20 Mart 2017 Pazartesi

Çanakkale’yi Yeniden Yaşattı


18.03.2017 22:34
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Kamu-Sen işbirliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle “Çanakkale’yi Destanlaştıranlar” adlı konferans düzenlendi. Konuşmacılığını Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kenan Tozak’ın yaptığı konferansı, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de takip etti.  Çanakkale Zaferinin tarihsel gelişimini etkili bir şekilde anlatan Tozak, izleyenlere duygu dolu bir gece yaşattı.

Çanakkale Zaferi’nin 102. yılı nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Kamu-Sen işbirliğiyle, Kültür Merkezi Lale Salonu’nda  “Çanakkale’yi Destanlaştıranlar” adlı konferans düzenlendi. Konuşmacılığını Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kenan Tozak’ın yaptığı konferansı, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve eşi Fatma Dilek Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa 1'nci Eğitim Piyade Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, daire başkanları, Kamu- Sen İl Temsilcisi Bekir Dağıstan, sendika temsilcileri ve çok sayıda Manisalı takip etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıl dönümünün kutlandığını belirterek, “Kahraman atalarımızı ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükran duygularımızla yâd ediyoruz. Dönemin düşman küresel güçlerinin sahillerimize kadar gelerek, vatan topraklarına yönelik kirli ve alçak emellerini hayata geçirmek istemeleri, çok şükür ki Çanakkale önünde imana çarpmış, ecdadımızın bağımsızlığa duyduğu inançla erimiş ve yok olmuştur. Son yurdumuz olan Anadolu’yu kuşatan düşman unsurlarının sahip oldukları teknolojik ve moral üstünlüğüne karşı, kendilerini seve seve feda eden vatan evlatlarının dikilmesi haklı olarak Çanakkale’de bir Türk destanının doğmasına neden olmuştur” dedi.

Unutamayacakları acı dersi Çanakkale’de aldılar
Çanakkale’nin Türk milletini boyunduruk altına almaya yeltenenlerin yerle bir edildiği kutlu bir yerin adı olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Namlularını, öfkelerini ve kinlerini üzerimize çeviren mihraklar hiç unutamayacakları acı derslerini Çanakkale’de almışlardır. Cumhuriyet’in ilanına giden süreç ve milli mücadeleye rehber olacak manevi ruh Çanakkale’nin bereketli ve nurlu ufkunda doğmuştur. Cephanesi biten kahramanların süngüleriyle ateşin üzerine yürüdüğü ve en kesif orduların hakkından geldikleri yerdir Çanakkale. ‘Ben size ölmeyi emrediyorum’ nidalarının gök kubbeyi kapladığı ve dalga dalga düşman saflarını perişan ettiği tarihi zaferin adıdır Çanakkale” diye konuştu.

Kahramanlarımızı unutturmamak adına çalışıyoruz
Türk Milleti’nin Çanakkale’de bir araya gelip hain emelleri olanlara karşı topyekün mücadele verdiğini belirten Başkan Ergün, “Türk milleti bugün de aynı noktadadır. Çanakkale Savaşları’nda en fazla şehit vermiş iller arasında 5’inci sırada bulunan Manisa’mızda bizler o isimsiz kahramanları unutturmamak adına üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmenin çabası içinde olduk. Şehrimizin batı girişindeki bölgeye kazandırdığımız Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu’nda binlerce gencimize bu toprakların nasıl ve ne şartlarda kazanıldığını aktarıyoruz. Geldiğimiz noktada 100 bini aşkın hemşerimizin ziyaret ettiği bu önemli eseri Manisa’ya kazandırdığımız için gururluyuz” dedi.

Aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum
Milli ve manevi değerlerin yüceltilmesi, Türk milletinin bir olması, saflarını sımsıkı tutması, bağımsız ve özgür yaşamasının Çanakkale ruhunun özü ve en bariz gerçeği olduğunu söyleyen Başkan Ergün, “Çanakkale’de Türk milletinin haysiyeti, onuru ve asırları aşan şahsiyeti şahlanmış ve bugünlerde almasını bilenlere eşsiz bir miras bırakmıştır. Dileğimiz, çirkin yüzlerine demokrasi maskesi takarak Türkiye’yi yıkımın eşiğine getirme gafletine düşenlerin gerek Çanakkale Zaferinden, gerek de şehitlerimizin fedakârlıklarından sonuç çıkarmalarıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümünü kutluyor; bize bu zaferi yaşatan aziz şehitlerimizi, başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük lider Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahraman ecdadımızı hürmet ve hayranlık ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” diye konuştu.

Destansı zaferin kahramanlarını anlattı
Çanakkale Zaferinin tarihsel gelişimini cepheden farklı görsellerle süsleyen Tozak, izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şanlı zaferin kazanılmasında canları pahasına mücadele eden Seyit Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş ve diğer kahramanları dinleyicilere aktaran Tozak, savaşın bilinmeyen yönlerini gerçek yaşam öyküleri ile birlikte anlatırken, davetlilere zaman zaman duygulu anlar yaşattı. Programın sonunda Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa 1'nci Eğitim Piyade Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, Tozak’ı tebrik ederek çiçek ve plaket takdim ettiler.