen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.