31 Mart 2013 Pazar

AKP ve CHP'nin ihaleye fesat düzenlemesi ittifakı



CHP'nin teklifiyle 4'üncü yargı paketine ekleme yapılarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçunda ceza indirimi yapıldı.


31 Mart 2013 Pazar 09:30
Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 4'üncü yargı paketiyle, "ihaleye fesat karıştırma" suçunda ceza indirimi yapıldı. Kamu kurumveya kuruluşlarının yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan12 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla inecek. İhalede kamu zararı olmaması halinde ise ceza 1 ila 3 yıl arasında uygulanacak. Değişikliğe tepki gösteren hukukçular ihaleye fesat karıştırma suçunun hapis cezası dışına çıkabileceği uyarısında bulundu.

CEZALAR DÜŞTÜ
Bugün Gazetesi'nden Gökhan Özdağ'ın haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'ndan, kamuoyunda ''4. yargı paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı geçti. Komisyonda kabul edilen yeni düzenlemeye göre; kamu kurum veya kuruluşlarının yaptığı i halelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan12 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla inecek. "İhale sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar olmuşsa cezanın yarı oranında artırılacağına" ilişkin hüküm de kaldırılacak. İhalede kamu zararı doğmadıysa ceza 1 yıldan 3 yıla kadar olacak. Böylece ceza erteleme sınırlarına da çekilmiş olacak.
HUKUKÇULAR NE DEDi?
FESADA SEBEBİYET VEREBİLİR
Ceza avukatı Seffan Kılınç: Mahkemeler, yeni değişiklikle birlikte kamu kuruluşlarında ihaleye fesat karıştıranlara 5 yıl ve altı hapis cezası verebilir ve bu cezayı da erteleyebilir. Bu halde kamu kurumlarında ihaleye fesat karıştıranlar hakkında herhangi birmüeyyide de (hapis cezası) uygulanmayacaktır. Bu da yapılacak olan diğer kamu kuruluşlarının ihalelerinde rahat bir şekilde ihalelere fesat karıştırmaya sebebiyet verebilir. Yeni değişiklikle hapis cezası kalktı diyemeyiz. Ancak mahkemeler Yargıtay'ın şerhi gerekçesiyle genellikle en üst ve en alt sınırdan ceza vermiyor.
KORUNMASI GEREKİR
Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı avukat Mehmet Kasap: Kamu kurum veya kuruluşlarının yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezasını hassasiyetlerin devam etmesi için korumak gerektiğini düşünüyorum. Bu tarz ihalelerde sıkıntılar olduğu için ceza sınırları yüksek belirlenmişti. Kamu adına harcama yapan ve en çok işveren devlet, on milyarlarca liralık ihale yapıyor. Bu durumvatandaşın vergileriyle dağıtım demektir. Kamu adına yapılan işlemlerde daha dikkatli olunması için cezaların caydırıcı olması gerekiyor.
ERTELEME OLMAZ
Emekli askeri hakim Faik Tarımcıoğlu: İhaleye fesat karıştırmak gibi yüz kızartıcı suçlarda erteleme olmaz. Yalnız 4'ü ncü yargı paketiyle birlikte kamu kurumve kuruluşlarının yaptığı ihaleye fesat karıştıran kişilere yönelik ceza indirimi, ceza hukukunun diğer maddeleri bakımından kavram kargaşasına neden olacaktır. Zira nitelikli zimmete para geçirmenin ve ihaleye fesat karıştırmanın da ağır bir cezası olmalı.
KAMU ZARARI DİKKATE ALINMALI
Emekli cumhuriyet başsavcısı Reşat Petek: Kamu kurum ve kuruluşlarında ihaleye fesat karıştırma suçu kapsamında iddia edildiği gibi kamunun zararı yoksa, diğer hallerde ihaleye fesat karıştırmaya verilecek ceza, eylemle orantılı olması yerine oldukça yüksek duruyor. Kamu zararı saikiyle insanlar çok fazla cezalandırılıyor. Ceza tanımında kamu zararı dikkate alınmalıdır.

CHP ÖNERDİ
Önceki gün TBMM Adalet Komisyonu'nda, CHP'nin önerisi üzerine 4. yargı paketine TCK'nın 235. maddesindeki "ihaleye fesat karıştırma" suçu da girdi. İhaleye fesat karıştırma suçuyla ilgili davalar artık ağır ceza yerine asliye cezada görülecek. Ancak, geçici madde konulacak ve derdest davaların ağır ceza mahkemesinde görüşülmesine devam edilecek.

Kaynak:http://www.ulkucuhaber.com/haber/siyaset/akp-ve-chpnin-ihaleye-fesat-duzenlemesi-ittifaki/7585.html